2022. december 25.

Budai Lotti - A parfümkészítő

HANGULAT                                MOLY                                        2022

"Üvegbe ​zárt érzelmek és intrikák: egy parfümmesternő története a 18. századból Sophie Malon élete a növények és a belőlük származó értékes olajok körül forog… Ahogyan másoké is Grasse városában, ahol az 1700-as évek közepén minden és mindenki az illatokért és az illatok által létezik. Sophie azonban más, mint a többi parfümkészítő: tehetségesebb náluk, és az illatok olyan misztikus mélységeit és gyógyerejét is ismeri, amelyek a többiek előtt gyakran rejtve maradnak. Mesterségét kénytelen titokban gyakorolni, de kimagasló képességei utat törnek maguknak, s minthogy nő, nemcsak mások irigységét ébresztik fel, de az életét is veszélybe sodorják. Menekülnie kell: maga mögött hagyja a szerelmet, a családot és imádott növényei otthonát, a Bellebarbe-birtokot. A lány zsenialitását Zambelli, egy titokzatos velencei kereskedő és alkimista ismeri fel, aki a világ szeme elől rejtve okítja ki Sophie-t a parfümkészítés legnagyobb titkaira, és segítségével készül el a szinte már varázsos parfüm: a L'Amour Fugitif, az a nagy erejű szubsztancia, amely nemcsak a párizsi előkelőségek, a versailles-i udvar és a híres kegyencnő, Madame de Pompadour közvetlen környezetéhez nyitja meg az ajtókat Sophie előtt, de mindazon eszközöket is a kezébe adja, melyekhez szereleme, otthona visszaszerzéséhez és bosszúja beteljesítéséhez szüksége van. 

Budai Lotti nagy sikerű történelmi regényei után az érzékek és érzékszervek világába kalauzolja az olvasót. Az Öt érzék-sorozat első kötete a parfümökön és a parfümkészítésen keresztül mutatja be egy különleges lány sorsát, aki egy férfiak uralta korban és szakmában bontakoztatja ki tehetségét."

Budai Lottiban még sosem csalódtam. A történelmi regényei ugyanúgy rabul ejtenek, ahogyan a kortárs témákat körüljáró könyvei, vagy éppen a nőtörténeti albumai. Mindig megtalálja azt a témát, mellyel ránk, nőkre inspiráló hatást gyakorolhat. Jelen esetben a 18. század világába kalauzol el bennünket, ahol találkozhatunk Sophie Malonnal, a helyi kesztyűkészítő lányával, aki kalandos útján megvalósítja az álmait, és ugyanerre ösztönöz bennünket is.

Sophie Malon Grasse városának szélén lakik az édesapjával és a mostohabátyával. Bellebarbe, néhai édesanyjának öröksége számára a kiteljesedést jelenti. A kertet tele virágokkal és illatokkal. Saját maga által készített kenőcsökkel és házi praktikákkal látja el a városlakókat, habár ha napvilágot látna a tevékenysége, biztosan boszorkányság billogját ragasztanák rá. Egy napon a városba egy világlátott kereskedő érkezik, Mr. Zambelli, akinek azonnal feltűnik a lány elhivatottsága és különös illetve kifinomult érzéke az olajokhoz, illatokhoz. Ő maga is jártas a szakmában, felvilágosult gondolkodásmódja pedig nagy hatást gyakorol Sophie-ra. Irigykedve figyeli a férfit, akinek annyi lehetőség adatott meg az életben, míg őt női mivolta determinálta a társadalomban.

Eközben legjobb barátnője, Ursule segítségért fordul hozzá, melynek nem kisebb a tétje, mint a lányok hírneve és élete. Ám porszem kerül a gépezetbe, és Sophie hirtelen egy börtöncellában találja magát a kivégzésére várva. Mikor már megbékélt volna a halál árnyékával, valaki a megmentésére siet. Zambelli nem hagyhatja, hogy a hóhér kezére jusson egy ilyen ifjú tehetség, mint amilyen a lány, így magával viszi a messzi birtokára, ahol senki nem talál rá. A férfi alkut ajánl neki, és ha elfogadja, Sophie-nak végre beteljesülhet az álma: parfümmester válhat belőle. Ám hogy Zambelli mit vár ezért cserébe, csak később tudhatja meg.

Sophie éveket tölt Zambelli birtokán, és ez idő alatt megismerkedik a különböző tudományokkal, eszmékkel valamint az illatok végtelen világával. Sorban fedezi fel a fej-, szív- és alapillatokat, mígnem eljut oda, hogy saját parfümöt készíthet. Ugyanakkor a férfit körüllengő misztikum és távolságtartás okot ad arra, hogy Sophie kételkedni kezdjen Zambelliben. Mi lehet a titka? Mit őrizget ennyire féltőn a múltjából? 

"Ezek az emberek nem tudják, hogy a legszebb és legértékesebb dolgok az életben illékonyak. Rövid életűek. Akár egy parfüm."

A parfümkészítő ösztönzi az olvasóját arra, hogy kitörjön a konvenciók hatalma alól. Sophie a regény során különböző kultúrákkal és ideológiákkal találkozik. Grasse-ban nőként teljesen a férfi nem uralmának volt kiszolgáltatva, pedig édesapja ott védte meg a különleges adottságokkal bíró gyermekét, ahol tudta. Nem hódolt be a hagyományoknak, hanem adott Sophie-nak életteret, és ez megalapozta a tehetségének kibontakozását valamint önmaga elfogadását. Bár a lány elvesztette ezt a biztos talajt a lába alól, az otthonát, a családi örökséget, mégis megannyi dolgot nyert eközben. Zambelli birtokán kiderült, hogy női léte nem csupán hátrány, hiszen az illatok fellegében kifejezetten a kecsességre és lágyságra van szükség, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Ez egy igazi fordulópont a történetben, hiszen először van kimondva, hogy egy nő valamiben jobb lehet egy férfinál. Sophie számára kinyílik a világ, ami csak tágul a királyi udvarba érve. 

Budai Lotti számos meglepetést hozott ebben a regényben. Beleszőtt a történetbe nem is egy, hanem két szerelmi szálat is, de nem maradunk izgalmak nélkül sem A parfümkészítőt olvasva. Számos fordulattal találkozhatunk olyan pillanatokban, ahol nem számítunk rá, és már tudjuk, hogy Lottinál a titkok sosem maradnak elfeledve... Mindemellett az írónő megismertet az illatok színes birodalmával, mely olyan hatással volt rám, mintha egy új érzékszervet kaptam volna. Sokkal erősebben kezdtem érezni az illatokat, a parfümöket, és csak most döbbentem rá, valójában milyen kis figyelmet fordítok a szaglásnak a mindennapokban. Ez is mutatja, hogy Lotti minden könyvével szélesíti az olvasója perspektíváját, és minden alkalommal új ajtókat nyit ki számukra. Alig várom, hogy kiderítsem, mit tartogat a sorozat folytatása!

Borító:
Talán az első könyv Budai Lotti tollából - az albumokon kívül -, mely kemény borítást kapott. De ettől A parfümkészítő igazán fenségessé vált, és megkapta azt a pompát, ami jár neki. A bézs és a lila különböző árnyalatai uralják a borítót. Egy parfümös üvegből felhőként szállnak fel az illatok valamint egy archaikus kép, mely a 18. századot idézi meg. A cím egyszerű, mégis figyelemfelkeltő. Az üvegcse motívum a kötet hátulján is szerepet kapott, ahol legnagyobb örömömre egy ajánlót olvashattok tőlem az írónő könyveiről.

Összességében:
Budai Lotti legújabb regénye igazi műalkotás lett. A parfümkészítő bemutatja az illatok fontosságát, az álmok erejét, valamint inspirál arra, hogy merjünk önmagunk lenni még akkor is, ha a társadalom vagy a környezet más elvárásokat támaszt felénk.
Sophie Malon története a 18. századból éppoly aktuális most, számunkra is. A kitartásról szól, a kultúráról, de persze a szerelemről, titkokról és emberközi kapcsolatokról egyaránt. Egyszerre ösztönöz, tanít és szórakoztat bennünket. Tipikusan olyan könyv, melynek a hatása az utolsó oldal után is velünk marad.

Ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy életre szóló élmény részese lenni, kalandokba keveredni és időutazni mindezt egy gördülékeny, mégis szívhez szóló történettel.

Oldalszám: 414
Kiadó:
Álomgyár

Kedvenc karakter: Sophie Malon
Kedvenc idézeteim:

"– Az illóolajok élete – felelte Zambelli komolyan – már a földben elkezdődik, ahol a virágok teremnek. Hogy egy-egy virágból milyen minőségű olaj készül, azt az is meghatározza, hogyan bánnak az adott növénnyel, bimbózása idején vagy épp betakarításkor. "

*

"Az illatok képesek arra, hogy egy másik világba repítsenek. Kiszakítják az elmét a testből, a gondolatokat a köznapiból, egy másik, megfoghatatlan világba visznek, amelyet a képzelet és az intuíció ural."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése