2019. július 14.

Naomi Novik - Ezüstfonás

HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Mirjem ​pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat. A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt. 
Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé, aki akaratlanul szövött cselszövésébe bevonja Vandát is, a parasztlányt, meg egy boldogtalan hercegnőt, akit a cár feleségének szánnak. 
Csakhogy a cár, az ifjú Mirnácjusz sem az, akinek látszik. Gondosan őrzött titka az emberek és a sztarikok országát is fenyegeti. A rossz döntések között őrlődő Mirjem valószínűtlen szövetségeseivel indul felfedezőútjára, amely áldozatkészségét, erejét és szeretetre való képességét is próbára teszi. 

A mítoszokból és tündérmesékből merítő Ezüstfonás varázslatos és sokrétegű története éppúgy elbűvöli majd olvasóit, mint Novik Rengeteg című, Nebula-, Locus- és Mythopoeic-díjas regénye tette."

Nagy rajongója vagyok a fantasy zsánernek, néha jó érzés egy másik univerzumban járni-kelni, ahol nem köt bennünket a realitás sokszor lehúzó talaja. Virág nélkül nem találtam volna rá erre a történetre, és akkor sokkal kevesebb lennék ma.
Az Ezüstfonás volt az első könyvem Naomi Noviktól, de már az első oldalakon beleszerettem a stílusába. Gördülékeny, könnyed, mégis sokszor objektív akkor is, ha éppen valamelyik szereplőt szólaltatja meg. Ez a másik különlegessége a történetnek a szememben, de lehet, valakinek épp ez jelent majd hátrányt. Az Ezüstfonás nagyon sok szereplővel dolgozik, több szemszögből láttatja a cselekményt, de nem kettőből vagy háromból, hanem több mint ötből. Ez színesebbé és varázslatosabbá tette a történetet az én nézőpontomban, és nem jelentett problémát a sok név megjegyzése, hiszen Trónok harcán és Bulgakovon edződtem.
A történet Mirjem szálával kezdődik, bemutatja a sivár, téli vidéket, a város életét, a családját, és a szemünk előtt bontakozik ki, hogyan lesz a fiatal lányból a helyi pénzkölcsönző, aki arannyá tudja változtatni az ezüstöt. Ebbe a szálba csatlakozik be Vanda, akinek az apja az édesanyja halálát követően felvett kölcsönt elitta és ezzel adósságba sodorta a lányát és két fiát. Mirjem felajánlja törlesztésként, hogy Vanda náluk dolgozzon, így ő évekig távol maradhat a részeges apjától, aki ki akarja házasítani őt. Kettejük között hamar szoros kapcsolat szövődik, barátság és testvériség.
A várost a sztarikok fenyegetik, akik állandó téllel sújtják az emberek földjét. A királyuk, amikor hall Mirjem képességéről, felkeresi, hogy próbatételek elé állítsa, és ha mind a hármat teljesíti, feleségül veszi. Már csak az a kérdés: Ez átok lenne vagy áldás?
Eközben a cári udvarba beházasodó Irinának kell nap mind nap helytállnia újdonsült férjével szemben, aki lepaktált az egyik legsötétebb démonnal. Menekülnie kell, ha életben akarja tartani önmagát és szeretteit.

"[…] egy kis időre abbahagytam az aggódást, és azt hittem, minden rossznak vége szakad, soha többé nem kell rettegnem. Sokkal kevesebb a félnivalóm, és az annyira jó volt, olyan boldog voltam. Aztán megint előkúszott a félelem."

A mágia belengi az egész történetet, és ez az atmoszféra átragad az olvasóra is a sorokon keresztül. Elvarázsol, lenyűgöz és a rabjává válsz.
"Lassú víz partot mos" - tartja a mondás. Ez erre a történetre is igaz. Ebbe az új, különleges történetbe bele kell rázódni, így nem várhatjuk el, hogy rögtön az első oldalak egyikén harcok dúljanak. Sok idő telik el azzal, hogy megismerjük a világát, az emberi kapcsolatokat, neveket, helyeket. Szépen, lassan bontakoznak ki előttünk a szálak, kinek hogyan van egymáshoz köze. Ez a történet nem akart mindent egyszerre ránk zúdítani, megfontolt volt végig minden egyes betűje, ennek ellenére viszont nem volt egyáltalán unalmas, nem egyszer zakatolt úgy a szívem, hogy majd' kiugrott a helyéről.
Mindeközben a fantasy atmoszférája mellett megvolt benne az északiakat jellemző meseiség, mondavilág, ami számomra még inkább kedvelhetővé tette a történetet. Naomi Novik ezzel abszolút győztesként vonult be a kedvenc fantasy szerzőim közé: jött, látott, győzött. Kíváncsi vagyok, a többi regénye mit tartogat számomra. Az a hír járja, hogy hamarosan adaptáció is készül a Rengeteg c. alkotásából!

Borító:
Gyönyörű, történethez kapcsolódó, teljességgel lenyűgöző. Megnézve azonban a külföldi borítókat viszont ez nyerte el abszolút a szívemet. Csodaszép színösszeállítás és kompozíció, egyszerűen lélegzetelállító.


Összességében:
Az Ezüstfonás egy rendkívül különleges fantasy történet, ami teljességgel elvarázsolja az olvasót. Beszippantja a világába, és onnan nem enged el. Naomi Novik kiszámíthatatlanul szövi a szálakat, megnyerő stílusával pedig már az első oldalakon levett a lábamról.
Olyan regény, amit minden fantasy-kedvelőnek ajánlott elolvasnia!
Tökéletes társ a kánikulában, és felperzsel a borús időkben.
Azoknak ajánlanám leginkább az Ezüstfonást, akik kíváncsiak egy nem mindennapi világra, nem mindennapi szereplőkkel, és egy kiszámíthatatlan, fordulatokkal teli történetre.

Ha az ajánló felkeltette az érdeklődésed, a regény a BOOK24 online webáruház oldalán 16% kedvezménnyel rendelhető meg, és akár már másnap a kezedbe veheted!

Oldalszám: 454
Kiadó: GABO

Kedvenc karakter: Mirjem Mandelsztam
Kedvenc idézeteim:

"Az igazság feleannyira sem szép, mint ahogy feltüntetik."

*

"Felém nyújtotta a kezét, én pedig kétségbeesetten vágtam rá:
– Még a nevedet sem tudom!
Olyan felháborodással nézett rám, mintha azt követeltem volna, hogy vágja le a fejét. 
– A nevemet? A nevemet akarod megtudni? Legyen elég, hogy tiéd lehet a kezem és a koronám! Hogy merészelsz többet követelni tőlem?"


2 megjegyzés:

  1. Már régóta el szeretném olvasni ezt a könyvet, iszonyat kíváncsi vagyok rá, a Rengeteg is tetszett. Eddig a könyvtárra vártam, de valamiért nagyon nem akarják beszerezni......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig már egy ideje, hogy megjelent... Annyira jó, muszáj beszerezniük, hogy elolvashasd!

      Törlés