2017. július 30.

V. E. Schwab - Egy sötétebb mágia

HANGULAT                                MOLY                                        2017

Sziasztok!

Megérkeztem a második Könyvek Viadalás posztommal fantasy kategóriában. Négyen bloggerinák összefogtunk, hogy megversenyeztessünk három könyvet, abból melyik lesz a legjobb, az a nyár végén fog kiderülni!

Társaim: 
Bree - Bree világa
Anna - Lap lap után
"A mágikus apokalipszis után több részre hasad az univerzum. Kell herceg egy különös utazó, egy antari, aki képes eljutni az egymástól elzárt világokba: Szürke, Vörös és Fehér Londonba. Ezek a városok akkor sem különbözhetnének jobban, ha más-más földrészen lennének, de igazából nem földrajzi távolság van köztük, hanem dimenzióbeli. A trilógia első kötetében Kell herceg Vörös London vidám színekkel teli utcáit gyakran elhagyja Szürke London bűnözés fertőzte sikátoraiért és Fehér London hideg sivárságáért. Mágikus képességét sokan irigylik, miközben üzeneteket szállít a világok között. Egyik útja során veszélyes kalandba bonyolódik, és egy sötét mágia fenyegetésével kell megküzdenie. A pusztító erő abból a Fekete Londonból származik, melyet védekezésképp elzártak a mindörökre az emberi létezés terei elől. Kell nem menekülhet a gonosz hatalmától, de szerencsére társa akad a küzdelemben: a Szürke Londonból származó fiatal tolvaj lány, Lina."

Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a Kossuth kiadónak!

Mielőtt belekezdtem volna sok véleményt elolvastam róla. Volt akinek tetszett, volt akinek kevésbé, kíváncsi voltam, én melyik oldalhoz fogok tartozni.
Szerencsétlenségemre a könyv olvasása közben becsúszott szépen egy olvasási válságom, amit csakis azzal lehetett kiküszöbölni, hogy a sorozatok helyett végre az olvasást választom. De a Pretty Little Liars-fanok tudják, milyen nehéz is ezt abbahagyni. Ezt az egy hetet, amíg alig vettem a kezembe könyvet, betudtam a munkának, hogy nem volt időm, mégis amikor lett volna, akkor se akaródzott leülni olvasni. Meg ráfogtam arra, hogy meló közben több tonnás könyveket kellett pakolnom hosszú ideig, és járt egy kis könyvnélküli szabadság.
Nem egy sablonos történettel állunk szemben, azt meg kell hagyni. A történet szerint a világon négy London van.
"– Semmit nem tudsz ezekről a világokról – jegyezte meg végül, de a dacos ellenkezés már eltűnt a hangjából.
 – Dehogynem! – szólt Lina vidáman. – Létezik Buta London, Kell London, Bizarr London és Halott London – sorolta az ujjain számolva. – Látod? Gyorsan tanulok." 
Szürke, Fehér, Vörös és Fekete. Ezek mint a torta, egymáson fekvő rétegek. De nem ám mindenki tud ezek között utazni! Főszereplőnk, Kell az egyike azoknak, akiket ott antarinak neveznek, és akik képesek egyik Londonból a másikba átlépni.
De van egy legfőbb szabály: nem szabad egyik dimenzióból a másikba tárgyakat átvinni.
Mikor Kell egy Fekete Londonból származó ereklyét talál, tudja, nincs más választása, mint visszavinni azt az eredeti helyére, mivel ha a kő rossz kezekbe kerül, az sok ártatlan áldozattal is járhat.
Bevallom, az elejét a könyvnek egy kicsit nehézkesen olvastam. Ezt a kivételes stílusnak köszönhetően vészeltem át, de ebben a 100-150 oldalban alig történik valami, aminek hasznát vehetnénk a könyv szempontjából, a nagy része inkább körítésnek mondható.
"Lehet, hogy nincs meg mindened, amire vágysz, de lefogadom, mindened megvan, amire valaha is szükséged lehet." 
Aztán elérünk a cselekmény fordulópontjához, mikor Kellt kirabolja valaki. Egy gyakorlott tolvaj járja Szürke London utcáit, aki éppen az utazót találta meg. Ám nem csak pár aranyat nyúlt le tőle, hanem a követ, amivel Kellnek küldetése van. Így nincs más lehetősége, a férfinak a rabló után kell mennie, akiről kiderül, hogy körözött bűnöző a világában.
Szelina Bard, de a Lina is megfelel.
A lány úgy dönt, hogy Kellel tart, mert nincs vesztenivalója. Ekkor a cselekmények felfokozott izgalommal folytatódnak, nem lehetett unatkozni. A két fiatal útra kel, hogy visszahelyezzék a követ, ami tele van sötét mágiával az eredeti helyére. Ehhez viszont sokaknak lesz egy-két szava, hiszen a kő nagy erővel bír, de ha az rossz kezekbe kerül... Kell ezt nem engedheti.
Izgalmas, fordulatos, kiszámíthatatlan.
Az írónő felszabadultabb lett a könyv második felében, csavart halmoz csavar hátára, én mégsem éreztem az egészet erőltetettnek. Figyelemfelkeltő volt, megragadó és bravúros. Úgy éreztem, mintha én is ott lennék a tett helyszínén, együtt harcolnék Kellel és Linával.
Viszont a vége egy hatalmas cliffhangerrel zárul, ami kíváncsivá tett, milyen lesz a trilógia második része.

Karakterek:
A történet E/3-as nézőpontból íródott, ez pedig azt eredményezte, hogy a könyv inkább cselekmény, mint karakterközpontú. A regény főszereplőinek egy-egy kiemelt tulajdonságuk van, ami viszont a végéig kitart. Kellt leginkább a hűség, az önfeláldozás és a jó szíve vezérli, addig Linát a kalandvágy és a menekülni akarás ösztönzi.

Borító:
Különb a megszokottnál. A csontszínű háttér nem egy hagyományos alap, a képen pedig a fekete és a piros dominál. Szerintem teljesen illik a könyvhöz, megragadja az időutazást, tökéletesen bemutatja a főszereplőnket, ahogy a dimenziók között mozog.

Összességében:
Fordulatos, izgalmas, fantasy.
Ha valami ilyesmit keresel, akkor az Egy sötétebb mágia lesz a te könyved. Voltak hibái, de pozitívumai is egyaránt. Végigkísérhetjük Kell útját, megismerkedhetünk a különböző Londonokkal, dimenziókkal és egy tolvajlánnyal.
Vigyázat, függővég veszély!

Oldalszám: 446
Kiadó: Ventus Libro

Kedvenc karakter: -

Kedvenc idézet: 
"– Biztos, hogy nálad van a kő? – erősködött Kell.
 – Persze – felelte Lina, és gúnyos mosolyra rándult a szája. – És ha esetleg azt forgatnád a fejedben, hogy visszacsempészed, máris lebeszélnélek róla, mert ahhoz meg kellene motoznod, és mágia ide vagy oda, lefogadom, hogy a késem hamarabb megtalálja a szívedet, mint te a követ."

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése