2021. május 4.

Beszéljünk az Árnyék és csont sorozatról!



Az elmúlt egy hétben csupán egy beszédtémám volt. A Shadow and Bone. Ezért gondoltam, megosztom veletek is a gondolataimat ezzel kapcsolatban.

Nem rejtem véka alá, hogy igazi fangirl-típus vagyok. Lételemem a rajongás, az életemet korszakokra lehetne bontani az alapján, hogy épp miért voltam oda teljes mértékben. És ezen az utolsó szókapcsolaton van a hangsúly. Ha valamiért rajongok, akkor minden figyelmemet az adott dolognak szentelem. Így volt ez a One Directionnel, a Trónok harcával, a Marvel filmekkel - és ez csak néhány az igen hosszú listából -, egy hete viszont az Árnyék és csont valamint a teljes Grishaverse van terítéken. Ez azt jelenti, hogy szinte minden interjút láttam a sorozat készítőivel, szereplőivel és magával az írónővel, bekövettem az összes létező fanoldalt és mindent, ami a szereplőgárdához köthető, órákat lógok a twitteren, instagramon és tiktokon, meg persze pinteresten új hírekre vadászva. És ezen kívül elkészítettem a saját grisha-avataromat, illetve megtudtam, hogy szélhívó lennék a második hadseregben. Szóval fogalmazzunk úgy, hogy kicsit beszippantott a sorozat, a körülötte lévő hype és maga a grishaverse is. 

Mindebből leszűrhető, hogy elégedett voltam a másfél év várakozása után debütáló szériával. Több mint elégedett, valójában. 

Szereplők:

☆ Jessie Mei Li - Alina Starkov
☆ Ben Barnes - General Kirigan (Éjúr)
☆ Freddy Carter - Kaz Brekker
☆ Amita Suman - Inej Ghafa
☆ Archie Renaux - Malyen Oretsev
☆ Kit Young - Jesper Fahey
☆ Danielle Galligan - Nina Zenik
☆ Daisy Head - Genya Safin
☆ Sujaya Dasgupta - Zoya Nazyalensky
☆ Zoë Wanamaker - Baghra
☆ Calahan Skogman - Matthias Helvar

A kérdés elsőként az volt, hogy sikerül-e Leigh Bardugónak és a készítőknek összerántaniuk egy történetté az Árnyék és csont trilógiát és a ketterdami alvilágot, a Hat varjú duológiát. Hiszen a kettő között eltelik két év, valamint a helyszín és a szereplők is eltérnek. Ezt ügyesen megoldották úgy, hogy a Hat varjú történetnek szőttek egy ravkai előzménykalandot, így a napidéző nyomába kell mennie a szereplőknek - akiket nagyon jó ötlet volt bevonni, hiszen színesítették a sorozatot -  egy kereskedő megbízatásából. A hat varjú ekkor még tulajdonképpen csak három varjú, ugyan Nina és Matthias megjelenik, de ők a ketterdami életüket megelőzően kapnak helyet a sorozatban egyfajta revideált Romeo és Júlia-szálként, viszont Wylan egyáltalán nem tűnik fel a színen a S&B történései alatt. Remélhetőleg a következő évadokban őt is beleírják, ahogyan hallottam, ezt is tervezik, Kit Young pedig nagyon várja, hogy megjelenjen Wylan is a színen. 

Már ez a felállás is lényegi változásokat implikál a regényekhez képest, mégis amikor összehasonlítjuk az adaptációt és az alapjául szolgáló könyveket, nem szabad elfelejtenünk, ez két különböző módja egy történet közlésének. Mindkettőnek vannak előnyei, hátrányai, ám a készítők szuperül megküzdöttek az akadályokkal, és olvasóként is azt mondhatom, hogy érthető és vállalható változtatásokat írtak bele a sorozatba. Mal és a főhősnőnk kapcsolata sokkal bensőségesebbé vált a képernyőn véleményem szerint, az Éjúr eleinte gyengéd, előzékeny, viszont így tud nagyot ütni a történet fordulata - hogy valójában nem véletlenül hívják őt így. El kell hitetni a nézővel, hogy Aleksander Kirigan a grisák védelmét és a zóna megszűnését akarja, de közben körbelengi a misztikum és a sötétség. Ben Barnes pedig rendkívül jól alakította mindkét végletet. A változtatások egyike, és közben olvasóként furcsa volt, hogy hivatalos néven szólították végig az Éjurat, hiszen a valódi kiléte csupán a harmadik könyvben derül ki. Ugyanakkor elfogadtam Leigh érvét a szükséges változtatás mellett: egy hadseregben nem hívhatják a gúnynevén a tábornokot, és a sorozat ebbe is nagyobb betekintést nyújt, nem korlátozódik le a női főhős oldalára, hanem Mal is nagyobb szerepet kap, így az első és második hadsereg, és a szarvas utáni nyomozás részletei is. Amit nem szerettem változtatást a könyvhöz képest, az Baghra jellemének heroizálása volt. A sorozatban az emberiség védelmét tartja szem előtt, meg akarja menteni a népet Aleksandertől, a regényben viszont sokkal önzőbb és anyaibb. Az egyetlen dolog, amire vágyik, hogy a fiát menthesse. Mindazok után is, amit tett. Ám volt egy változtatás, ami mindannyiunk szívét megmelengette: Milo, a kecske. Eleinte elég random volt - képzeljük el Kaz Brekkert, ahogyan egy kecskével a kezében járkál Óbudán. De nem lehetett nem imádni, mivel csempészett egy kis humoros szálat a történetbe, és végül aztán szerepet is kapott, nem csupán komikumforrás volt. És mint kiderült egy interjúból, valójában két kecskével is dolgoztak a forgatáson, akik ráadásul magyar kecskék voltak: Ugri és Bugri. Ajánlom ezt a Netflix After Party interjút csak azért, hogy hallhassátok, ahogyan Kit Young kiejti ezt a két nevet. 



Amit viszont szó szerint átemeltek a Hat varjúból, az Nina és Matthias szála. Lenyűgöző volt látni, ahogyan megelevenednek az olvasottak, ráadásul Danielle és Calahan között rendkívüli a kémia. Danielle nagyszerű Nina választás volt, egyszerre volt erős és humoros, bátor és törékeny, ahogyan az a könyvben is megjelenik. Egy interjújában közölte, hogy egy teljes karakterábrázolást felépített magában a forgatás előtt Nináról, a szüleiről, és egy képzeletbeli barátnőt is alkotott neki, aki egykor a támasza volt, de drüskelle-támadásban az életét vesztette. Természetesen ez a színésznő fantáziájának szüleménye, de csodálatos, hogy a színészek ilyen komolyan vették azt, hogy megismerjék a szerepeik mögött megbúvó könyves karaktereket, és tényleg élettel töltsék meg őket. Hiszen nem Danielle az egyedüli, Calahan mimikáin nagyszerűen rajzolódtak a kétségek, amik Matthiast is jellemzik. A fiúban igazi hurrikán tombol, mivel világéletében azt tanították neki, hogy a grisákat irtani kell, erre találkozik eggyel, aki megnevetteti, aki igenis emberi. De ugyanígy a Kazt alakító Freddy is tisztában volt azzal, hogy mennyit jelent az ő karaktere az írónőnek, hiszen a csonthalál nevű betegség, amiben a szereplő szenved, az valójában Leigh Bardugót is sújtja. Freddy pedig úgy akarta átadni mind a fiúban lévő távolságtartást, mind a botjához fűződő kapcsolatát, hogy azzal egyfajta szócsövévé váljon a szerzőnek. Arról nem is beszélve, hogy Amita Suman mintha tényleg a könyvből lépett volna ki, csodálatos Inej volt a sorozatban, pont így képzeltem el őt olvasás közben, a Jespert alakító Kit Young pedig feltörekvő tehetség, megmutatta, hogy milyen szuperül el tudja sajátítani a pisztolypörgetést, és megannyi oldalát mutatta meg Jespernek, tényleg élettel töltötte meg a karaktert. Egy szó mint száz, még egy ilyen remek casting kevés van a könyves adaptációk terén. Ezek a színészek arra születtek, hogy eljátsszák a hat varjú karaktereit. 

Ugyan a regények olvasása nélkül is érthető a S&B, a készítők rejtettek el egy-egy jelenetnyi csemegét a könyvmolyoknak is. Ilyen, amikor Jesper azzal nyaggatja Kazt, hogy robbantó kéne már a csapatba, akiről tudjuk, hogy ki lesz majd. Inej és a tőrei, valamint azok nevei. Amikor az Éjúr egyik szívtörője suttog egy félmondatot Jespernek, és olvasóként tudjuk, mire jött rá. Vagy hogy feltűnik, hogy Kaz nem nyúl Inejért, amikor megsérül, hanem Jesper kapja el a lányt, annak ellenére, hogy szemmel látható a kapcsolat közte és a tolvajzseni között. Nagyon féltem, hogy a köztük lévő különleges köteléket nem tudja majd rendesen átadni a sorozat, de hiába aggódtam, nagyszerűen átjött minden érzelem, ami a könyvekben is megvan.

De nemcsak az eredeti cast, hanem a magyar szinkronhangok is nagyszerűen lettek összeválogatva. Az eredeti után megnéztem egyszer szinkronosan is - fordításilag is szuper volt, a hangszínek, tónusok abszolút illettek a karakterekhez. Személyes kedvencem Ember Márk hangja Matthias álarca mögött. Igazán találó választás volt, de mindegyikhez tudnám ezt mondani. 

Mindezek után csak annyit mondanék, hogy rendkívül hálás vagyok az égnek és az isteni gondviselésnek, hogy személyesen is találkozhattam ezzel a rendkívül tehetséges írónővel, Leigh Bardugóval, a két hihetetlen színésszel - Ben Barnesszal és Kit Younggal, akinek a dedikációját a sorozat megnézése után még nagyobb becsben őrzöm -, illetve hogy a filmezés itt, Magyarországon történhetett, mert így biztosan felkerekedek,és bejárom az összes forgatási helyszínt. Remélem, a második évadra is visszatérnek, és nem hagyják el ezt a színvonalat sem.

Olvassátok, nézzétek, és merüljetek el a Grishaverse világában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése