2016. június 8.

Zoe Sugg - Girl online

HANGULAT                                MOLY                                         2016

"A 25 éves Zoe az Y generáció nemzetközi sztárja, aki Zoella néven pár éve indított divat- és sminktanácsadási csatornát a YouTube-on. Korosztályából sok lány őt tekinti legbizalmasabb barátnőjének, akivel fiúkról, családról, suliról és divatról, szerelemről és félelmekről is őszintén lehet beszélni. A Girl Online megdöntötte a megjelenés hetében legjobban fogyó könyv eddig világrekordját, 35 országban vehetik kézbe a rajongók. 
Pár megdöbbentő adat Zoelláról: 3 millió Twitter követő, 3.5 millió Instagram követő, 7 millió YouTube feliratkozó, 2 millió Facebook like. 
 A brit kisvárosban élő Penny Porter úgy akarja legyőzni szorongásos rohamait, hogy blogot indít, és ismeretlenekkel osztja meg érzéseit, gondolatait. GirlOnline álnéven bele is vág, de egy szerencsétlen baleset elrettenti a folytatástól. Penny és családja a karácsonyt New Yorkban tölti, ahol a lány megismerkedik (és fülig beleszeret) egy izgalmas és sármos zenész srácba. Pár nap alatt megfordul velük a világ, Noah a legjobb dolog, ami Pennyvel történhet, és a lány azonnal világgá is kürtöli újdonsült boldogságát a blogon… csak azt nem sejti, hogy ezzel lavinát indít el, és nemsokára több ellensége lesz, mint ahány barátja… Vajon megbízhatsz a legjobb barátodban, ha a szerelem a tét? És a szerelmedben, ha a boldogság?"

Sokáig ódzkodtam ettől a könyvtől, meg is akartam venni, de végül mégsem vett rá a lélek. Rajta volt a nagybetűs LISTÁMON, ami tele van kiolvasandó könyvekkel, bár végül egy poszt, Virág posztja hozta el az elhatározást. És egyáltalán nem bántam. 

Penny a tipikus főszereplő, aki mindennel bénázik. Lámpalázas, pánikrohamai vannak, nem szeret nagy közönség előtt szerepelni, és ezt még tetézi a hatalmas beégése az egész suli előtt... Ami ráadásul az interneten is landolt. Ki lenne a helyzetében? Még senki. 
Elképzelhetetlen, irreális, de épp a brit kisvárosban lévő esküvőszervező anyjához fordul segítségért egy New York-i pár, hogy szervezzenek nekik egy Dowton Abby-s esküvőt, de ahhoz New Yorkba kell utazniuk Karácsonyra. Ez mindenkinek jó lesz. Egy kis kiruccanás, elszakadni az itteni problémáktól, ráadásul Penny magával hozhatja Elliotot is, aki a legjobb barátja. 
Álomutazás a köbön. 
Összeismerkednek a szervezővel, és egy véletlen folytán neki az unokájával is, Noah-val, aki nem egy hétköznapi fiú. Persze, nincs semmiféle szuperereje, maximum annyi, hogy túlságosan jól néz ki és rettentően aranyos. Hamar összemelegednek Pennyvel, és végre a lány is úgy érezheti, hogy lelkitársra talált. 
Ó, de én balga. 
A legfontosabbat kifelejtettem. 
Hogy miért áll ilyen közel a szívemhez ez a történet? 
Főszereplőnk, Penny ugyanis blogger. 
Ennek hatására, bár Magyarország mi a hatalmas Angliához képest, úgy éreztem, hogy a történet rólam is szól... És ezt igazából nem sok könyvnél élem meg. 
Az utolsó 30 oldalon viszont egy hatalmas fordulat következik, amit megmondok őszintén, lehetett volna tovább húzni szerintem. 
És persze, mondhatjuk, hogy nem profi az írás. Hát nem is. Hiányoltam még leírásokat, például nem tudtam meg, milyen színű a srác haja, vagy az is lehet, hogy csak túlsiklottam ezen... De amúgy az egész egy rettentően összeszedett, jól megfogalmazott, könnyed történet, amit mindenki örömmel olvas így nyáron. 

Karakterek:
Penny: Csak a bénáskodása miatt mondanám rá, hogy sablon szereplő. Nem értem, miért kell majdnem minden lány főszereplőnek ezt a jelzőt kapnia. Ez olyan szexi? Mert akkor én is el fogok taknyolni majd minden kavicsban és patkában. De ezen kívül egy aranyos leányzó, aki tényleg egy olyan dologgal él együtt, amin nem nagyon tud változtatni, meg kell várnia, míg az idő begyógyít mindent. 
Noah: Hogy én mennyire szeretnék egy saját Noah Flynnt! A szülinapi listám élén fog állni, ezt megsúghatom. Egyszerűen tökéletes. Ki ne vágyna egy szexiségre, aki tud énekelni, dalt ír rólad, pikniket szervez, ismer téged, a lelki társad, minden cukisághoz hasonlít téged... Kell! 

Borító:
Tetszetős. Az égősorokat lehet a regénybeli dolgokhoz hasonlítani, de akkor nem értem, miért nem Karácsonyos a háttér. A külső alapján leginkább valami nyári történetre lehetne gondolni, nem egy télire. Engem csak ez zavar. De amúgy nagyon ötletes ez a megoldás, főleg azért is, mert főszereplőnk fotós is, szóval passzol nagyon. A betűtípus egyedi, az egész illik a könyvhöz... Kivéve a háttér meg a fotók közül pár, ami teljesen a nyarat mutatja be, nem a telet...

Összességében:
Nem egy profi mű egy profi író tollából, de rettentően jó és könnyed. Szívhez szól, és a hozzám hasonló bloggerek magukénak érezhetik a történetet, ráadásul az életkorunk is megegyezik. Imádni való főszereplők, akiket legszívesebben életre keltenél. 
Sokat gondolkodtam, végül is milyen csillagozást érdemel... De egyszerűen nincs szívem rosszabbat adni. Zoe megérdemli! :)

Oldalszám: 380
Kiadó: Libri

Kedvenc karakter: Noah Flynn

Kedvenc idézetem: 

"– Ha bármelyik kitalált karaktert elhívhatnád piknikezni, ki lenne az?
 Azonnal elmosolyodom. Noah random kérdései mindig megtörik a jeget.
 – Augustus Waterst a Csillagainkban a hibából – mondom. – Hogy újra életre tudjam kelteni.
 – Szuper válasz. Én azt a picsogó srácot a Twilightból , hogy meg tudjam ölni."

2 megjegyzés: