2016. július 4.

Colleen Hoover - Reménytelen

HANGULAT                                MOLY                                         2014

"A koránt sem szent Sky végzős középiskolásként találkozik Dean Holderrel – egy sráccal, aki nagy nőcsábász hírében áll. A fiú már a legelső találkozás alkalmával rabul ejti a szívét, ugyanakkor félelmet is kelt benne. A múltjára emlékezteti Sky-t, aki hosszú időn át próbálta eltemetni magában a történteket. Eldönti, hogy távol tartja magát a fiútól, de annak kitartása és ellenállhatatlan mosolya hamar semmivé foszlatja az elhatározását. Dean azonban maga is nyomasztó emlékeket őrizget. Amikor ezekről tudomást szerez, az visszavonhatatlanul megváltoztatja Sky-t, talán örökre szétrombolva lelkében a bizalom érzését. A múlt mindkettőjükön mély sebeket ejtett, melyek csak akkor gyógyulhatnak be, ha bátran szembe tudnak nézni a történtekkel. Az őszinteség az egyetlen út, hogy végre szabadon, korlátok nélkül éljenek és szeressenek. A Reménytelen egy olyan regény, amitől eláll a lélegzeted. Elvarázsol, magával ragad, transzba ejt. Készülj fel, hogy újra átéld az első szerelmet…"

Most így visszagondolva... Mi ütött belém, hogy mikor pár évvel ezelőtt nekiálltam, akkor nem tetszett? Ez hogy lehetséges? 
Na de kezdem elölről a könyvvel kapcsolatos múltam. 
Egyik nyaralásunkkor még olyan két évvel ezelőtt Balatonon nagyon nekiláttam az olvasásnak. Naponta két könyvet is kivégeztem, és ezt is annyian keresték, hogy gondoltam, nem lehet rossz. El is kezdtem, de az első pár oldalon megrekedtem. Letettem valamilyen hülye indokkal. Pozitívum, hogy ezek után Párválasztót olvastam. Negatívum, hogy ezt nem olvastam ki. És most négyszáz oldallal és nagyjából két évvel később itt vagyok, és csak ámulok azon, hogy mit nem szerettem benne. Elkönyveltem magamban rossz könyvnek, de a Szívcsapás után ennek is akartam adni még egy esélyt. És milyen jól tettem! Nem tudtam tovább kerülgetni a könyvtárban. A könyvmolyos csoportban a lányok hüledeztek, hogy nem olvastam még, aztán váltig állították, hogy ez nekem mindenképp tetszene. Naná, hogy igazuk lett, én meg szörnyülködök a saját szarvashibámon. 

Sky egy normális tinédzser lehetne, ha eltekintünk azoktól a tényektől, hogy örökbe fogadták, magántanuló és az érintkezése a high-tech kütyükkel annyi, mint egyenlőre nekem Zaynnel. Tudom, hogy létezik, ámuldozok róla, hogy egyszer találkozunk, de ez az életben nem valószínű, hogy bekövetkezik. Álmaimban minden este. Főszereplőnk csoda, hogy ismeri az SMS-ezés fogalmát, de még Mark Zuckerberg híres közösségi hálójára se regisztrálhatott. Ki tudna manapság már így élni? Semmi internet, kábeltévé, vagy csak okostelefon! A mai fiataloknál ilyet el sem lehetne ezt már képzelni. De Sky ezt szótlanul tűri. (Többé kevésbé.) 
Egyszer aztán eléri a nevelőanyjánál, Karennél, hogy rendes iskolába küldje így a végzős évében. Ámde balszerencséjére kiderül, hogy barátnője, Six pont el lesz utazva a suli első félévében. 
Mondhatjuk, hogy most aztán igazi diák lett a főszereplőnkből, amíg nem találkozik egy titokzatos Dean Holderrel, akit mindenki csak Holdernek hív. Azért ez is furcsa. Ezen kívül egy könyvet tudok mondani, amiben a srácot az elején a vezetéknevén hívnak, pedig szerintem ez manapság, legalábbis nálunk a fiúkat az esetek nagy részében a családnevükön szólítjuk. (Amúgy az az egy könyv az Anna és a francia csók Stephanie Perkins tollából.) De lehet, hogy csak nálunk van ez így, szóval ez még valóságosabbá teszi a történetet számomra. 
A srác rossz hírnévvel rendelkezik, ugyanis az a pletyka járja róla, hogy majdnem megvert egy meleg fiút. De a hátterével senki sincs tisztában. 
Sky tudja, hogy jobb lenne magát távol tartani Holdertől, de egyszerűen valami vonzza hozzá, mint a mágnes. Úgy mint ezelőtt még senkihez. 
Kb. a mű feléig a fiatalok között a se veled se nélküled kötelék uralkodik, ami leginkább a fiú miatt történik, de nem is ez a lényeg. 
Ezek után jön minden fontos, ha szabad ezt így mondani. 
Hirtelen a szerelmi történetből egy igenis mai probléma felé. A családon belüli erőszak, ami sajnos elterjedtté vált, de nem is csak a rokonok közötti, hanem úgy alapjában véve az erőszak. 
Sky-nak eszébe jut a régi élete, egy másik lány, aki mégis önmaga. 
Fordulatok fordulatok hátán, az biztos, hogy nem lehet egy cseppig sem unatkozni ezzel a könyvvel. 
Mindenképp AJÁNLOM annak, aki eddig csak szemezett vele, mert egyszerűen olyan jó. 
Lelki tartalommal is tele van, ahogy a Szívcsapás is. Akár könnyeket is szöktet az arcunkra.
Egyszerűen két könyv egymás után, ami ennyire megérintett... Először a Nyugalom tengere, most meg ez... Élvezem, rettentően, és így annyi gondolkodni valót adnak. 

