2024. október 3.

Natalie Haynes - Medusza pillantása

 HANGULAT                                MOLY                                        2024

"Az ​istenek nemzetségének egyetlen halandó tagja, Medusza a legfiatalabb a gorgók közül. A nővéreivel ellentétben ő megtapasztalja az idő múlását, a változást, a gyengeséget és a sebezhetőséget. Halandó élete olyan sürgető érzéssel tölti el, amelyet a családja soha nem fog megismerni. Amikor Poszeidón megbecsteleníti őt Athéné templomában, az istennő égtelen haragra gerjed a szentély megsértése miatt, és a fiatal nőn áll bosszút a tengeristen tettéért. Medusza hajkoronáját tekergő kígyók váltják fel, és egyetlen pillantása bármely élőlényt kővé változtat, ezért magányra és önkéntes vakságra kárhoztatja magát.Mindeközben Perszeusz elindul egy végzetes küldetésre, hogy mindenen és mindenkin átgázolva elhozza az elátkozott gorgó fejét…
A Women’s Prize for Fiction 2023 hosszú listájáról az Ezer hajó, a Kirké és a Klütaimnésztra rajongóinak"

Natalie Haynes a görög mitológia berkeibe kalauzol el bennünket. A Medusza pillantása a címszereplő mitológiai lény történetét helyezi új megvilágításba, és felteszi a kérdést: mitől nevezhetünk valakit vagy valamit szörnyetegnek. A kinézetétől függ? A tetteitől? Tarts velünk, és ha jól felelsz az állomásokon található feladványokra, akkor esélyed nyílik megnyerni egy példányt a regényből!

🕮🕮🕮

Az utóbbi időben nagyon sok görög mitológia ihletésű történetet olvastam, és Natalie Haynes Medusza pillantása című regénye megjelenése után nem sokkal szintén a kezembe került, ami más perspektívából szemlélteti a gorgólány életét és halálát. Szerintem Meduszát mint mitológiai alakot keveseknek kell bemutatni. A kígyóhajú nőt, aki csupán egy pillantásával kővé változtatja azt, akire ránéz. De vajon mennyire ismerjük a teljes történetet?

Medusza tulajdonképpen egy halandó gorgó, aki kilóg testvérei közül. Gyermekként fejlődött, közel sem volt olyan rémisztő külsejű, mint a többiek, és kezdetben a hajkoronája sem kígyókból állt. Két nővére, Sztheinó és Eurüalé hiába szerették és nevelték fel őt, Meduszát minduntalan vonzotta a halandók világa, az építészetük, a kultúrájuk. Poszeidónnak, aki szemet vetett a birodalmának szomszédságában lakó fiatal gorgón, éppen elég volt, hogy egyszer egyedül maradjon a lány, erejét rajta fitogtatta. Athéné templomában megerőszakolta Meduszát, és mivel az istennő a szent helyének meggyalázásáért saját fivérét nem tudta megbüntetni, ezért Meduszán állt bosszút egy olyan tettért, aminek ő is csupán áldozata volt. 

"– Miért szeretne bárki is egy szörnyeteget? – kérdezte Perszeusz."

A regény ugyanakkor nem korlátozódik csupán Medusza fejlődésére és az őt ért traumákra - mint azt vártam, hanem lényegében egy komplex mitológiai képet kapunk erről az időszakról és végigkövethetjük az olümposzi istenek egymással való csatározását, Zeusz csapongásait és az emberi világ önzését. Mindez nemcsak arra szolgál, hogy széles perspektívában ismerhessük meg a mitologikus karaktereket, hanem az írónő ezáltal ellenpólusokat támaszt szerte a történetben Meduszának. Habár a lányt igazságtalanul átkozták el, ráadásul örök magányra ítélték, hiszen ki érezné magát biztonságban egy olyan lény társaságában, aki csupán egy pillantásával kővé tudja őt dermeszteni, mindezek ellenére megmaradt az embersége, és szabad akaratából dönt amellett, hogy izolációba vonul, ne tudjon véletlenül se ártani másoknak. Szemben Meduszával az istenek egymással marakodnak a dicsőségért és a hatalomért, miközben hiába varázslatos a külsejük, morálisan a kígyóhajú lány föléjük kerekedik. Ugyanígy az emberek világával: saját szépségük előrébb valóbb mindnyájuknak, mint tulajdon vérük vagy hitük, bárkit el tudnak árulni, ha azzal elérhetik önnönmaguk jólétét. Könnyen ítélkeznek és önző módon viselkednek, ekképpen tehát a félelmetesnek hitt gorgólány erkölcsileg szintén maga mögött hagyja őket. Implicit módon kimondatik a történet tanulsága: egyrészről vizsgáljuk meg a teljes képet mielőtt döntés hozunk valami kapcsán - legyen az egy mitológiai alak vagy a hétköznapi élet bármely pontja, valamint a külső alapján ítélni a lehető legrosszabb dolog, amit valaha is tehetünk.

Érdekes volt, hogy a történet kapcsán az írónő többször kiszólt az olvasókhoz, ám ekkor egy elszálló varjú, egy kődarab vagy egy fa perspektíváját vette fel, és szólalt meg általa, amit még inkább különlegesnek gondolok, mint bizarrnak, viszont a regény utolsó egyharmadánál ez átfordult számomra, amikor a gorgó feje mint külön entitás, fegyver kezdett el beszélni.

Borító:
A borítón a fekete, a zöld és a narancssárga színek dominálnak. A középpontban Medusza fejének grafikáját láthatjuk, körülötte pedig különféle görög díszítőelemeket, mint dárda, szigony, bagoly és a csillagképek. Nekem nagyon tetszik, hogy nem túlzsúfolt a kép, ugyanakkor sokat elárul a történetről, ha az ornamentikát is szemügyre vesszük.

Összességében:
A Medusza pillantása az antik görög kultúra világába kalauzol el bennünket, ahol részesei lehetünk mi is az istenek csatározásának, és annak, hogyan lesz ennek elszenvedője egy fiatal gorgó, Medusza. A könyv részletesen bemutatja az ő sorstragédiáját, valamint széles bepillantást enged ennek az időszaknak az isteni illetve emberi szinten zajló eseményekbe is. Láthatjuk felnőni Perszeuszt, akinek végül az lesz a feladata, hogy megszerezze Medusza fejét, de az egymás között dulakodó olümposzi istenek harcait is végigkövethetjük. Hogyan próbál kitűnni a testvérei közül Athéné? Miként igyekszik maga mellett tartani Héra a férjét, Zeuszt? És azt is, milyen befolyással bírnak ezek az istenek a halandók életére. 

Natalie Haynes Medusza pillantása egy érdekes történet a görög mitológia egy félreértett részéről, ahol a kígyóhajú lány szörnyként van aposztrofálva. De mi rejtőzik még ebben a történetben mindezen túl? Hogyan vált Medusza a mitológia egy negatív szereplőjévé? Az írónő ebben a regényben visszaperli a gorgó jóhírét, és elmeséli, a teljes mítoszt, de egy másik perspektívából.

Oldalszám: 398
Kiadó:
General Press

Kedvenc karakter: Medusza
Kedvenc idézeteim:

"Egyáltalán nem sikoltozott vagy tiltakozott, amikor közölték, hogy őt kéri áldozatul Poszeidón. Nem akarta, hogy az utálatos papok lássák őt félni."

*

"Azon tűnődöm, vajon még mindig szörnyetegnek tartod-e. Ez nyilván azon múlik, mit értesz alatta. Milyenek is a szörnyek? Rondák? Ijesztők? A gorgókra kétségkívül mindkettő igaz, noha Medusza nem mindig volt az. Lehetséges, hogy egy szörnyeteg egyszerre szép és rémisztő?"

Nyereményjáték

A nyereményjáték középpontjában a görög mitológiát feldolgozó történetek állnak. Nektek az a feladatotok, hogy a fülszövegrészletből kitaláljátok, melyik könyvet rejti a feladvány. A szerzőt és a könyv címét írjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)  

Az állomás feladványa:
“Állítólag élet és halál ura lettem, de én csak azt érzem, hogy egyszerre két világ súlya nehezedik rám. Gondolom zártosztály…”

A turné állomásai:
10.03. Kitablar
10.06. Könyv és más
10.09. Dreamworld

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése