2024. május 5.

Amber Smith - Amilyen akkor voltam

 HANGULAT                                MOLY                                        2024

"Eden ​legszívesebben visszamenne az időben. Arra a bizonyos napra. Hogy mindent másképp csináljon: ne nevessen a srác poénjain, kerülje a pillantásait az este folyamán, és mindenképpen zárja be a hálószobája ajtaját. A szóban forgó éjszakán ugyanis Edent a bátyja legjobb barátja megerőszakolta, a lány világa pedig összeomlott. Ami egykor egyszerű volt, most komplikálttá válik. Amit Eden egykor szeretett – akit egykor szeretett –, most gyűlöli. Amit egykor igaznak vélt, abból most hazugság lett. Már semminek sincs értelme, és bár Eden tudja, hogy el kellene mondania valakinek a történteket, nem képes rá. Ezért inkább eltemeti. Azzal az emberrel együtt, aki valaha volt.

Amber Smith provokatív bemutatkozó regénye feltárja a trauma által ejtett mély sebeket, és megmutatja egy fiatal lány erejét, aki megküzd a kamaszkor csalódásaival és elviselhetetlen fájdalmaival, az első szerelemmel és az első szívfájdalommal, a megszakadt és újraélesztett barátságokkal, miközben megtanulja elfogadni a túlélés erejét, amelyről nem is tudta, hogy ott rejtőzik a szívében." 

Amber Smith nagy sikerű regénye hazánkban a Magnólia kiadó gondozásában jelent meg Amilyen akkor voltam címmel. Edennel megtörténik a legrosszabb dolog, ami egy nővel történhet, majd végigkövethetjük, hogy a gimnáziumi évek során hogyan próbálja feldolgozni egymaga ennek a tragikus éjszakának az eseményeit. A kiadó jóvoltából nektek is lehetőségetek van 1 példányt nyerni a könyvből, ehhez nem kell mást tennetek, mint bloggereinkkel tartani és helyesen megoldani a feladványokat. 

🕮🕮🕮

Amber Smith regénye számtalan felületen szembejött velem az elmúlt időszakban. Ennek oka lehet a fiatalos hang, melyet az írónő megszólaltat, valamint a nyílt tabufeszegetés, amivel kimondja a kimondhatatlant: hogyan gyógyul fel egy fiatal lány a nemi abúzus testi-lelki fájdalmából. Mivel az első visszhangjai dicsérték minden szempontból a regényt, így nagy bizodalmakkal kezdtem neki az Amilyen akkor voltamnak.

A regény címe már rögtön egy idő- és értékszembesítést feltételez: volt az áldott múlt, majd történt valami, aminek hatására minden, ami jó volt, eltűnt, és ennek nyomán egyedül a veszteség maradt. Eden, az elsőéves gimnazista nem túl népszerű az iskolában. Ő az a szemüveges lány, aki klarinétozik a zenekarban, és akire úgy hivatkoznak, hogy "Caelin húga". Ezért is érinti furcsán, amikor egyik este a bátyja legjobb barátja, Kevin közeledni kezd felé. Eleinte csak ártatlannak tűnő, negédes kérdéseket tesz fel neki, majd bókokkal árasztja el a lányt. De amikor Eden már visszavonult a saját szobájába, hirtelen megjelenik az ágyában, és megerőszakolja, majd halálosan megfenyegeti az akkor még csupán 13 éves Eddyt, hogyha kitálal a történtekről, annak következményei lesznek. Ráadásul még azt is elhiteti a lánnyal, hogy amennyiben megteszi, akkor sem fog neki hinni senki. Sokkoló, felfoghatatlan felütés, ugyanakkor kénytelenek vagyunk beismerni, hogy a regény történéseitől a világ valósága nem áll távol.

Edentől egyik pillanatról a másikra elvették a gyerekkorát, az ártatlanságát, a világhoz való naiv hozzáállását, hiszen rendkívül fiatalon kellett szembesülnie a társadalomban megjelenő rosszal. Mindezt a traumát egyedül kell feldolgoznia, egyrészt fél Kevin fenyegetésétől, másrészt viszont a családi közeg nem teszi lehetővé mindazt, hogy a lány megossza velük ezt a borzalmas terhet. A szülei rendkívüli élethazugságban élnek, számomra pedig az édesanya reakciója volt a legmeghökkentőbb: mintha nem is akarná meglátni az egyértelmű jeleket, hanem rögtön homokba dugja a fejét, és elkendőzi a tragédiát. Annak ellenére, hogy Eddy a kisebbik gyerek, a szülők minden figyelmüket a bátyjának, Caelinnek szentelik, aki ahogy kilépett a családi fészekből, hiszen egyetemre ment, úgy megszűnt a családi kohéziós erő is. A lány eleinte megpróbál változtatni a saját életén, azt hiszi, ha a szemüvegét kontaktlencsére cseréli és otthagyja az iskolai zenekart, akkor megszűnik a fájdalom, ami őt gúzsba köti. A gimnáziumi évei folyamatos bulizással, dohányzással és pasizással telnek, miközben érzelmileg mindenkitől elhatárolódik, az emberekbe vetett bizalma teljesen megszűnik. Amikor megismerkedik Josh Millerrel, akkor felcsillan egy reménysugár arra, hogy csupán a megfelelő személy kell Eden mellé, aki az egzisztenciális bizonytalanságát stabilizálja. Vajon képes egy külső ember feloldani az elhallgatott titkok fájdalmas traumáit?