Karakterek:
Sky: Tényleg olyan erős lelkileg, ahogy Holder mondta, hogy mindezt kibírta. 13 év tudatlanság azért sok idő. És a sok titok, aminek elég pár perc, hogy kitudódjon... az azért durva. Bírtam. Kimondottan. Az a tipikus laza lány, akit nem érdekel a külvilág, de titokban érzékeny, és annyi mindenen ment keresztül...
Holder: Szintén egy hatalmas lelki erővel megáldott srác. Nem mindenki bírja ki, hogyha elveszít egy közeli családtagot. Mondjuk ott van a Nyugalom tengerében az a srác, aki mindazt, amiről a könyv szól, elkövette a Nastyával. (Nem spoilerezek, de aki olvasta az tudja, kire gondolok.)  Rettentő aranyos, néha magát papucsnak nevezte, de egyáltalán nem az. Egyszerűen szimplán kedves és szerelmes. 

Borító:
Inkább egy égre néző lányt tudnék elképzelni hozzá, nem egy földön fekvőt. Nem ronda, de nem is szép. Az biztos, hogy én teljesen másmilyet terveztem volna neki, ha enyém lett volna a döntés. Ne rossz, de egyszerűen nem illik ide. A cím már-már túl egyszerű. Persze, nem kell mindegyiknek agyonhurkozottnak lennie, de ez így borzalmas. Az, hogy mögötte a betű árnyéka elnyújtva lebeg, az, hogy a háttérben valami felismerhetetlen ég van... 
Sőt, nézegettem más nemzetiségű borítókat is, de valahogy egyik se nyerte el túlságosan is a tetszésem. 

Összességében:
Megbántam, hogy nem kezdtem el korábban. Azt, hogy ennyi idő után vettem rá magam újra. 
De megérte.
Mert egyszerűen egy olyan történetet tár elénk az írónő, ami egyedi, érzékeny, és ráadásul romantikus. Amiben a főhősök megharcolnak a boldogságukért, nem szó szerint, de átvitt értelemben többet, mint egy akció kategóriába tartozó történetben. 
Mindenkinek ajánlom!

Oldalszám: 404
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Dean Holder

Kedvenc idézetem: 

"A szó úgy jön az ajkaimra, mintha mindig is ott lakott volna valahol a kedvel és a szerelmes közt a szótárban. Ahol jó helyen van.
 – Élek – szólalok meg.
 – Mi van? – méltatlankodik a fejét rázva.
 – Élek. Ha összekevered a like (szeret) és a love (szerelem) betűit, ki tudod rakni, hogy live (él). Használhatod arra, amit érzel."

A kellemeset csalódtam elég enyhe kifejezés 

4 megjegyzés:

  1. Olvastad a második részét is? Abban valahogy értelmet nyer a cím, noha hasonló ehhez a részhez, és awh, Dean szemszög! :") Ha eddig még nem olvastad, szerintem tedd meg, mert DAMN, előzményt is tartalmaz és Holder részéről is ismerteti a dolgokat. :)) xxx.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barátnőm nemsokára kölcsönadja nekem, mikor találkozunk szombaton, mindenképp elolvasom *.*

      Törlés