2020. augusztus 22.

Erin Watt - Igazán szerelem

 HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Rendes körülmények között ez a fiú és ez a lány még csak össze sem futna. 
A srác neve Oakley Ford. A tinik bálványa, menő popsztár, híres filmsztárok csemetéje, akiért lányok milliói bolondulnak… és megrögzött rosszfiú. Az ember azt gondolná, hogy az élete kész diadalmenet, de a magánélete széthullóban, a dalszerzésben elhagyja az ihlet, a bulvársajtó a botrányaitól hangos. Oakley menedzsmentje úgy dönt, hogy közbelépnek. Az eredmény: teljes imázsváltás, és egy állandó barátnő, akit azért szerződtetnek, hogy megmutassák a rajongóknak, vége a balhés időszaknak.
A lány neve Vaughn Bennett. Tizenhét éves, csupaszív, gondoskodó testvér, részmunkaidőben pincérnőként dolgozik. Maga a megtestesült hétköznapiság. Normál körülmények között soha nem vállalná el a feladatot, de a családja megélhetési gondokkal küzd, így nem sok választása marad.
A pénzért cserébe, amit öccsei tanulmányaira fordíthat, Vaughn elviseli a fura hollywoodi partikat és a gondosan kitalált Twitter-üzeneteket. Az orruknál fogva vezeti a lesifotósokat és a rajongókat. Néha talán már önmagát is.
Mert amikor a hétköznapi szabályok érvényüket vesztik, nem tudni, mit diktál az ember szíve…"
 
Teljességgel rajongok a zenés történetekért, ez az évek alatt már számos alkalommal bebizonyosodott. Így nem volt kétséges, hogy egyszer a kezembe fogom venni az Igazán szerelmet. A témája mellett pedig a szerző, Erin Watt neve is számomra egyet jelent egy letehetetlen, olvasmányos regénnyel, így aztán dupla indokom volt amellett, hogy minél hamarabb elolvassam a tinibálvány, Oakley Ford és egy hétköznapi lány, Vaugh Bennett románcát. Ugyanakkor volt bennem egy kis félsz is, hogy a nagy elvárások után csalódni fogok, ahogyan az két évvel ezelőtt az Idol esetében is történt. Visszatekintve azt tudom mondani, hogy össze sem hasonlítható a két regény, és míg ez utóbbi többnyire idegesített és a falat kapartam minden együtt töltött pillanatunkkor, az Igazán szerelem egy elbűvölő, szerelmi történet egy hazugságokkal teli, álszent világban, ahol meg kell találniuk a főszereplőknek az élet igazi értékeit ahhoz, hogy meg tudják élni a valóságot. 
Oakley Ford több éve befutott popsztár. Sorban járta a turnékat, lemezei neves kitüntetéseket kaptak és tinilányok milliói rajonganak a zenéjéért és ő magáért is világszerte. Ám a hírneve lefutóban van, két éve nem adott ki új albumot, és bár a köztudatban még rendesen benne van, de a kérdés: meddig? Menedzserei úgy érzik, Oak a legtöbbet kihozta már a meglévő stílusából, ideje valami máshoz nyúlni, hogy az emberek ne felejtsék el a nevét. Ezzel együtt két legyet ütnének egy csapásra, hiszen a nagynevű producerrel és egy igazi polihisztorral, Kinggel is lehetősége nyílna a fiúnak kooperálni, ami szintén előrevinné zenei karrierjét. Ehhez viszont a sok botrány után be kell mutatnia Oakleynak, hogy a húsz felé közeledve valamelyest megkomolyodott, és korábbi életvitele már a múlté. A pr csapata pedig ki is eszelte a legmegfelelőbb ötletet erre a célra: egy fizetett barátnő, aki még nem szerepel a köztudatban, csupán egy hétköznapi lány. 
 
"A szavaknak éle van, az ember szívébe vájnak."
 
A Bennett családot nem veti fel a pénz. Sokat kell spórolnia a két dolgozó nővérnek, Paisleynek és Vaughnnak, hogy eltarthassák ikeröccseiket és fizetni tudják a számlákat is. A szüleik autóbaleset áldozatai lettek, azóta minden egyes centet be kell osztaniuk, így amikor Vaughn egy olyan lehetőséget kap, hogy játssza el egy teljes vagyonért Oakley Ford barátnőjét a nyilvánosság előtt, nem sokat habozik, hanem beleegyezik. Egyrészt régen ő is odavolt a srácért, másrészt így az anyagi szűkösség, ami az utóbbi éveiket jellemezte, megszűnni látszik. Ám van egy hiba a gépezetben: nyilvánosság előtt Oak barátnőjét kell mutatnia, de a magánéletben ő már valaki párja. Persze felvetődik az olvasóban a kérdés: Vajon etikus a döntése? Másvalakivel csókolózik a kamerák előtt, a négy fal között viszont várja a barátja? De azt hiszem, Vaughn helyében mi is hasonlóképpen döntöttünk volna, hiszen ilyen lehetőség csak egyszer adódik az életben. Főként, hogy ismerjük a romantikus regényeket, nem kizárt a boldog befejezés a történet végén. És ahogy kezdjük egyre jobban megismerni W-t, Vaughn barátját, úgy bizonyosodunk meg afelől, hogy a lány helyesen döntött. 
Biztos, hogy nektek is van olyan celeb, akikért valósággal rajongtok vagy tettétek egy időben, ha nem is fanatikus módon, de diszkréten, magatokban. Nekem is voltak és szerintem lesznek, amíg világ a világ, különböző korszakaim, amikor megannyi különböző színésztől, énekestől voltam teljességgel elalélva, és sokszor megfordult a fejemben: Vajon milyen ennek a másik oldala? A rajongott fél szemszöge? Milyen az élete? Az Igazán szerelem sok oldalról megközelíti ezt a kérdéskört. Bemutatja, mennyire nincs magánélete az embernek, nem mehet el a családjával vacsorázni anélkül, hogy megjelennének a sajtósok, a hírnév megszabja az életének minden egyes percét, aggódnia kell az álbarátok miatt, meg kell szűrnie, ki hajt a pénzére, a befolyására, és ki szeretné őt valóban barátnak. A regény bemutatja egy szeletét az amerikai celebség árnyoldalának - ahol mindenekelőtt meg kell különböztetni a látszatot és a valóságot. 
Az Igazán szerelem épp emiatt a mögöttes tartalom miatt emelkedik ki a szokványos tinitörténetek közül, és válik egy igazán különleges atmoszférájú, élvezetes regénnyé. Gyorsan haladtam vele, kikapcsolt, teljesen átszellemültem az olvasásakor. Megszűnt a körülöttem lévő világ, és hirtelen egy nyüzsgő nagyvárosban találtam magam. Az Erin Watt szerzőpáros ismét nagyot alkotott, hiszen imádtam a történetet, megszerettem a szereplőket, és teljesen magával ragadott a regény hangulata. 
 
"Általában mindenki csak a jó dolgokat akarja hallani, holott az őszinteség az, ami igazán betalál, és hosszú távon az ember javára válik."
 