"– Tényleg jól vagy?
Bólintok, bár nem vagyok biztos benne, sem abban, hogy valaha is jól leszek."

Vessük egy pillantást a főszereplő nevére: Eden. Szakrális értelemben az Édenkert, a Paradicsom, a teremtés helyszíne. Ugyanakkor a bűn kezdete is. Egy olyan lány, akinek a neve a létezés teljességét hordozza, egy olyan cselekedettel találkozik rendkívül fiatalon, melynél gyalázatosabbat nehezen tudunk elképzelni. A gyermeki naivitás világában felüti a fejét a gonosz, a harmónia megbomlik, és Edennek hosszú és nehéz ösvényen keresztül kell visszatalálnia ahhoz a belső stabilitáshoz, melyet a neve jelent. 

Borító:
Kicsit szomorú vagyok, amiért nem tartotta meg a kiadó az eredeti borítót, bár gondolom, ennek megvannak a jogi és egyéb okai, amire mi olvasó szemmel nem látunk rá. Tudhatjátok már rólam, hogy nagyon szeretem a szimbolikus borítókat, és az Amilyen akkor voltam eredetijén szereplő virág, a pitypang a regény fontos jeleneteiben kerül elő, valamint a főszereplő Eden metonimikus jelölőjévé válik. Ugyanakkor a magyar kiadás medencés képe nem adja vissza ezt a fajta mélységet, szimbolikát.

Összességében:
Amber Smith debütálóregénye egy igen erős, mélylélektani elemeket körüljáró alkotás. A fiatalkor nehézségei és a traumákkal való megküzdés különféle módjait mutatja be Eden, a gimnazista lány szemszögén keresztül, akin a bátyja legjobb barátja egy éjszaka nemi erőszakot követ el, majd lelkileg is megfélemlíti, ami miatt nem meri a történteket megosztani senkivel. Se a családjával, se a legközelebbi barátnőjével. Egyedül kell megküzdenie egy ekkora teherrel, miközben ő maga testileg és mentálisan is változáson megy keresztül. Eden az önrombolás számos útját végigjárja, hirtelen a világa kettébomlik: a titokba beavatottakra és be-nem-avatottakra. Ugyanakkor az első bázist mindössze az olvasó képviseli, egyedül ő az, aki társa a lánynak ebben a magányos küzdelemben.
Nem könnyű olvasmány, de mindenképp megéri, hiszen empátiára tanít, és arra, hogy sose ítéljünk meg másokat, amíg - közhelyesen - nem jártunk a cipőjükben. Kíváncsi vagyok, miként is végződik Eden története - lesz-e megtorlása mindannak, amin keresztül kellett mennie.

Azoknak ajánlom, akik szeretik a lélek mélységéig hatoló regényeket, nem hátrálnak meg a tabutémáktól, és egy igazán, kendőzetlenül őszinte történetre vágynak.

Oldalszám: 368
Kiadó:
Magnólia

 
Kedvenc karakter: Joshua Miller
Kedvenc idézeteim:

"Ha a szó tényleg fegyver, ha fizikailag megsebezhet, akkor ő most egy százkilós ágyúgolyót lőtt a testem közepébe. A tüzérség egy csatahajó kiiktatására is alkalmas, és egy ostoba, aljas kislányt pedig könnyedén elsüllyeszt." 

*

"És én nagyon igyekszem visszatérni a korábbi életemhez. Ami régen volt. Aki én voltam."

*

"Kinyomom és kikapcsolom a telefont, mert nem akarom tudni, ha hív, de még ennél is inkább nem akarom tudni, ha nem hív."

Nyereményjáték

 

A nyereményjátékban olyan könyvek után nyomozunk, amelyekben szintén valamilyen trauma jelenik meg. A ti feladatotok, hogy az idézet alapján kitaláljátok melyik könyvről van szó és a címét beírjátok a rafflecopter dobozba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) 

Az állomás feladványa:

“Így aztán szerintem egy csomó oka van annak, hogy mivé válunk. És a legtöbb okról sejtelmünk sincs. És ha azt nem is választhatjuk meg, hogy honnan jövünk, azt eldönthetjük, hogy hová tartunk. Szabadon cselekedhetünk. És megpróbálhatjuk rendezni az életünket.”

A turné állomásai:
04.29. This is my (book) universe
05.01. Könyv és más
05.03. Utószó
05.05. Kitablar
05.07. Milyen könyvet olvassak?
05.09. Pandalány olvas
05.11. Zakkant olvas
05.13. Spirit Bliss Sárga könyves út
05.15. Sorok között

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése