2020. július 9.

Budai Lotti - Édes lázadás

HANGULAT                                MOLY                                        2020

"Az Édes lázadásban folytatódnak a D'Avila család asszonyainak kalandjai és viszontagságai. 

A századfordulóhoz közeledve a Fehér Orom ültetvényt immár Veronica két örökbe fogadott lánya vezeti: a harcias, de kissé magának való Rebecca, és a törékeny, simulékony természetű Ana.
Rebecca gondoskodó szeretettel neveli húgát, annak ellenére, hogy régóta titkos szerelmet táplál annak vőlegénye iránt. Az elfojtott érzések azonban nem maradhatnak örökké rejtve, ahogy a rég elfeledett titkok sem... Egy váratlan látogató személyében a múlt kopogtat ajtajukon, újra felidézve Rebecca gyermekkorának hosszú ideje eltemetett traumáját. Anának pedig végig kell járnia a felnőtté válás és a megbocsátás rögös útját. 
Rebecca és Ana szenvedése azonban nem hiábavaló. Kettejük közös sorsa hivatott ugyanis arra, hogy megtörje a d'Avila asszonyokat évszázadok óta sújtó átok erejét.

Budai Lotti az Édes ébredés folytatásaként most a 19. századi gyarmati Kuba egy újabb izgalmas időszakát és a d'Avila család következő generációjának kalandjait mutatja be." 

Budai Lotti munkásságát a Shirzan szerelme óta nyomon követem, és szerintem a kortárs irodalom történelmi vonalának egyik kiemelkedő alakja ő. Történeteiben a valóság és a fikció keveredik, az olvasó szinte játszva tanul minden egyes regényénél. Igazi minőségi kikapcsolódás. Az Ágyas és úrnő duológiában az egzotikus indiai kultúrával illetve a 17. századi brit mindennapokkal találkozhatunk, A szamuráj lánya két kötetében pedig a mesés távol kelet világa bontakozik ki előttünk. A szerelem rabszolgáiban pedig Kuba nehézkes helyzetével ismerkedhetünk meg, ahol csupán harcok árán tudják az emberek kivívni maguknak autonómiájukat, és ugyanúgy a szerelmet is meghatározza a bőrszín illetve a társadalmi beosztások, mint a politikai életet. 
Egy generációnyi idő választ el az Édes ébredés lezárásától. Fájdalmas idők járják az országot, a spanyolok továbbra is elnyomás alatt tartják Kuba térségét, Fehér Orom vidékére azonban úgy tűnik, szebb korszak érkezik: két ifjú szerelmes, Ana és Horatio kötik össze életüket. Ám az esküvő napját elnyomott érzelmek, ki nem mondott szavak sötét fellegei lengik körül. Hiszen a két d'Avila lány ugyanazt a férfit szereti, de csak az egyik kaphatja meg. A múlt titkai ezentúl végig ott fognak lebegni Fehér Orom felett. Míg a friss házaspár mézesheteiket töltik, Rebecca rájön, hogy a forradalom szelei újból erőre kaptak, Kuba népe pedig szabadságért kiált. Eldönti, hogy segíteni fogja népét, a lázadók vezéreit pedig otthonába fogadja. De a titkok, melyet szeretett nevelőanyja magával vitt a sírba, mégis napvilágot látnak, ami teljesen felforgatja a lány életét. Amit eddig önmagáról gondolt, ami őt meghatározta, hazugságon alapult, Rebeccának pedig rá kell ébrednie, ki is ő valójában, és fel kell tennie a kérdést: a múlt mennyiben határozza meg az ő jelenét és jövőjét? És ennek függvényében engedheti, hogy féltékenysége határozza meg a cselekedeteit?
Ana mindeközben boldognak tűnik újdonsült férje oldalán, de az elhallgatott valóság árnyéka ott lopakodik mögötte. Sötét ármányoknak lesz áldozata, melyben végül vagy megerősödik, vagy összeroppan a terhek alatt. A női kiszolgáltatottság szomorú modellje a fiatal lány, de vajon fel tud-e állni a megpróbáltatások közepette és képes lesz-e folytatni a harcot a testvéréért, a hazájáért, az örökségéért. 

"[…] a múlt terhei és bűnei még a láncnál is szorosabb rabságban tarthatják a lelket. Ezeket lerázni csakis a szeretet és a megbocsátás erejével lehet."

Az Édes lázadás több szférából áll. Megjelenik benne a kor politikai szellemisége, a szabadságvágy, főként a regény tetőpontjánál, ahol valósággal lobog a forradalom tüze. Ugyanakkor nem elhanyagolható szála a történetnek a boldognak hitt, de a háttérben meggyötört párkapcsolatok, ahol döntenie kell a szereplőnek - a saját boldogságát választja, vagy a társadalmi kötelességet. Megmarad-e rabnak egy fájdalmas szerelemben? Így a rabszolga szó is különféle értelmezési lehetőségekben tűnik fel a regény folyamán.
A történet sok egyáltalán nem várt fordulatot hozott, a drámaiság végig a tetőfokon volt, néha viszont már soknak éreztem a háttérben meghúzódó ármányokat és a sorscsapásokat. Ezen megpróbáltatások terhe alatt ugyanakkor két erőteljes, bátor női karakter fejlődött ki, akik megtanulták, mi a megbocsájtás, és hogy a testvéri szeretet ereje hatalmasabb mindennél. 
Budai Lotti stílusa ismételten elkápráztatott. Végig sugárzik a sorokból a báj és a kellem, érzékletes leírásaival színesítette és érzékszerveink előtt megelevenítette Kuba termőföldjeit, a lázadás dörejeit, és a szív zenéjét, mely néha fájdalmasan, máskor boldogan szól. 

Borító:
Gyönyörű történethez meseszép külső dukál. Az előtérben egy női alak látható, a háttérben pedig az első kötetnél is látható festmény másik fele. Egymás mellé rakva a két könyv tökéletes harmóniában van, a színvilág, a hangulat teljességgel passzol egymáshoz. 
Külön kiemelném az örömömet, hogy az én soraim kerültek rá a borítóra, hatalmas megtiszteltetés, hogy így jelent meg a regény országszerte. 

Összességében:
Budai Lotti rendkívüli szerző a történelmi romantikus zsánerben. Minden regényével egzotikus tájakra és izgalmas évtizedekbe kalauzol el bennünket. A szerelem rabszolgái Kuba mesés vidékét mutatja be nekünk egy olyan időszakban, amikor a szabadság nem velünk született jog volt, hanem kiváltsága a társadalom egyes rétegeinek. 
Az első kötethez hasonlóan az Édes lázadás is kemény, mély témákat jár körül. Ilyen a már említett szabadság kérdése, ehhez kapcsolódik egy politikai vonal, valamint ugyanebből a szóból kiindulva egy más értelmezési keretekben mozgó szabadságfogalmat is bemutat az írónő, mely a szerelem szabadsága, vagyis milyen az, amikor a rabszolgaság nem társadalmi státusz, hanem az ember foglya a saját érzelmeinek. A regény felteszi a kérdést: Van ebből felszabadulás? Valamint meg lehet a múltak béklyóitól szabadulni? 
Összetett regény, mely gondolkodásra késztet, tanít és valósággal rabul ejt. 

Oldalszám: 376
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézetem:

 "A harag olyan, mintha az ember mellkasán egy kígyó súlyos teste tekeregne, de, ha valami képes kihúzni ennek a kígyónak a méregfogát, akkor az a megértés. Ana már értette, mi vitte Rebeccát tettére, és ezzel a bestia ártalmatlanná vált."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése