2019. szeptember 10.

Budai Lotti - Édes ébredés

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Budai Lotti India és Japán egzotikus tájai után egy újabb távoli vidék újabb izgalmas történelmi időszakát tárja az olvasó elé: a 19. századi Kuba világát. Rabszolgatartók és ültetvényesek, spanyolok és bennszülöttek, egyházi dogmák és boszorkányság.
Ez az egyszerre fülledt, izgalmas és feszültségekkel teli világ szolgál hátterül három rendkívüli nő történetének. A sorozat első részében megismerhetjük a fiatal Veronica d'Avilát, aki európai tanulmányait befejezve, hosszú évek után tér vissza családja cukornádültetvényére. A lányt hazatérve megrohamozzák nyomasztó gyermekkori emlékei, s nyomukba eredve egy sötét családi titokra bukkan…
Budai Lotti a hatalmas sikert aratott Ágyas úrnő-sorozata után most egy kiszámíthatatlan fordulatokban gazdag, szenvedélyekkel teli utazásra hívja az olvasóit a 19. századi mesés Kubába." 

Budai Lotti munkássága eddig is lenyűgözően hatott rám. Történetei mindig életteli teliek, megidézik az adott kort, az adott szokásokat, ezáltal pedig helyet kínál nekünk egy teljesen más évszázadban, kultúrában. Lotti könyvei mind varázslatos, misztikus időgépek! Ez így volt az Édes ébredésnél is. 
Az újabb egzotikus úti cél nem más, mint Kuba lenyűgöző, ám sokszor embertelen mezeje. 
Rögtön az elején egy érdekes prológust olvashatunk, az írónő bevezet bennünket egy család, a d'Avilák életébe, akiknek családfája évszázadokra felírható, ám a feszültségek kezdete is jócskán ekkorra tehető. Ez a múlt pedig keretbe foglalja a regényt.
Generációk súlya nyomja az első fejezetben visszatért fiatal lány, Veronica vállát, akit nem vár harmonikus családi fészek tanulmányaiból hazaérve. Évek teltek el, mióta elhagyta Fehér Orom vidékét, de minden megváltozott ez idő alatt. Édesapja hűvösen, atyai szeretet nélkül üdvözli, míg anyja az idegrendszerére és gyászára hivatkozva bánik vele úgy, mint egy nem várt vendéggel. Veronica egyedül dadusára és a földön dolgozó rabszolgákra számíthat, akik hamar megkedvelik a felcseperedett fiatal leányzót. Az egész birtokon érezni lehet a levegőnek elhallgatott titkok övezte, nehéz súlyát. Vajon elég erős lesz Veronica, hogy cipelje Fehér Orom irányításával együtt az örökségéhez járó rejtélyek terhét? 
A háttérben azonban végig ott rejtőzködik a kérdés: Milyen jogon kereskednek az ottaniak emberéletekkel? A 19. századi spanyol gyarmat legfőbb státuszszimbóluma volt a rabszolgatartás. Minél többet tartottak otthon, annál befolyásosabb embereknek minősültek. A nagyurak egymás között is üzleteltek más etnikumba tartozó tulajdonukkal, ám ekkor virágzó szakmának számított az árusításuk illetve a vadászatuk is. Végig ott tartózkodik ez a probléma a fő cselekményszál mögött, ám a regény csúcspontjában hatalmas szerepet játszik a rabszolgaság kérdése, illetve Budai Lotti megmutatja, nem csupán az lehet rab, akit megkötöznek, akit embertelen körülmények között fizikai munkára kényszerítenek, hanem az, aki nem rendelkezik a saját életével, nem szerethet szabadon, legyen a bőrszíne sötét vagy világos. 

"– Az életemért és a sorsomért egyedül én vagyok a felelős (…)"

Ezért is vált hatalmas kedvencemmé az írónő, hiszen a kikapcsolódás élménye mellett megadja, amit csak egy igazán jó könyv képes: épít és belülről formál bennünket. Elgondolkodtat, felvet egy problémakört, ez esetben a rabszolgasors nehézségeit, a 19. század embertelen mivoltát illetve a család valódi fogalmát.  Egy másik, egzotikus világba kalauzol el bennünket, megismertet az ottani kultúrával. 
Budai Lotti szavainak atmoszférateremtő ereje van! Könnyed stílusába beleszeret az olvasó, ám a leírtak mind mondanivalót hordoznak. Nélkülözhetetlen táplálék a könyvszerető ember lelkének! 
Ám az építő jellege mellett az Édes ébredés rendkívül izgalmas, kiszámíthatatlan történet, amiről sosem lehet tudni, mi fog következni a maradék oldalakban. Lotti mindig meglep, újabb és újabb fordulatot hoz a cselekményben, ám ezeket nem éreztem elhamarkodottnak vagy éppen erőltetetten soknak. Mesterien szövi a szálakat, az egész regény különlegesen felépített és strukturált történet, aminek jól követhető íve van, ám nyitva hagyja annyira a végét, hogy még inkább vágyakozzak a folytatás után. 

Borító:
Sémáját tekintve beillik az eddigi Budai Lotti-könyvek sorába, hiszen megfigyelhető ezen is egy központi alak, ez esetben egy Veronicát megformáló lány, aki mögött Kubára jellemző mezőgazdasági betakarítást ábrázoló festmény látható. Helyszínmegjelölő, gyönyörű alkotás, ahogyan maga a regény is.

"– (…) Látod, hány emberért, hány szerencsétlen sorstársunkért kell harcolnunk?"

 Összességében:
Az Édes ébredés a titkok könyve. Az elhallgatott szavaké, történeteké, amelyek a legváratlanabb pillanatban látnak napvilágot. Budai Lotti legújabb története a szívünkig elér! Empátiát ébreszt bennünk, megmutatja mi az igazi rabszolgaság, az érzés, amikor a szerelem sem a te döntésed. Mély, fájdalmas, de szelíd vallomása egy megtört léleknek. Eleven, valóságos história, amely nem hagyja nyugodni az olvasót, míg a végére nem ér. 
Nélküle kevesebb lennék. Épített, formált az út során, amit közösen jártunk be. Éppen ezért fantasztikus és kihagyhatatlan olvasmány mindenki számára, akik egy lélegzetelállító, lélekig hatoló regényre vágynak, amely akaratlanul is az olvasókhoz, hozzánk tesz valamit.

Oldalszám: 420
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Veronica d'Avila, Felipe
Kedvenc idézeteim:


"Most választhatok: vagy a kezembe veszem az irányítást, és harcolok azért, ami az enyém, és az emberekért, akiket rám bízott a gondviselés, és akiknek végre elhozhatom a szabadságot… Vagy megfutamodom és elrejtőzöm az oltalmad alatt, akár egy menekülő, riadt egér… Nos, én az előbbit választom. Mert ez a dolgom. Ezt kell tennem."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése