2021. május 10.

Papp Csilla - Szerelem újraírva

  HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Rebeka ​Simon saját lakberendező cégét vezeti Londonban. Egzisztenciája, kapcsolatrendszere messze felülmúlja korábbi elképzeléseit, sikert sikerre halmoz, mégsem tud igazán boldog lenni. Egy titkot hordoz 19 éves kora óta, mely ez idáig egész felnőtt életében fogságban tartotta.
Rebeka lánya, Tara és a barátja úgy döntenek, hogy fiatalkoruk ellenére eljegyzik egymást. Rebeka elhamarkodottnak tartja ezt a lépést, de képes változtatni a hozzáállásán és igyekszik támogatni a lányát. De az eljegyzés napján Rebeka rádöbben, hogy a féltve őrzött titka hamarosan napvilágra kerül.
Hány ember életét teheti tönkre egy ilyen, múltban gyökerező rejtély? Hogyan lehet megúszni a legkisebb sérülésekkel egy nem várt találkozást? És mi van, ha nem csak Rebekának vannak olyan titkai, melyek mindent megváltoztatnak?  

Papp Csilla legújabb romantikus, izgalmas fordulatokban bővelkedő története az útról és az útkeresésről ezúttal olyan örökké aktuális témákat is boncolgat, mint a szülő-gyermek kapcsolat, a mozaikcsaládok helyzete, vagy éppen a szexuális zaklatás."

Legutóbb az írónőtől a gyönyörű Ha/mar című regényét olvashattam. Nagyszerű történet imádni való szereplőkkel, akiknek a sorsát mindvégig a szívünkön hordozzuk. Ám most repüljünk vissza éveket az időben, és ismerjük meg a Szerelem újraírva c. kötettel Rebeka történetét, akinek a végzete véletlenek mentén egybefonódik a Ha/mar Dalmájáéval. 

Rebeka már több mint egy évtizede Angliában él. Elvált nő, aki egy ideig egyedül nevelte a mára már felcseperedett lányát, Tarát. Jól menő lakberendező cége van, csinos, elegáns, de nem akar elköteleződni senki mellett sem. Tara már kirepült a fészekből, hazaköltözött Magyarországra, hogy dramaturgiát és színészetet tanuljon, így ez sem akadályozza közvetlenül a nő szerelmi életét, de egy húsz éve benne szunnyadó érzés nem enged teret az új szenvedélyeknek. Egyedül van, és ezen mindenki csodálkozik. De azt a kívülállók nem tudják, hogy a szíve mélyén féltve őrizgeti a titkait.

Papp Csilla ebben a regényben nagyszerűen bemutatja az emberközi kapcsolatok fájdalmas, kényes pontjait egy lehengerlő, szívhez szóló történetben. 

Rebekán kívül nagy szerepet kap a Szerelem újraírva kötetben Tara, a húszéves lány, akit éppen elvenni készült a barátja, Levi. Azt az időt éljük, hogy többnyire a házasság nagyon kitolódik az emberek életében, vagy meg sem történik. Ennek azonban sok ellenpéldáját élem meg saját életemben, és ugyanezt mutatja be az írónő is. Vajon felelősségteljes döntés egy életre szólóan elköteleződni valaki mellett? Tara és Levi alig húszévesen biztosak abban, hogy szeretik egymást. Hogy nem tudnának egymás nélkül élni. De Rebeka a saját hibájából okulva félti a lányát, hogy esetleg olyan döntést hoz ilyen fiatalon, ami negatív értelemben hat majd ki a hátralévő életére. De rá kell jönnie a nőnek, hogy nem védheti meg mindentől a szeretett kislányát. Van, amikor az a helyes döntés, ha hagyja meghozni a saját döntéseit, akkor is, ha ez talán a szívébe is kerülhet. Emellett Papp Csilla mer beszélni egy fontos témáról, ami a szüzesség. A lány nem konzervatív felfogás miatt nem feküdt még le a barátjával, hanem amiatt, amit ez valójában jelképez számára. Nem foglalkozik a társadalmi nyomással, miszerint már ciki húszévesen szűznek lenni, hanem kitart az elvei mellett, hallgat a belső megérzésére, ami megsúgja neki, mikor áll készen már lelkileg is az együttlétre. Mert bármennyire is sulykolja a világ, egyfelől, hogy a szüzesség a tisztaság szimbóluma, másfelől meg, hogy semmi értéke nincs a mai társadalomban, csak legyél túl rajta, mert ez a módi, igenis hallgatni kell arra a belső késztetésre, ami ha azt mondja, hogy még nem megfelelő az időzítés, és ha készen állsz rá, azt is jelezni fogja. Másrészről meg azt állítja elénk az írónő, hogy érdemes várni egy olyan fiúra, mint amilyen Levi. Aki nem erőltet semmit, ugyanakkor nyitott a kommunikációra.  

"Nehéz úgy élni, hogy folyton cipeljük a fájdalommal teli zsákunkat. Találni kell rá alkalmat, hogy bizonyos dolgokat kidobjunk vagy megjavítsunk, ezzel könnyítve a terheinken."

A regény nagy tanulsága, hogy a sors kicselezhetetlen. Minden úgy történik, ahogyan annak történnie kell. Sokszor nehéz elfogadni azt, amit az élet kínál, a legtöbbször meg csak utólag fénylik fel a cselekedetek értelme, de bízni kell abban, hogy minden szenvedés és gyötrődés elvezet valahová és nem értelem nélküli. Lehet, hogy valaminek húsz év kell, hogy megtalálja a helyét a világban. És ilyen Rebeka élete is. Az egykori döntése sok ember életét felforgatta, és ha még egy mondanivalót magunkkal viszünk a regény után, akkor legyen ez. Hogy érezzük át azt, hogy a döntéseink sokszor nem csak ránk vannak hatással.

 A Szerelem újraírva ugyanakkor nem véletlenül viseli ezt a címet. Az ember számára van hogy életében többször jön el az igaz szerelem - mint a Ha/mar Dalmája vagy Dénese esetében -, de van, hogy az első szerelmet sosem múlja fel semmi. Rebeka sokáig azt hitte, amit érez Rolf iránt, az szerelem, míg meg nem pillantott azt, akiért valójában dobogott a szíve. Milánt. És ezt az érzést húsz évig nem feledi. Ennyi idő elteltével viszont az élet ad neki egy újabb lehetőséget, hogy újraírhassa a szerelme történetét. De először is szembe kell néznie azzal az időszakkal, amikor az életének fonala összecsomósodott, és valahogyan ki kell gubancolnia, hogy mindez megtörténhessen. De addig is fájdalmas út vezet, hiszen nagy erő kell ahhoz, hogy a múlt sebeit leragasztó ragtapaszt feltépjük. A regény elején indulunk egy titokkal, de a cselekmény végére ötször ennyi lát napvilágot. 

Mély gondolatokkal teli lélektani utazás, mely megtanít a végzet és a titkok erejére. 

Borító:
Nagyon tetszik, ahogyan Papp Csilla könyvei külsőre kinéznek. A Ha/marhoz hasonlóan itt is megjelennek szimbólumai a két városnak, amelyek központi szerepet kapnak a regényben: London és Budapest. A borítót a kék, a piros és a fehér szín uralja, szerintem nagyon figyelemfelkeltő lett, és az utazás toposz is megjelenik a képen, hiszen a nő a bőrönddel kétségtelenül Rebeka kétlaki életére és folytonos utazására utal, ugyanakkor a Szerelem újraírva történetében nem csak ebből a szempontból van jelen a motívum, hanem belső utazásra is hív a múltba és a titkokba, amelyekkel a főszereplőnek számot kell vetnie. 

Összességében:
Papp Csilla ebben a kötetben is megmutatta, milyen művészien tudja megszólaltatni a tabunak bélyegzett témákat. Családi, emberközi kapcsolatainkra helyezte a hangsúlyt a Szerelem újraírva c. regényében, és bemutatta, milyen hatalmas ereje van múlt titkainak, melyek sosem maradhatnak rejtve. Pörgős cselekménnyel kápráztatja el az olvasót, mely mellett ugyanakkor nem törpülhetnek el az igazi mondanivalók. Azonnal beszippantott, rögtön a szívemen kezdtem viselni a szereplők sorsát, és reméltem, hogy húsz év után végre megtalálják mindannyian a boldogságot.
Hiszen a sorsot nem lehet kicselezni.
Felüdülés volt, kikapcsolt, de közben el is gondolkodtatott, ami egy igazán jó regény ismérve az én szememben. Kíváncsi vagyok, mit tartogat számunkra Csilla a következő, Minden életemben szerettelek c. regényében!

Azoknak ajánlom a Szerelem újraírva , akik egy lehengerlő történetre vágynak az életről, mélyre temetett titkokról, családi kötelékről és a szerelem dichotómiájáról - a megmagyarázhatatlan boldogságról és szomorúságáról. 

Oldalszám: 492
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Tara
Kedvenc idézeteim:

"A legmerészebb forgatókönyvet mindig az élet írja."

*

"(…) nem az eredmény a fontos, hanem az út, amin haladunk."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése