2019. július 18.

Holly Ringland - Szirmokba zárt szavak

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"A ​kilencéves Alice Hart a világtól elszigetelten él a tenger partján, ahol édesanyja elbűvölő virágai és azok titkos történetei megóvják bántalmazó apjától. Ám amikor egy tragédia visszavonhatatlanul megváltoztatja az életét, Alice-t az addig soha nem látott nagymamája veszi pártfogásába, aki az Ausztráliában őshonos virágfajok mellett olyan nőknek is menedéket nyújt, akik a kislányhoz hasonlóan magukra maradtak és segítségre szorulnak. A viktoriánus hagyományok szerint minden virág más és más jelentéssel bír; az új életét építgető Alice ezt a virágnyelvet sajátítja el, hogy elmesélje mindazt, amit szavakkal képtelen. 
Azonban felnőttkorában egy családi titok, egy megsemmisítő árulás, és egy titokzatos férfi iránt érzett szerelem ráébreszti Alice-t, hogy vannak dolgok, amelyek kifejezéséhez több kell a virágoknál. Ahhoz, hogy igazán szabad lehessen, önmagából kell bátorságot merítenie, és kezébe kell vennie a legelsöprőbb történetet, amelyet ismer: a sajátját. 

A Szirmokba zárt szavak rabul ejtő történet a minket kísértő, elfojtott emlékeinkről és a mesélés gyógyító erejéről. A könyvből az ausztrál Made Up Stories produkciós társaság készít sorozatot."

A gyönyörű borító varázslatos belsőt takar. Erre már az első oldalakon rájöttem. Alice Hart szívfájdító története örökre az emlékezetembe ivódott, mert ez egy olyan regény, amit sosem felejt el az ember.
A Szirmokba zárt szavak cselekménye több eseményre tagolható. Eleinte megismerhetjük Alice gyerekkorát, az írónő bemutatja, milyen állapotok között kellett élete első kilenc évét töltenie. Nem érintkezhetett a családján kívül mással, amikor egyszer elszökött a könyvtárba, annak is megvolt az ára. Édesapja, Clem Hart az indulatok embere, nem retten meg a fizikai bántalmazástól, de a cselekedet után bűntudattól telve ajándékkal lepi meg feleségét és lányát. Alice tökéletesen szavakba önti: mintha apjának két személyisége lenne, de sosem tudni, éppen melyik tör elő. Agnes Hart huszonéves anyaként végrendeletet ír, mi legyen Alice-szel és a születendő gyerekével, ha vele, velük történne valami. Ez sokat elárulhat a Hart-család életéről.
Egy tragikus baleset következtében Alice az apai nagymamájához kerül, akiről eddig azt sem tudta, hogy létezik. És ez fordítva is igaz. A lány némaságba burkolózik, hogy megvédje magát, felöltötte, mint a rózsa a töviseit. Ám Thornfieldben nincs egyedül. June, a nagymamája arra használja a vidéket, hogy Vadvirágoknak, elhagyatott, balsorsú nőknek ad menedéket, és együtt igazgatják a birtokot, növényeket termesztenek, virágokat ültetnek. Alice hamar beilleszkedik az új környezetbe hála a nyitott fogadtatásnak. De akaratlanul is sok az elhallgatott titok és a sötét múlt fellege lebeg minden lépése felett.
Telnek az évek, Alice megtanult beszélni a virágok nyelvén, helyet kapott a jól működő thornfieldi gépezetben, de a kérdéseire a válaszokat még mindig nem kapta meg. De amikor az egyik akaratlanul is napvilágot lát, sorsfordító események láncolatát hozza Alice életébe.

"A múlt olyan gyom, ami nagyon könnyen elterjed. Ha nem bánsz vele megfelelően, mire feleszmélsz, már szárba szökkent magától."

A Szirmokba zárt szavakat egy nézőpont felől tekinthetjük családregénynek is, aminek a középpontjában Thornfield áll. A birtok generációk óta Alice felmenőinek tulajdona, akik szó szerint felvirágoztatták évtizedekkel ezelőtt. Az ő története mellett olvashatunk az ükanyja, dédanyja és nagyanyja életéről is, és ezzel visszagöngyölítjük azt a bizonyos fonalat, ami egészen Alice életéhez vezetett. A szemünk előtt táródik fel a múlt egy-egy epizód közé tökéletesen beékelődve.
A sors megismételheti önmagát?
A Szirmokba zárt szavak a virágok, a generációk és a sorsok könyve. A regényben megjelent sok szereplőt összekötik a múlt árnyai, de mindegyikük különböző módon próbál ebből kitörni, hogy a végén igazán boldog lehessen. Valakinek hosszú, göröngyös út vezetett el odáig, valakiknek összefogva, közösen sikerült, de olyan is volt, akinek végül nem jutott örömteli befejezés.
Szívszorító történet egy lányról, aki a virágokkal kommunikál, akit a sors megtépázott, de a helyes ösvényen minden álmát valóra váltotta.

Nekem személyesen rengeteget adott ez a regény. Épített, formált akarva és akaratlanul is.

"Ha a tűz valóban varázserővel bír, és képes bármit átváltoztatni, akkor talán a szavak is képesek rá."

Borító:
Ódákat tudnék zengeni erről az alkotásra, annyira gyönyörű, hogy azt leírni is képtelenség. De ami még inkább a szívemhez nőtt, az a rengeteg, eszméletlenül szép grafika a fejezetek elején. A fejezetcímekhez alkalmazkodva egy-egy virág mintáját rajzolták, ezzel még színesebbé vált a könyv számomra. Esztétikailag hatalmas élmény!


Összességében:
Az év egyik legnagyobb kedvencét olvashattam az imént, pedig még alig járunk 2019 felénél. Alice Hart története megérintett és egyenesen a szívemhez szólt. Nem mindennapi, különleges olvasmány, ami elrepít Ausztrália virágos vidékeire, megtanítja, hogyan tudunk a virágok segítségével kommunikálni, és a szívünkre helyezi: "Légy bátor és tiszta szívű".

Egy megható, katartikus történet az életről, a családról, a küzdésről, amelyet egy valóságos, élettel és virágokkal teli köntösben tárt elénk Holly Ringland.
Felejthetetlen élmény, amit mindenkinek ajánlok, aki el akar szakadni a hétköznapiságtól, hogy a könyvek és a szirmok világába menekülhessen.

Oldalszám: 383
Kiadó: Alexandra

Kedvenc karakter: Moss
Kedvenc idézeteim: 

"– Holnap új nap, új lehetőségek. Te szoktad mindig ezt mondani, nem?
– Mondani könnyű – motyogta June."


*

"Pitypangot és madártollat fújt a szélbe, és mindtől azt kívánta, bárcsak madár lehetne, hogy messzire repülhessen, egészen oda, ahol a tenger összeér az égbolttal."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése