2020. december 31.

2020 évzáró ॥ 5+1 könyv, amit ajánlok az idei olvasmányaimból









Elérkeztünk a várva várt évzáró bejegyzéshez. Magunk mögött hagyhattunk egy igen... mondjuk úgy, hogy kaotikus évet. 2020 nem olyan volt, mint amilyennek vártuk. Nagy reményekkel vágtam neki az új évtizednek, melynek csupán csekély része valósulhatott meg. Ennek természetesen nem más az oka, mint a mindenhol végigsöprő világjárvány. 

Az eleje a vizsgaidőszak újdonságával telve indult, amit sikerült egész jó eredménnyel zárnom. Január végre úgy éreztem, megtaláltam a helyemet a világban. Februárban folytatódtak a sikerek, az élet megdobott egy újabb jutalomfalattal, utána pedig bedobta a bombát. Március közepén bezártak az egyetemek egyik pillanatról a másikra, teljes online oktatás lépett fel és igazi pánikhangulat uralkodott mindenhol. Minden koncertet lemondtak, a fesztiválszezonnak hamar lőttek - és legnagyobb szívfájdalmamra a könyves eseményeket is elmosta a járvány minden dedikálásával, programjával együtt. Nem is beszélnék erről többet, hiszen jól tudja mindenki, átélte ezt az egész világ. Csak ennyit mondanék még, hogy ez az év átértékeltette velem mindazt, amit kaptam, amit eddig átéltem, és arra nevelt, hogy legyek egy kicsit rugalmasabb, mert az élet megköveteli ezt - főleg ilyen körülmények között.

Idén folytattam a tavaly megkezdett személyesebb hangvételű rovatomat, amiben minden évszakban számot vetettem az elmúlt időszak történéseivel, olvasmány- és filmélményeivel, valamint kiemeltem ezek közül a legjobbakat és a legnagyobb csalódásokat is.

Január & Február
Március & Április & Május
Június & Július & Augusztus
Szeptember & Október & November

Ahogyan tavaly kiemeltem Lillsz barátnőm érkezését és a szuper hétvégét, amit együtt töltöttünk, most ugyanígy bemutatnám nektek nagy vonalakban azt az egy hetet, amit idén én töltöttem náluk nyáron, Lábod városában. Bár 5 óra választ el minket egymástól (jobb esetben), mégis az egyik legjobb barátnőm az egész földkerekségen, akit a könyves világnak, a molynak köszönhetek. Ugyan az év igencsak megpróbálta ezt a kiruccanást felrúgni, elsőként egy nagy szökőár mosta el az utat, ahol a busz közlekedik, majd a víz nem akart rendesen jönni a csapból, aztán a ritkán előjövő allergiám köszönt be pont ekkor... Így voltak ám nehézségek ezerrel, de semmi sem állíthat meg két könyvmolyt, jó lesz ezt a világnak az eszébe vésnie. Főleg, ha rólunk van szó. 

Ambivalensen zárom továbbá az idei teljesítményemet az olvasmányok terén. Bár több mint 100 könyvet olvastam el 2020-ban, túl könnyű volt kiválasztani azt az 5+1 könyvet, amit a bejegyzés második felében be szeretnék nektek mutatni. A bizonytalan helyzet azt eredményezte nálam, hogy újraolvastam a kedvenc köteteimet, viszont az újak valamiért kevésbé tudtak kikapcsolni, néha nagyon nehezen vettem rá magamat az olvasásra, és volt, hogy csak azt kívántam, mihamarabb a végére érjek a könyvnek. Remélem, 2021-ben visszajön a kedvem, és jobban fogok majd nyitni az újdonságok felé is, mert már a polcon várnak rám és arra, hogy a kezembe vegyem végre őket. 

Arra viszont igazán büszke vagyok, hogy idén sikerült visszafognom a könyves beszerzéseket. Összesen 33 újdonságra tettem szert - ezek között vannak kihagyhatatlan ajánlatok miatti rendelések, raktárvásáros szerzemények, novellák, recenziós példányok, hirtelen felindulásból elkövetett vásárlások, molyos cserék, ajándékok. De a fentebb említett okok miatt a magánkönyvtáram olvasottsága inkább stagnált, mint emelkedett volna - jelenleg 80%-on áll.

És most bemutatnám azt az 5+1 könyvet, amit ki szeretnék emelni az idei olvasmánylistámból...












Szerintem nem kell nagyon bemutatni Matt Richards és Mark Langthorne közös művét az utánozhatatlan Queen zenekarról és főként annak énekeséről, Freddie Mercuryról. A szerzőpáros alaposan utánajárt mindennek, ami a zenei legendával kapcsolatos - részletesen bemutatják a gyerekkorát, majd sikereit és megpróbáltatásait egyaránt. Emberközelivé vált ezáltal a Queen. Különleges, és mindvégig érdekes regény - mesteri alapossággal felkutatott tények és közben izgalmas olvasmányosság jellemzi a művet. Ahogyan a zenekar maga, ez a kötet is jött, látott és győzött.

Értékelésem ♫ 



Az Egy birodalom végzete újfajta perspektívából mutatja be a kis hableány történetét. Egy különleges, új világot teremtett az írónő, melyben a szirénhercegnő és a szirénvadász herceg csap össze. Közel sem olyan, mint a jól ismert tündérmese - sokkal vérszomjasabb, több benne az izgalom és a fantázia. Magával ragadó, fordulatos történet, valódi csemege a fantasy-rajongók számára! Ki ne hagyjátok, ha egy rendkívüli regényre vágytok!

Értékelésem ♫ 



Újabb fantasy regény Tricia Levenseller tollából, A kalózkirály lánya. Alosa a tengerek urának a lánya, akinek a hatalmát sokan meg akarják dönteni. Így kerül Alosa az Allemos testvérek hajójára, akik azt hiszik, kijátszhatják a kalózkirályt. Ám a lány céllal került a fedélzetre, egy térképdarabot keres apjának. Minden éjszaka kiszökik a cellájából, hogy körbenézzen a kabinokban. Kivételes, egyedi történet volt, igazi gyöngyszem a young adult kategóriában. Izgalmas, kiszámíthatatlan és teljesen átható atmoszférával rendelkezik. Egyből beszippant a tengerek világa. 

Értékelésem ♫ 









Elle Kennedy nem titkoltan az egyik kedvenc NA szerzőm. Az Off-Campus az egyik kedvenc egyetemen játszódó regénysorozatom, hiszen mindben megvan a szenvedély, romantika és a humor is, így tökéletes kikapcsolódást nyújtanak mindenféle nehéz helyzetekben. Ennek a spin off szériája a Briar U, melynek első kötetében a Heyward-Di Laurentis család egyetlen lánygyermeke, Summer jelenik meg, akit legtöbben nem tartanak többre egy csinos pofinál. De nem Fitzy. Colin Fitzgerald tekintete már korábban is megakadt a nyár nevű lányon - csak egy probléma van, Summer a csapattársának a húga, ezt a szabályt pedig nem szegheti meg. A bájos, mégis szenvedélyes történetek rajongóinak kihagyhatatlan olvasmány!

Értékelésem ♫ 



Azon szerencsések közé tartozom, akik még a megjelenés előtt olvashatták Sienna Cole legújabb regényét, az Ahol a százszorszépek nyílnakot, ami egy igazi lélektani dráma, külső-belső utazás. Molly O'Hara egy igen zárkózott személyiség, mégis rájön, hogy a saját lábára kell állnia. Londonba utazik, hogy megtalálja a saját sorsát. Ekkor találkozik Masonnel, aki kinyitja előtte az élet kapuit, valamint Normannel, aki a szomszédjában lakik, de olyan sanyarú élete van, hogy sokszor mások szemetéből szerzi a napi betevőjét. Ez a regény - ahogyan a többi Sienna Cole könyv is - mély mondanivalót tartalmaz: egyik oldalról egy olyan nő nézőpontját mutatja be, aki egész életét védőfalak között töltötte, és onnan lép ki a világba, másrészről pedig egy sérült elmét tár elénk az írónő. Az olvasó betekintést nyer egy olyan ember szellemi lényébe, akit kötnek a múlt árnyai, és nem tud tőlük szabadulni. Fantasztikus, megindító történet. Tényleg mindenkinek ajánlom, akit érdekel a psziché, a lélek mélységei, ám annak árnyoldalaival együtt. 

Értékelésem ♫ 



A Winie Langton egy különleges kisregény sorozat, ráadásul egy magyar szerző tollából. Mi történik, amikor a fantasy és a steampunk keveredik? Ha hozzáadunk egy igazán merész, badass főhősnőt, magát a címszereplőt? Megkapunk egy igazán egyedi, izgalmakban és fordulatokban gazdag, letehetetlen sorozatot, amelynek minden egyes karakterét a szívünkbe zárjuk. Mind a hét rész számomra különleges, olyan kalandokat éltem általuk, melyeket sosem felejtek el. A Mint az óraművel pedig véget ért ez a széria, de számomra olyan olvasmányélmény marad, amit bármikor szívesen ismételten átélek.

Értékelésem ♫ 

Immár a bejegyzés végére érve köszönöm szépen Nektek az egész éves figyelmet, bár ez az évtizedkezdés nem olyanra sikeredett, mint azt vártuk volna, kívánok 2021-re rengeteg szuper olvasmányélményt és élményekben, sikerekben gazdag új évet!

Millió puszi:
Barby

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése