2016. május 5.

Marni Bates - Itt a vége, lúzer véle!

HANGULAT                                MOLY                                         2015

"Áll a bál a Smith gimiben! Az egész suli bezsongva várja a tavaszi bulit, három diáknak viszont olyan fordulatot hozhat ez az este, amire egyáltalán nincs felkészülve… Melanie a csajkódex miatt nem mer járni a barátnője öccsével. De irtó nehéz ellenállni Dylannek, aki maga a két lábon járó kísértés. A lúzer Isobelt az egyik legszexibb srác valamilyen rejtélyes okból randira hívja. A lányt már ettől is kitöri a frász, hát még attól, hogy a kamu kapcsolat Spencerrel esetleg valódira fordulhat. Corey álmában sem gondolta, hogy egy rocksztárral járni ennyire bonyolult. Vajon elég erős a szerelmük Timmel, hogy megküzdjenek a folytonos médiacirkusszal, na meg a melegellenes tüntetőkkel, akik próbálják kitiltani őket a buliból? Lehet, hogy ez a bál mégsem lesz mindenkinek leányálom…"


Mivel a sorozat eddigi részeit is olvastam, nemrég fejeztem be a harmadik részt, ami Chelsea Hallowayről szólt, aki Kambodzsába utazott. Na, de erről egy másik kritikában már olvashattok. Ott is említettem, hogy a könyvtárban csak ez volt bent, így neki is kezdtem, és szerencsére az ofőnk betegsége miatt két lyukasórát is kaptunk ajándékba, szóval egész jó napom volt. Ki is végeztem a jószágot, de nem a rossz módon. 


Az egész regény három részre van szedve, gondolom nem akart már Marni több regényt csatolni a sorozathoz, így ebbe az egybe zsúfolta a megmaradt szereplők történetét. Szóval ebben a kötetben három kisebb szerelmi drámát találhatunk. De kezdjük az elejétől. 
Az első kis részecske Melanie Morris, Mackkenzie egyik legjobb barátnőjéről szól, aki a lányok ki nem mondott szabálya alapján úgy határoz, hogy Mack miatt nem vallja be a lány öccsének, hogy mit is érez iránta azóta az ominózus buli óta, amit Spencer tartott, és amin együtt táncoltak. De mit gondolhat erről Mack? A legjobb barátnő öccse tabu! Meg amúgy is.. Egy évvel fiatalabb nála a srác, Mel kilencedikes, míg Dylan csak nyolc. Végig azon filozofál, hogy mit tegyen, ezért mikor Mackkenzie össze akarja boronálni a pasija legjobb barátjával, Spencerrel, kénytelen igent mondani, de azt nem tiltotta meg senki, hogy ne hozzon magával más valakit is. A másik legjobb barátnőjét, Izzie-t felkéri, hogy kísérje el őket, legyen az ötödik kerék a "dupla randin". A lány szerencsétlenségére a helyszín megváltozott és nem máshol, hanem Mackéknél tartják a kis filmezést, ahol pedig ott lesz a házigazda öccse is ugyebár... Mel sokáig álltatja magát, nem képes dönteni, hogy mit is akar, de egyszer kénytelen lesz. A kérdés, hogy még épp időben-e?
A második részecske innen veszi át a cselekményt, csak éppen más szemszögéből. Ki máséból. mint Isobeléből? Mel jól lepasszolja neki Spencert, és közben szóba jön az egyre csak közeledő bál meg a bálkirály, -királynő választás. Nincs mit tagadni, Spencer az egyik legmenőbb srác a suliban, persze Logan mellett, így neki is elég esélye van ahhoz, hogy megnyerje a jelölést. A kérdés, hogy ő ezt akarja-e? Valahogy ki akarja húzni magát az egészből, csak a hírnevének ne legyen annyi közben! Ki tudja, ha Mellel érkezik, és látják rajta, hogy vele van, akkor talán leszállnak róla? Ebben se lenne minden szép és jó, de a lány ezt egy kicsit elvétette neki, mikor Mack öccsével kezdett járni. Akkor most mi lesz? Szerencsére ott az ötödik kerék a játékban, aki nem más. mint Izzie. Kinézetre nem egy bálkirálynő alkat, és nem is néz ki úgy, mint egy modell. Tökéletes ahhoz, hogy csorba essen a jelölésén! Ha egy kockával randizik, tuti, azt hiszi majd mindenki, hogy meghülyült. Izzie, mint jó dilidoki tanonc, megpróbálja a srácot elemezni. Gazdag, jól néz ki, a hokicsapatban játszik, bomlanak érte a csajok, mi lehet a baja, amiért nem akar bálkirály lenni? Miután a srác egy kicsit megnyílik neki, a segítségéért cserébe nem is igazán kér semmit, egyszerűen felajánlja a barátságát, hiszen az ilyen pasinak nincsenek lány barátai, csak akikkel smárolni is szokott. Megpróbálnak rendes barátok lenni, moziznak együtt, hülyülnek, a sulibeliek pedig elhiszik, hogy járnak. De talán ebből lesz több is, mint barátság?
Talán mondhatom, hogy Spencer és Izzie története tetszett a legjobban a három közül, bár a végét az összesnek ki lehetett már előre is találni, de ebben volt valami plusz, ami a másik kettőben nem...
A harmadik és egyben utolsó kis történetecske egy meleg párról szólt. Correy-ról és Timről, akikről már hallhattunk az első és a második kötetben is. Itt a bál, de a kapcsolat híresség része, Tim, aki a ReadySet énekese és frontembere, szóval vele együtt egy csomagban jár a paparazzikkal teli élet is. De Correy bírja ezt? Egy ideje együtt van a két fiatal, de távkapcsolatban élnek a koncertek és a banda próbái miatt. Szerencsére az övéké még nem fulladt kudarcba, de Tim nagy örömmel szolgál Correy-nak, miszerint átköltözik a banda közel a barátjához. Ez egy szuper hír, nem? De, annak kellene lennie. Sőt, hogy még fokozzuk az egészet, a ReadySet fellép a Smith gimi bálján is! Mit tehetünk az ellen, hogy az iskola nagy része homofób, na meg az igazgató sem engedélyezi, hogy a szerelmespár együtt érkezzen a bálba, hisz ez milyen fényt vetne az iskolára?
De mindenki megkapja a boldog befejezést? Vagy valaki kimarad belőle?

Spoilert tartalmaz!

Ezen nincs mit ragozni, naná, hogy mind megkapják, és boldogan élnek míg meg nem halnak. 
Őszintén? Ez a LOL könyvek nagy hátránya, hogy azt mutatják be, ami csaknem lehetetlen, és már klisének számít. A lúzer, kocka lány összejön a suli legmenőbb pasijával/kiszemeltjével. Tudtok ilyet mondani? Mert én nem. Kicsit, nagyon irreális az egész, de legalább a sorozat végére megtudhatjuk, ki volt az a seggfej, aki feltette Mackkezie Wellesley videóját a YouTube-ra, amivel indult az egész botrány...

Karakterek:
Melanie: Kicsit nekem túl picsogós leányzó, aki mindenkinek az agyára megy azzal, hogy ezerszer átgondolja a dolgokat. Mi fog történni, ha... De mi van, ha ez... Stb. Lehetne sokkal spontánabb, és már a kezdetekben elmondhatta volna Dylannek, mit érez iránta, és akkor megspórol magának rengeteg feszkót, na meg az én agysejtjeimnek is. 
Dylan: Egy kicsit úgy éreztem, nemhogy nyolcadikos nem lenne, de még kilencedikes se, leginkább a gondolkodása alapján, meg a beszólásai miatt minimum egy tizedikesnek gondolná az ember, míg Melanie-t nyolcadikosnak. Fordított szereposztás. Kicsit feldühödött néha, de megértem, ahogy azt is, hogy megmondta a lánynak a tutit. Vállalja fel a kapcsolatot vagy inkább ne is keresse. Megértem, nagyon is. 
Isobel: Az elején végig úgy éreztem, hogy ő aztán egy erős csajszi, akinek sok mindenen kellett túlmennie az alakja miatt, de eközben jó fej is, menő beszólásai vannak, ami megmutatja, hogy nem mindig a külsőségek számítanak. De a végén, mikor rávettette magát a srácra, inkább elsüllyedtem volna a helyében. Hormonok ide vagy oda, hagyja már, hogy a srác lépjen előbb, ha ugyanígy érez! Én legalábbis ezt tettem volna. 
Spencer: Itt is, meg egy csomó ilyen könyvben, a főszereplő srácnak rejtett érzései vannak, amiket nem mindenkinek enged megmutatni, ebben az esetben Izzie-nek. Tetszett, hogy tisztában van vele, mégis mennyire gazdagok, de eszében sem volt mindezzel visszaélni. Igazi barátként viselkedett Logan közelében, ami tiszteletreméltó. Nagy nőcsábász, az már biztos, de ennek ellenére is nagyon bírtam a fejét. Az a tipikus nagy egójú, de perfect srác. 
Correy: Ő is, mint Melanie, kicsit sokat gondolkodott mindenen, bár ha nekem lenne sztárom a párom, akkor talán én is agyalnék ezeken, mint ő. Ráadásul ehhez hozzájöttek a mindenféle homofób megnyilvánulások a diáktársai szájából. Szóval félig-meddig átérezném a helyzetét, de akkor is egy kicsit idegtépő volt néhány belső monológja. 

Borító: 
Itt is csupa nonfiguratív figurák veszik körbe azt az egy darab fényképet, amin egy fekete-hajú lány van. Tulajdonképpen egyik női főszereplővel sem tudtam azonosítani, de talán nem is azért van ő ott. Bár attól még így egy kicsit megtévesztő... Ehhez a világoskékhez szerintem jól passzol a rózsaszín minden árnyalatban, így a cím is rendben van, ahogyan ide illik talán a legjobban a LOL logócska. 

Összességében:
Nem volt rossz, de ez a háromfajta történet egy könyvben kicsit gyengébbé tette, mint az eddigi köteteket. Az ezelőtti részek szerintem jobban sikerültek, de végül mindenki boldog lett, a sorozat véget ért, megtudtuk, ki volt a videós trollkodó, aztán mindenki megkapta a kiszemeltjét. Minden jó, ha a vége jó!
És tényleg...
Itt a vége, lúzer véle!

Oldalszám: 340
Kiadó: Móra

Kedvenc karakterem: Spencer King

Kedvenc idézet: 

"Merj végre élni egy kicsit! Végül is mi rossz történhet?"

Kérdéseim olvasás utánra: 
- Zavart ez a három az egyben történet?
- Melyik párosnak drukkoltál, akár ebben, akár az egész sorozatban? #Dominic_es_Holly
- Vártál volna még valamit, ami esetleg kiderülhet, vagy a trollkodó felfedése elég volt a véghez?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése