2024. május 1.

Laurie Lico Albanese - Skarlátszín öltések

HANGULAT                                MOLY                                        2024

"Isobel Gamble fiatal varrónő lelkét súlyos, több generációra visszanyúló titok nyomja, amikor férjével, Edwarddal az 1800-as évek elején Skóciából az újvilágbeli Salembe indul. Új életet akarnak kezdeni, ám Isobel néhány nappal a megérkezésük után máris magára marad, és egyedül kénytelen boldogulni az idegen országban. Amikor találkozik a fiatal Nathaniel Hawthorne-nal, azonnal vonzódni kezdenek egymáshoz. Nathaniel lelkét beárnyékolja családjának sötét múltja, nagyapja ugyanis a salemi boszorkányperek hírhedt bírája volt. A férfit egyedül a sugárzó és tehetséges fiatalasszony, Isobel tudja csak kizökkenteni komorságából. Ahogy telnek a hetek, és Edward biztonságos visszatérése egyre valószínűtlenebbé válik, Nathaniel és Isobel veszélyesen közel kerülnek egymáshoz…

A Skarlátszín öltések a művészi törekvések, az ambíció és a vágy időtlen története, amely arra keresi a választ, létezhet-e valódi szabadság a nők számára egy férfiak által uralt világban." 

A Libri Könyvkiadónak hála a magyar olvasók is kezükben tarthatják Laurie Lico Albanese könyvét, mely az 1800-as évekbe kalauzolja az olvasóját. A regény arra keresi a választ, vajon létezhet-e valódi szabadság a nők számára egy férfiak által uralt világban. A kiadónak köszönhetően pedig csodás, élfestett kiadásban szerezhetik be a történetet az olvasók.  Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a történetben és ha nektek kedvez a szerencse, akkor nyerhettek is egy példányt a kötetből.  

🕮🕮🕮

A Skarlátszín öltések az alábbi elven lopta be magát a szívembe: a külső megfog, a belső megtart. A varázslatos borítóról később értekeznék, és térjünk inkább rá arra, mivel is bájolt el teljesen Laurie Lico Albanese magyarul elsőként megjelent írása.

Ha Salem városa kerül szóba, akkor Arthur Miller drámája és a híres perek hatására mindenkinek elsőként a boszorkányok jutnak eszébe. Ezt ötvözi az írónő Nathaniel Hawthorne: A skarlát betű című klasszikusával, és azt a kérdést járja körül, ki is állhat Hester Pryn karaktere mögött, majd a nők nyelvén perli vissza a szerelem fájdalmas megpróbáltatásainak nyomait. Így már azonnal érthető, miért viseli az eredeti kiadás a Hester címet.

Isobel már gyerekkorától kezdve különleges volt. A színek belengik az életét - minden szó, hang, betű számára külön árnyalattal bír. Ez a képesség már generációk óta a család női tagjain öröklődik, minden Isobel és Margaret rendelkezik vele, de amióta Isobel Gowdie-t boszorkányság gyanújával elítélték Salemben, azóta mindannyian hétpecsétes titokként őrzik. A lány fiatalon megy férjhez a helyi és már kissé korosodó patikáriushoz, hogy önmagát és családját biztonságban tudja, de egy vészterhes időszakban mindenüket elveszítik, és kénytelenek Skóciából Amerikába utazni, hogy új életet tudjanak kezdeni. Salemet viszont még azok az ősi családok uralják, akik nem nyitottak a betelepülők felé, ezért az új élet Isobel számára eleinte nem megváltásnak, sokkal inkább nehéz akadályokkal teli próbatételnek bizonyul. Ráadásul férje, Edward hamar magára hagyja a városban, és kihajózik messzi vizekre.

Isobelnek feltűnik, hogy az utazáshoz Edward magával vitte a maradék összekuporgatott vagyonukat, így a nő kénytelen feltalálni magát az új, idegen közegben. Szerencsére az egzotikus hímzéseire azonnal felfigyelnek Salem asszonyai, és bár csekély összegekért, de kesztyűket kezd díszíteni a városi ruhaüzletnek. A magányában megismerkedik egy fiatalemberrel, aki titokzatosságával rögtön megragadja Isobel tekintetét: ő Nathaniel Hathorne. Azt beszélik Salemben, hogy a Hathorne-családon átok ül a boszorkányperek óta, hiszen a férfi felmenője ítélt halálra egy tucat ártatlan nőt boszorkányság gyanújával. A múlt terhei nagy erőkkel nyomják Nat vállát, melyre feloldást a névtelenül publikált novelláitól remél. Isobel egyedi szépsége és vörös haja azonnal magára vonja a férfi figyelmét, melyben feloldódhat magányos szíve. De vajon mi lesz kettejükkel, ha hajó újra megjelenik a kikötőben, és a nő férje hazatér Salembe?

"Annyi okból nevezik boszorkánynak az embert, és mindig úgy változtatgatnak rajta, ahogy a kedvük hozza."

A Skarlátszín öltések körüljárja az emberi, férfi és női jogokat a 17-19. században. Isobelnek kötelessége egyszerre alázatos feleségnek lennie, de kellően határozottnak ahhoz, hogy önmagát el tudja tartani. Óvakodnia kell, hogy még véletlenül se öltse fel az emancipált nő álarcát, hiszen annak baljós következményei volnának - a kisvárosban megvetés tárgyává válna. Mindeközben a szóbeszéd nem csupán a nők hírnevét képes befolyásolni, de Nathaniel önmagáról alkotott képét, azonosságát is formálja. Ezen felül a regény erősen foglalkozik a rabszolgatartás kérdéskörével, a tulajdonról alkotott fogalmunkról és azzal is, mennyit ér egy élet egy másik ember szemében. Számomra egy különösen színes történet volt, mely meghökkentő, fordulatos, valamint egyszerre állítja az univerzális eszméket és az individuális tapasztalatokat a középpontba. 

Borító:
A magyar borító megidézi az eredetit, mégis sokkal mutatósabb, színesebb. Az alapkoncepció Isobel hímzőtehetségének a megjelenítése: egy sötét alapon aprólékos virágdíszek. De ami még lenyűgözőbb, az az élfestése a kötetnek! Gyönyörű, lila színben pompázik a kiadás mindegyik oldala, amikor megláttam, elakadt a lélegzetem! 

Összességében:
A Skarlátszín öltések a múlt és a jövő összeolvadásának története. Isobelnek és Nathanielnek meg kell küzdeniük a saját démonaikkal ahhoz, hogy teljes életet tudjanak élni. Salem és a hírhedt boszorkányperek árnyéka most is ott nehezedik a vállukon: Isobel őse a boszorkánynak vélt fiatal nők, míg a férfié az ítélőszék oldalán állt. Csaknem két évszázaddal később mégis hogyan tudtak ők egymásra találni? Lehet boldog vége az ő történetüknek a titkok és a traumák után?

Oldalszám: 456
Kiadó:
Libri

 
Kedvenc karakter: Isobel Gamble
Kedvenc idézeteim:

"Úgy volt, hogy Salem egy új kezdet lesz, egy olyan hely, ahol a fahéj és a tea átható illata reménnyel tölti meg a levegőt."

*

"Annyira vágyom valami színre, valami fényre a szürke őszi tájban."

Nyereményjáték

A kötet a Libri Kiadó gondozásában jelent meg, így mostani játékunkban az általuk megjelentetett kötetekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy idézetek, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a könyv címe, ahonnan idéztünk. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az állomás feladványa:

“A halál közelsége ráveszi az embert, hogy fényt gyújtson élete legsötétebb zugaiban, és felforgassa az évek óta ott heverő, mohával benőtt köveket. Amelyek talán háborítatlanul rejtőztek ott, de semmiképpen sem elfeledve.”

A turné állomásai:
04.30. Csak olvass!
05.02. Kitablar
05.04. Spirit Bliss Sárga könyves út
05.07. Könyv és más
05.08. Szembetűnő

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése