2020. március 7.

Január & Február | Összefoglaló és tervek tavaszra - 2020


Sziasztok!

Az előző bejegyzés óta beléptünk egy újabb naptári évbe, amelyből már el is telt 2 hónap. Na nézzük, hogy mi is történt ez idő alatt! 
Kezdjük az én rettegett, első vizsgaidőszakommal. Ennek elhagyhatatlan kelléke az idegösszeroppanás, ami engem is többször elért a másfél hónap alatt, de összességében meg vagyok elégedve a teljesítményemmel, és sikerült pozitívan zárnom az elég megterhelő néhány hetet. 
Január végén végeztem a vizsgákkal, rögtön utána többször is jártam színházban. Először az Operettben néztem meg az Isten pénzét, majd másnap a Pesti Magyar Színházban A muzsika hangjának a legfrissebb feldolgozását.
Nem sokkal később érkezett a rettegett második tárgyfelvétel, de végül sikerült egy viszonylag élhető órarendet összeállítanom, felettébb izgalmas tárgyakkal. Ebbe egy kicsit belemennék bővebben, hiszen nem biztos, hogy mind tudjátok, mi is rejlik a szabad bölcsészet címszó alatt. Főként három irányág tartozik bele: a művészettörténet, a vallástudomány és a filozófia. Emellett lehet szakosodni színházi stúdiumokra is, és ha minden jól megy, jövő félévtől ez lesz az én utam is. De nem csupán ezt a négy tárgyat tanuljuk, sokkal szerteágazóbb, mint ezt hinnénk. Idén az egyik kedvenc órám a filmelmélet, filmtörténet, ami bevezet bennünket az ősi filmkészítések korába, az antik gépek világába, megtanuljuk a vágási technikákat és a filmkészítés alapfogalmait is. Elméleti tárgyam kevesebb van ebben a félévben, mint az előzőben, ott nyolc volt, most csak négy van. Szerencsére így a tavaszi vizsgaidőszak is kellemesebben fog telni, mint a téli. De ez még a jövő zenéje. A filmes ág mellett még tanulok idén etikát, esztétikát és folytatom az őszi félévben elkezdett filozófiatörténetet elhagyva már Platónt és Arisztotelészt.
De ahogy eltelt az első két egyetemi hét, a visszarázódás időszaka, elkezdődtek nálam a programok. 22-én rész vettem Dorkával és Judittal, a Pandalány olvas bloggerinájával a POKET zsebkönyvek keretein belül megszervezett beszélgetésen, melyen Wunderlich József, az aktuális könyv, A nagy Gatsby nagykövete volt az egyik főszereplő. Igazán izgalmas, és kellemes előadás volt, és utána dedikálta is az előszavával ellátott példányokat. Az ezt követő napon pedig a Pesti Színházban jártam, és megnéztem a II. Richárdot Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila főszereplésében. Nagyszerű élmény volt mindkettő.:)

A vizsgaidőszak miatt vegyesen indult ez az év. Hiszen a szakirodalmak javarészt megdobták az elolvasott oldalak számát, de ezek kivételével csupán 10 könyvet olvastam el a két hónap alatt.

Ebből volt kettő író általi felkérés:

Néhány romantikus:

Pár fantasy:

És egy darab életrajzi regény:
Matt Richards & Mark Langthorne: Bohém rapszódia

Nehezen választhatok ezekből a könyvekből egy nagy kedvencet, és még kevésbé hatalmas csalódást. Az utóbbitól inkább el is tekintek, hiszen mindegyik regény fantasztikus volt a maga nemében. Mégis kiemelném a sorból a Bohém rapszódiát, mely egy valóságos történet a 20. század egyik legragyogóbb csillagáról, Freddy Mercuryról. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki szeretne megismerkedni a korszakkal, az akkori amerikai élettel és persze egy zenei tehetséggel és az utánozhatatlan Quennel. 

2020-ra megfogadtam, hogy növelem a magánkönyvtáram olvasottságát. Ez pedig többek között azzal jár, hogy kevesebbet szeretnék beszerezni. Kezdetben nagyon büszke voltam magamra, hiszen sokáig tartottam magam ehhez az elhatározásomhoz, de aztán a Libri olyan akciót hirdetett, aminek nem lehetett ellenállni. És ezek mellett kaptam felkérést is regények elolvasására, melyekre szintén nem mondhattam nemet. :)

Szép Zsolt: Kárpát walzer
Istók Anna: Semmiért egészen 
Jessica Koch: Közel a horizonthoz
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Leisa Rayven: Szívtiprók karácsonya
Jamie McGuire: Gyönyörű sorscsapás 

Ebben a két hónapban kétszer is jártam moziban. Először meg kellett néznem, hogyan alakítja Robert Downey Jr. Dr. Dolittle-t, aztán a kihagyhatatlan Úriemberek c. akciófilmre ültem be, mert a szereplőgárda tényleg azt sugallta, hogy ezt a filmet látni kell. És kétségtelenül így is volt. 59 filmet láttam összesen januárban és februárban. Igeeen, kicsit soknak tűnik ahhoz képest, hogy tavaly egész évben volt 100 körüli ez a szám, mégis a vizsgaidőszak kiakadásai közepette gyógyír lehet az embernek egy romantikus komédia. Vagy éppen 59. Ezek legjobbja az ez idő alatt 3-szor is látott Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt. Hatalmas kedvencemmé vált a film, tényleg összefoltozta a stresszes szívemet, és kevés ennél aranyosabb filmet láttam életemben. Tényleg milliószor újranézős, mert megunhatatlan. A másik kedvenc pedig a Tolkien film lett számomra, ami modern volt, mégis archaikus és kifejező. Fantasztikus élmény volt ez is. :) 
De ami lehet, még sokkolóbb, hogy 175 epizódot néztem meg az utóbbi két hónapban. Most jöhet a kérdés, hogy akkor mikor is tanultam a vizsgákra... Hát ez egy nagyon jó kérdés. De rendkívül jó sorozatokra találtam rá idén. :) Az egyik a nagysikerű skandináv krimisorozat, A híd. Apukámmal nézzük közösen, és annyira addiktív a történet, hogy az első két évadot néhány nap alatt ledaráltuk. Sokkoló, az biztos, de megéri megnézni. A 2020-as év egyik legjobb sorozata, pedig még csak most kezdődött el, a Spinning Out - A jeges élet. A Netflix saját gyártású sorozata az első percekben elrabolta már a szívemet! Egyedi az atmoszférája, a fiatalok általános problémáján kívül nagyon sok témában otthonosan mozog, bemutatja a versenysport hátulütőit, amit már nem látunk a tévében, ha éppen az olimpiát nézzük, de megjelenik benne a bipoláris zavar is, ami átszövi a történetet, mégis mindemellett megmarad egy minőségi, romantikus kikapcsolódásnak.

Ha tavasz, akkor jöhetnek a friss könyvmegjelenések, mehetünk a szabadba, élvezhetjük a napsütést. És ez a néhány hónap nálam a színházba járásról is szólni fog. :)

Március 1.
Anne L. Green, Baráth Viktória, B. E. Belle könyvbemutató
Joyce csapdájában, A főnök 2. , Megtörtek

Március 15.
Vígszínház - A padlás 

Március 23. 
Vígszínház - A nagy Gatsby

Március 28.
Sienna Cole és Ludányi Bettina író-olvasó találkozója

Március 30. 
Vígszínház - Hamlet

Április 10.
Vígszínház - A Pál utcai fiúk 

Április 23-26.
Könyvfesztivál

Mindenkinek gyönyörű, napsütéses tavaszi napokat kívánok, tökéletes olvasmányokkal telit!
Millió puszi:
Barby

2 megjegyzés:

  1. Könyvfeszten tali! ;) A pál utcairól meg plz számolj majd be, már nagyon megszeretném nézni, de mindig lecsúszom a jegyekről :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp, csajszim! <3 Mesélem majd a PuF-ról, de annyi minden jót hallani róla, biztosan nem fogok csalódni. <3

      Törlés