Ám mindezek ellenére nem mehetek el szó nélkül a cselekmény néhány közhelyesnek mondható részlete mellett. 
A YA regények szülő karakterei nagyon kényes dolgok. A szerzők sokszor nem tudják hitelesen átadni a szerepüket, és így két kategória létezik többnyire - a túl szigorú és a túl barátságos. Ám még így is beskatulyázzák a főszereplőket. Egyszerűbb úgy dolgozni velük, hogy teljesen a maguk urai, és így a 17-19 éves tinédzserek is viselkedhetnek indokoltan felnőttek módjára. Ezért - ahogyan az Erin Watt páros is tette - adnak egy katartikus halált szüleiknek, ezzel kiírva őket a képletből. Ami pedig marad, egy saját lábán álló, megszakadt szívű főszereplő. A másik oldalról pedig léteznek, de csupa negatív előképként jelenek meg. Adott egy saját karrierjét előtérbe helyező díva anyuka és egy egomániás apuka. 
A karaktereknél maradva Vaughn és Oak személye is elég általános. Vaughn egy átlagos lány, akivel az olvasó könnyen azonosulhat, mindennapi hobbikkal és problémákkal, míg Oakley Ford ennek pont az ellentéte. A fiú a mi kedvenc celebünk képében lebeghet a szemünk előtt, nekem mint Shawn Mendes formálódott meg. És ki ne vágyott volna valaha is arra, hogy egy szenvedélyes románcba elegyedik kedvenc hírességével? Az Igazán szerelem ennek a regénye. Bár alapvetően a menő fiú - átlag lány felállást hordozza magában, ami a legtöbb tini gimi történetben megtalálható, ugyanakkor emiatt a többlet miatt vált ki ezek sorából. Az olvasó személyességet társíthat Oakley Ford személyéhez, hiszen mi lányok már csak ilyenek vagyunk. Képesek vagyunk őrülten rajongani egy vagy több hírességért. Hiábavaló lenne tagadni, celebrity crushaink mindig is lesznek, még ha komoly párkapcsolatban élünk is. 

Minden kisebb kliséje ellenére nagyon szerettem az Igazán szerelmet. Könnyed volt, romantikus, egy igazán édes történet, még akkor is, ha kicsit kiszámítható volt. De az biztos, hogy egy olvasási válságból könnyedén kiránt, ha éppen arra van szükség.
Az Erin Watt páros megírta azt a fanfictiont, amihez az olvasó hozzáadhatja a saját rajongását, és ezzel együtt lesz teljes a regény. 

Borító:
Az Igazán szerelem borítója már az első pillanatban elnyerte a szívemet. Gyönyörű a színösszeállítása: a türkizkék és a fehér kombinációja szerintem szuperül passzol, ehhez pedig hozzájön az égő csillagszóró narancssárgája, ami kiegészíti a színpárost. 
A szimbolikus borítókról már nagyon sokat beszéltem, mennyire imádom őket - ez is ilyen. A csillagszóró motívumához több jelentés is társítható. Akár Oak személye,  mint lángoló csillag (átvitt értelemben), aki beragyogja a popkultúrát, vagy akár a két fiatal csillogó, bimbózó kapcsolata, esetleg valami ettől eltérőt is beleláthatunk csupán ebbe a meggyújtott csillagszóró képbe. 

Összességében:
Az Igazán szerelem egy könnyed, aranyos olvasmány, amely a romantikán keresztül mutatja be  a hírnév árnyoldalát. Már az elején beszippant, és a regényt belengő fiatalos atmoszféra abszolút magával ragad. Ehhez társul az Erin Watt szerzőpáros elbűvölő stílusa, ami arra késztet bennünket, hogy a könyvet le sem téve fejezzük be Oakley és Vaughn történetét.
Csak forogtak a lapok a kezem között, egyre többet és többet akartam az Igazán szerelemből. 
Azoknak ajánlom leginkább ezt a történetet, akik egy légies, bájos olvasnivalóra vágynak, ami kikapcsol, szórakoztat, de közben magával hordozza az igazság súlyát is. Engem az utóbbi hetekben mély olvasási válság vett körül, de az Igazán szerelem a maga elragadó aranyosságával könnyedén kirántott ebből az életszakaszból. 

Oldalszám: 448
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Oakley Ford
Kedvenc idézeteim:
 
"Elvégre minden művésznek eljön az a pont az életében, amikor áldozatot kell hoznia a művészetéért.
Igaz?"

*

"– A nők bonyolultak – mondja.
– Te szingli vagy, Ty – emlékeztetem.
– Mert a nők bonyolultak."

*

"Az, hogy „jó", egy borzalmas szó. Olyan, mint a kihűlt kávé. Se íze, se bűze."


1 megjegyzés:

  1. Egy ideje halogatom ennek a könyvnek az olvasását, de most a kritikád elolvasása után úgy érzem, hogy idén mindenképp elkezdem. Fel is írom a "Könyvek, amelyeket idén el szeretnék olvasni" listámra.

    VálaszTörlés