2022. december 31.

2022 évzáró ॥ 5+1 könyv, amit ajánlok az idei olvasmányaimból


 
Bölcsesség egy szabad bölcsésztől: közel sem olyan volt 2022, mint amire számítottam, mégsem változtatnám meg egyetlen percét sem. Úgy érzem, rengeteg mindent tanultam ebben az évben - az emberekről úgy általában, a munkatársakról, sőt magamról is -, úgy gondolom, minden akadály és annak leküzdése formált engem és a jellememet. 

Bővebben az évszakonkénti összefoglalómban olvashattok az évemről:
 
Minden kötelező olvasmánnyal együtt 2022-ben 76 könyvet sikerült elolvasnom. Reméltem, hogy ismét sikerül elérnem a 100-at, mitöbb a 150-et, de erről az álmomról hamar letettem, amikor észleltem, hogy a munka mennyire lestrapál, és sokszor inkább sorozatokkal töltődtem fel. De így sem rossz ez az eredmény!
Idén 40 új könyv csatlakozott a magánkönyvtáramhoz. Egészen büszke vagyok, hogy sikerült így megreguláznom magam, és többnyire ésszel vásároltam, rendeltem vagy kértem recenziós példányt.  
 
Most pedig kiválasztottam 5+1 olyan könyvet 2022-ből, melyek kiemelkedő olvasmányélményei voltak az évnek!


Mikor megláttam, hogy az Álomgyár kiadónál egy antik görög eposzt feldolgozó regény jelenik meg, igazán kíváncsi lettem. Claire North-tól nem olvastam korábban, ugyanakkor a szívem csücske az antikvitás irodalmi korszaka, így nem volt kérdés, hogy kap tőlem egy esélyt. Az olvasása után pedig 2022 egyik legnagyobb kedvencévé vált. Pénelopé királynő központi erénye a hűség Homérosz művében, Claire North pedig bemutatta, hogy ennél jóval több rejlik benne. Az Ithaka egyszerre kulturális tanítóműhely, valódi kikapcsolódás és a feminizmus kelesztője. Szembeszáll a kor társadalmával, és bemutatja, hogy a nők is lehetnek olyan jó harcosok, mint a férfiak.

Budai Lottiban sosem csalódtam még, és már második éve kerül fel az évi kedvenc könyveim közé. Nem véletlenül. Az írónő folytatja Claire North témáját, és bemutatja, hogyan valósítja meg önmagát egy fiatal lány a 18. század Franciaországában, amikor a társadalom korlátozza a nők jogait. Sophie Malon természetes tehetséggel bánik a virágokkal, az olajokkal, és legnagyobb vágya, hogy parfümmester lehessen belőle. Ez viszont egy felvilágosult úr, Mr. Zambelli segítségével valósulhat meg, aki alkut köt a lánnyal. Így Sophie-nak hátra kell hagynia a hőn szeretett családi birtokot és édesapját.
 
 
R. Kelényi Angelika könyve sem először kerül be év végén a legjobbak közé. Tavaly az Átkozottak c. regénye, idén pedig a Manna Marina kapott helyet ebben a bejegyzésben. Az írónőnek 2022-ben nem kis akadályt kellett legyőznie, ugyanis rögtön az első hónapban rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála. Ez a küzdelem inspirálta őt a Manna Marina megírására, melyben szintén helyet kapott egy változás, ami végleg megváltoztatja egy fiatal anyuka, Marina mindennapjait. Egyik pillanatról a másikra férje kisemmizi, és nulláról kell felépítenie egy teljesen új életet minimális fizetésből úgy, hogy a kislánya közben a lehető legkevésbé sérüljön. A nőnek nem idegen a munka, hiszen a luxuskörülmények előtt ő is átlagemberként élt, ugyanakkor van szeme a csodák meglátására, és a keze közé kerül egy apró pékség, mely felvirágoztatásra vár. Természetesen Angelikáról tudjuk, hogy nem tud megírni egy regényt anélkül, hogy ne csempésszen nyomozást és izgalmakat egy történetbe, és találkozunk egy aranyos szerelmi szállal is, de mindezek csak kiegészítik a könyv alapvető mondanivalóját: megéri küzdeni minden helyzetben.


Elle Kennedy könyvei mindig is örök kedvenceim voltak. A Briar egyetem hokicsapatának tagjai mindig le tudnak venni a lábamról. Most a spin off széria harmadik része volt rám ilyen hatással, melynek főszereplői Hunter Davenport és Demi Davis. A csapatkapitány egy elbaltázott bajnokság után megfogadja, hogy semmi nem kerülhet a jégkorong elé. Még a lányok sem. Korábban nagyhírű nőcsábász volt, de vezetőként példát kell statuálnia, ezért egy időre szabadságra küldi a nemi életét. Ez elsőként nem jelent problémát, hiszen legújabb egyetemi csoporttársának, Deminek amúgy is barátja van, ám ez idővel változik, mikor a lány rádöbben, nem ismeri olyan jól a gyerekkori szerelmét, mint gondolta. Könnyed, humoros kikapcsolódás, igazi gyógyír a megfáradt léleknek minden Elle Kennedy alkotás. Még! Még! Még!
 
Colleen Hoover a kedvenc szerzőim közé tartozik. Minden könyve a megtestesült paradoxon: egyszerre gyönyörűek és fájdalmasak. Ilyen a Minden tökéletesed is. Első pár oldalában egy laza szerelmi történetnek ígérkezik - Quinn és Graham ugyanabban a szituációban találják magukat egy emeletes ház folyosóján. Az ajtó túloldalán a párjaik megcsalják őket. Hamar egy hullámhosszra kerülnek, jól elbeszélgetnek, és egymást támogatják ebben a félresikerült helyzetben. Bár szimpatikusak a másiknak, mégsem megfelelő az időzítés, meg kell gyászolniuk, el kell temetniük egy csalfa kapcsolatot, jegyességet. Ám a sors nem hagyja ennyiben, nem sokkal később ismét találkoznak, és csak szikrázik köztük a levegő. Most már megfelelő az időzítés? Eközben felváltva láthatunk bele a jövőbe, ahol Quinn és Graham több éve házasok, ugyanakkor a régi, lángoló szerelemnek már hűlt helye köztük. A válást fontolgatják. Ugyanis Quinn egy dologra vágyott igazán, egy gyerekre, melyet mégsem akar az ég neki megadni. Az összes pénzük elment a vizsgálatokra és a próbálkozásokra, az örökbe fogadás pedig ellehetetlenül egy múltbéli baklövés miatt. Minden hónap csalódást hoz és fájdalmat. Fokozatosan elhidegülnek egymástól, míg egyetlen mentsváruk maradt: egy doboz, amit csak végső esetben nyithatnak ki. Fájt olvasni, mégis Hoover egyik legszebb története: "Ha csak a hibáidra világítasz rá, akkor elhalványul minden tökéletesed".


Végül pedig elfogultan, de George R. R. Martin Tűz & Vér című könyvét hoztam, amit igazából nemrég fejeztem be. Azonnal beszippantott a Targaryen dinasztia története, ahogyan meghódították Westerost, és izgalmas volt végigkövetni a családfájukat valamint olvasni az adaptáció történéseit. 2022 (és a további évek) kedvenc sorozatává vált a Sárkányok háza, már nem is számolom, hányszor láttam. Az első évad a Sárkányok Táncának nevezett összecsapásig vezet el bennünket ám olvasva a végkimenetelét ill. a további történéseit, nagyon várom már nemcsak 2023-at, hanem '24-et is, hogy megtudjam, hogyan viszik mindezt képernyőre. Ám a kedvencem részem mégsem I. Viserys király uralkodásának ideje, hanem előtte nagyapja, I. Jaehaerys király és felesége, Alysanne királyné kormányzása volt, valamint a sok gyermekük különböző története. Annyira szívesen látnám ezt is egy külön spin off szériában! A könyv írásmódja is érdekes, hiszen mintegy kódex, olyformán van megírva. Nagyon aprólékos, érezhetően a történések megörökítéséül szolgál, és a tényekre támaszkodik, mégis teljesen beszippant és élvezetes olvasmány. Mindemellett nagyszerű grafikák is díszítik a fejezeteket!
 
Nektek melyek voltak az idei, 2022-es év meghatározó olvasmányélményei? 
Köszönöm az egész éves figyelmeteket, találkozunk jövőre! Boldog és könyvekben gazdag új évet kívánok!
Barby

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése