2024. február 17.

Brigid Kemmerer - Merész, gyilkos eskü

 HANGULAT                                MOLY                                        2023

"Nézz szembe a félelmeiddel, vívd meg a csatát!

Emberfall rohamosan pusztul, és a végletekig megosztott: vannak, akik úgy vélik, a trón Rhent illeti, ám mások alig várják, hogy új korszak kezdődjön Grey, a jogos örökös vezetésével. Grey két hónap türelmi időt adott Emberfallnak a támadás előtt, ám ez idő alatt Rhen mindenkitől elfordult, még Harpertől is, aki kétségbeesetten próbál segíteni neki,hogy megtalálja a békéhez vezető utat.Vívd meg a csatát, mentsd meg a királyságot!

Eközben Lia Mara azért küzd, hogy anyjánál emberségesebben uralkodjon Syhl Shallow felett. Miután a mágusokat kiűzték az országból, évtizedekig tartó békés időszak köszöntött be, ám az alattvalók közül nem mindenki nézi jó szemmel, hogy Lia Mara egy varázserővel bíró herceggel és egy kaparóval szövetkezik. A háború közeledtével Lia Mara elbizonytalanodik: valóban ő az a királynő, akire az országának szüksége van? A két birodalom egyre közelebb sodródik a fegyveres összecsapáshoz, ami próbára teszi a hűséget, szerelmeket sodor veszélybe, egy régi ellenség újbóli felbukkanása pedig mindenkire fenyegetést jelent."

A befejező részéhez érkezett Az Átoktörő sorozat, és a harmadik részben végre kiderül, hogy mi lesz Emberfall, illetve a négy főszereplőnk sorsa. A Vow So Bold and Deadly – Merész, gyilkos eskü ismét vadonatúj, izgalmas kalandokat tartogat, és ha velünk játszol, akár a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott könyvpéldányt is megnyerheted!

🕮🕮🕮

A Sötét, magányos átok valamint a Harcos, megtört szív után ambivalensen vártam a harmadik részét a trilógiának, hiszen amennyire szerettem az első kötetet, annál is nagyobb csalódás volt a folytatása. Az eredetileg Szépség és a szörnyeteg átiratként induló könyvsorozat eleinte teljesen a hatalmába kerített, majd olyan fordulatokat hozott, melyek hatalmas változást hoztak a történet ívébe. Kíváncsi voltam, hogyan zárul a két féltestvérnek, barátnak végül a története: Kié lesz Emberfall trónja? A koronahercegé vagy a jogszerinti örökösé? 

Háború előszelei járják át Syhl Shallow és Emberfall földjét. Katonák állomásoznak a határokon, és várják a parancsot a támadásra, miközben mindkét országban zendülés és pusztulás uralkodik. A frissen trónra kerülő Lia Mara és az elmenekült gárdistából lett herceg, Grey kényszerből hadat üzen egykori otthonuknak. A sebek, melyek a hátát torzítják örökké emlékeztetni fogják őt arra, amit Rhen tett vele: miközben ő barátját védte az igazság elhallgatásával, a koronaherceg a pozícióját féltve megkorbácsoltatta. Grey az életéért menekül Syhl Shallowba. 

A viszony Harper és Rhen között fokozatosan romlik, az egykori szerelemnek csupán pislákoló fénye érzékelhető, hiszen a lány mérges a hercegre a barátjuk bántalmazása miatt, míg a férfi nehezen lép túl azon, hogy a barátnője segített a féltestvérének, a jogos trónörökösnek, az egykori testőrparancsnoknak a szabadulásban. Mindkét vidéken köz- és magánügyekben is feszültség dúl, a barátok pártokra szakadnak, mígnem félő, hogy ellentétes oldalakon kell a csatatéren harcolniuk. Vajon képes lenne a két testvér egymásnak ártani? Hova tűnt a mindent legyűrő szeretet?

"– Érted, milady, az egész várost a földdel tettem volna egyenlővé."

A Merész, gyilkos eskü egyik különlegessége, hogy négy szemszögből is olvashatjuk a cselekményt. A friss Syhl Shallow-i királynő, Lia Mara oldalán megfigyelhetjük, hogy milyen nehéz egy olyan nép irányítása, amelyik közel s tova csak az erőszakot ismerte. Anyja, a korábbi uralkodónő vasmarokkal uralkodott az országon, megfélemlítéssel vívta ki magának az elismerést. Ezzel szemben Lia Mara kedves, jószándékú és szerény, de félő, hogy mindez kevés a zendülés elkerülésére. Greyjel az oldalán mindent megpróbálnak annak érdekében, hogy a háborút elkerüljék, de a nép vért kíván. Bosszút. Mindeközben nem bíznak az új királynőjükben és az egykori emberfalli parancsnokban sem, aki mágus lévén különleges erőkkel rendelkezik. Az ellentétes oldalon visszatér Rhen és Harper, akik egyszerre küzdenek a visszatérő gonosszal és egymással. A bizalom megtört közöttük, de vajon sikerül helyreállítani? Habár a négy szemszög erénye a regénynek, egyszerre úgy éreztem, hogy a hátrány is, hiszen nem volt egyszerű ugrálni az egyes szereplők belső harcai, gondolatai között. 

A történet nagy részét a vihar előtti csendként lehetne jellemezni. Mindkét fél egyszerre próbál felkészülni a háborúra és mégiscsak elkerülni. Minden mondat a végkifejletre van kihegyezve: Vajon képes lesz-e egymásnak ártani Rhen és Grey? És végül ki lesz az, aki Emberfall trónjára ül?

Izgalmas történet, feszültségekkel és intrikákkal teli, és bár továbbra is azt éreztem, hogy a szereplők karakterisztikája nem koherens, szerettem olvasni és nem bántam meg, hogy adtam esélyt annak, hogy kiderüljön számomra, mi is a Sötét, magányos átok befejezése.

Borító:
A sorozat borítói továbbra is lenyűgöznek. Mutatósak, szépek, nagyszerűen megragadják a történet velejét. A harmadik köteten a piros szín dominál, a motívumrendszer a cím köré szerveződik. Megjelenik rajta a korona szimbolikája, ami egyértelműen azt a kérdést teszi fel az olvasó számára: Vajon ki lesz a végén az uralkodó? A koronaherceg vagy a jogos trónörökös?

Összességében:
A Merész, gyilkos eskü egy izgalmas befejezése egy számomra igazán ambivalens trilógiának. A második kötet csalódása után kíváncsian vártam, milyen lezárást álmodott meg az Átoktörő sorozatnak Brigid Kemmerer.
A történet nagy részét az összecsapásra, háborúra való felkészülés teszi ki, ami a két testvér, barát között húzódik. Eközben mindkét országban belviszályok dúlnak, a magán- illetve közéletben is számos csatát meg kell vívniuk a szereplőknek. A négy szemszög belátást enged mindkét ország életébe, Lia Mara és Grey valamint Rhen és Harper küzdelmeibe. Szerettem olvasni, beszippantott a történet, ugyanakkor lehet, jobban megállta volna a helyét stand alone kötetként, mintsem trilógiaként.

Azoknak ajánlom ezt a regényt, akik szeretik a fordulatokban teli fantasy történeteket, egy különleges világot vagy éppen a Szépség és a szörnyeteg meséjét egy teljesen új köntösben.

Oldalszám: 456
Kiadó:
Könyvmolyképző

 
Kedvenc karakter: Harper
Kedvenc idézeteim:

"Grey még egyszer utoljára megcsókolt.
– Visszajövök hozzád – lehelte az ajkamra. Mielőtt elhúzódhatott volna, a páncéljába akasztottam az ujjamat.
– A szavadat adod?
Grey elmosolyodott, megfogta a kezem, és csókot nyomott az ujjbegyeimre.
– Esküszöm!"

*

"– Ne engedj neki! – suttogom. – Még az emlékének se!
Rhen elhúzódik tőlem, de épp csak annyira, hogy a szemembe nézhessen.
– És nekem se! – teszem hozzá, és nagyot nyelek, hogy legyűrjem a torkomba toluló érzelmeket. – Magadnak engedj! A megbocsátásnak. A boldogságnak. Ennek a pillanatnak. Ez most nem Lilithről szól. Hanem rólad. Rólam. Kettőnkről."

 

Nyereményjáték


Az Átoktörő sorozat eredetileg egy retelling, mely A Szépség és a Szörnyeteg történetén alapul. Ez az oka annak, hogy a mostani játékunkban ennek a mesének a feldolgozásait kell felismernetek, méghozzá egy idézet alapján. A megoldást pedig ne felejtsétek el beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 
Az állomás feladványa:
 
„A férfi tartozott neki. Belle-nek szinte kedve lett volna követelni, hogy a megpróbáltatásaiért cserébe Lio ajándékozza meg még egy könyvtárral.”
 
A turné állomásai:
02. 16. Hagyjatok! Olvasok! – extra 
02. 18. Kitablar
02. 20. Utószó
02. 22. Hagyjatok! Olvasok!
02. 24. Utószó – extra
02. 26. Readinspo 

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése