2020. szeptember 2.

Június & Július & Augusztus | Összefoglaló és tervek őszre - 2020


Így az ősz első napjain visszatekintve úgy érzem, az utóbbi három hónap csak úgy elrobogott a fejem felett. Tény és való, hogy életem egyik legboldogabb időszakát élem annak ellenére, hogy a járvány második hullámát már nagyon rebesgetik. De addig is egy kicsit úgy éreztem, visszakaptuk az életünket, ha megszorításokkal és elővigyázatosságokkal, de akkor is. Ugyan maszk a tömegközlekedésen, a bevásárlóközpontokban, boltokban nem hagyta elfelejteni, mi áll mögöttünk, és mi csengethet be újból a kapuinkon, mégis szerintem felüdülés volt a nyár. 

Főként miután túléltem a második vizsgaidőszakomat és egyben lezártam az első egyetemi évemet. A járvány miatt távvizsgáztatás zajlott nálunk: kettő írásbeli és kettő szóbeli vizsgám volt. Az írásbelihez különböző módszereket okoskodtak ki a tanárok, nálunk ez e-mailes jelleggel működött. A tanár a vizsga időpontjában elküldte a feladatsort, és annak időben vissza kellett érkeznie hozzá, különben "nem megjelent" státuszt kap az illető. Ez utóbbi stresszelt többünket - állandóan figyelni kellett az órát, percről percre azon agyalni a vizsgatananyag mellett, hogy időben beérkezik-e a tanárhoz a dolgozatunk. A szóbeli viszont bár kellemesebb, komfortosabb környezetben, de úgy zajlott, mint egy rendes felelés, csupán a gép kameráján keresztül. 

A vizsgák után aztán nálam abszolút visszaállt az élet: elővigyázatosan, de elkezdtem találkozni a barátokkal, mert már nagyon hiányoztak. Nem maradhattak el a könyvmolyos-barátnős kávézgatások, végül pedig július utolsó hetén Somogy megyébe utaztam az egyik legkedvesebb barátnőmhöz, Lillához, akit ti is ismerhettek, ha olvassátok a Lillsz in Bookland c. blogot. Érdekes kaland volt, hiszen persze pont előtte lévő éjszaka mosta el a vidéket a nagy esőzés, melynek következtében aztán járhatatlanná vált az út, amin a busz is közlekedett volna... Nem sokkal később elment a víz a is térségben, már csak az áramnak kellett volna búcsút mondani a teljes apokalipszishez. De mindezen nehézségek ellenére egy fantasztikus hetet töltöttem ott, és bármikor szívesen visszamennék. :)

Augusztusban pedig hivatalosan is magam mögött hagytam a tinédzser éveimet, és beléptem a nagy és kicsit rémisztő XX-be.

Betekintő a Lábodon töltött néhány napomba

Az olvasmánylistám viszont idén nyáron sajnos nem nőtt annyival, mint vártam volna 2020-tól. Még az elején elkapott egy masszív olvasási válság, amiből egy-egy alkalommal sikerült csupán kilábalni. Így a szakirodalmakon kívül összesen 7 könyvet olvastam, ami nálam talán a legrosszabb átlag évek óta. De nem keseredek el, van ez így, és amúgy is most kezdem el ismét érezni a késztetést, hogy levegyem a polcról a régóta porosodó romantikus, erotikus köteteket, vagy éppen egy fantasy regénnyel egy teljesen új univerzumba utazhassak, így év végére hátha összejön a kitűzött 100-as cél.

Suzanne Collins: A kiválasztott
Cassandra Clare: Árnyak ura
Cassandra Clare: Éjsötét Királynő
Budai Lotti: Édes lázadás
Mariana Zapata: Szívvel a falnak
Erin Watt: Igazán szerelem
Kiera Cass: Eljegyezve

Kiemelkedően jó ezek közül Mariana Zapata regénye volt, mivel egy igazán jó pillanatomban kapott el, édes volt, könnyed és aranyos, ahogyan az Erin Watt könyv is. Ugyanakkor sokkal több csalódás volt ezen a nyáron, mint amire számítottam. Főleg Cassandra Clare tollából. Az Árnyak ura az Éjfél kisasszonyhoz képest kimondottan gyenge lett, de ez még semmi volt az Éjsötét Királynőhöz viszonyítva, amit az írónő úgy nyújtott, mint egy rétestésztát. Ám Kiera Cass se brillírozott a legújabb regényében, de erről később bővebben is beszélek egy blogbejegyzés formájában. 

Az új szerzeményeim ezen a nyáron:

Grecsó Krisztián: Magamról többet
Budai Lotti: Édes lázadás
Ludányi Bettina: Kettőnk bűne
Nathaniel Philbrick: A tenger szívében
Victoria Aveyard: Vörös királynő
Kiera Cass: Eljegyezve

Elhatároztam még a karantén elején, ha végre beszabadulhatok egy könyvesboltba, akkor mindenképp jön velem haza valami. Ráadásul a Sugárban akciós napok is voltak, így került hozzám Grecsó legújabban megjelent kötete. Ugyanakkor kaptam recenziós példányokat is, cseréltem molyon könyvet, elő is rendeltem egy regényt bízva a sikerében, és újságárusnál lecsaptam egy általam kedvelt filmadaptáció alapjául szolgáló történetére is. :)

Idén nyáron 26 filmet néztem meg, továbbra is többnyire a Netflix és az HBO Go tárházából. Bár ez is jóval kisebb szám, mint a tavaszi, de javára legyen írva, most ismét rátaláltam a Directioner énemre, és Lillával megnéztük majdnem az összes megjelent dokumentum- és koncertfilmet róluk. Hát igen.. azok a bizonyos újrázások. Volt köztük High School Musical, Marvel film, Nagyfiúk maraton, Harry Potter és Star Wars - ha már felkerült az összes HBO Go-ra - is. De amit ezeken kívül ajánlok, ha egy jó kis kikapcsolódásra vágytok: Táncra fel! c. Netflix-film. Könnyed, bájos történet, abszolút kiszámítható, de talán éppen ebben rejlik a varázsa. Csalódás nekem leginkább az Egy esős nap New Yorkban volt - a stáblista nagyon kecsegtetően hangzott, ám a kivitelezés és a történet maga egyáltalán nem ragadott magával, ami valószínűleg abban rejlett, hogy nem igazán egyezett a mondanivalója az én értékrendemmel. 

Ha pedig sorozatokat kell említenem, nem mehetek el a Lucifer új évada mellett, amit egy délután alatt bedaráltunk még aznap, amikor kijött. Az egész sorozat - na meg persze Tom Ellis brit akcentusa - abszolút levett a lábamról, tűkön ülök, hogy végre láthassam a nagy csattanó után az évad B részét is. A sorozatokra is átragadt nálam az újrázás, többek között a Teen Wolfot néztem végig újra, de töretlen lelkesedéssel. Beacon Hillst egyszerűen nem lehet megunni! De amit még meg szeretnék említeni, az a Sex Education - biztosan hallottatok már a Netflixnek erről a sorozatáról. Gyorsan nézős történet, szerethető főszereplőkkel, tabu témákkal és magyar szinkronnal. Szóval ha mondanivalóval rendelkező kikapcsolódás kell, akkor erre biztosan számíthattok. Amiben viszont csalódtam, az a még januárban elkezdett Orphan Black - Sötét árvák. Az első három évad izgalmai után a 4-5. évad nagyon laposra és már-már unalmasra sikeredett. Azért végignéztem, hogy megtudjam, mi történik a legvégén, mégis örültem, amikor elsötétedett az utolsó képkocka. 

A terveim pedig az őszre...

Szeptember 6.
Vígszínház - A padlás
Végre megnézhetjük a várva-várt előadásokat!

Szeptember 14.
Megkezdődik a második egyetemi évem.

Október 21.
Vígszínház - A nagy Gatsby

Remélem, nektek is jól telt a nyár, és bár az ősz tegnap beköszöntött, remélem, a jó idő még marad egy ideig!

Millió puszi:

Barby

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ilyen jól telt a nyarad drágám! <3
    Jövőre várlak vissza! ;)

    Puszi,
    Lillsz

    VálaszTörlés