2015. december 31.

E. L. James - A szürke ötven árnyalata

HANGULAT                                MOLY                                         2012

"Az erotikus, mulattató és mélyen megindító Ötven árnyalat-trilógia olyan történet, amely hatalmába keríti és birtokba veszi olvasóját, azután mindig vele marad. Amikor Anastasia Steele, az irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készít Christian Greyjel, az ifjú vállalkozóval, gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja szemben magát. A nem e világban élő és ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, hogy akarja ezt a férfit, és annak rejtélyes tartózkodása ellenére kétségbeesetten próbál közelebb kerülni hozzá. Grey, aki képtelen ellenállni Ana csendes szépségének, eszének és független szellemének, elismeri, hogy ő is akarja a lányt – de a saját feltételei szerint. Ana, akit egyszerre ijeszt és izgat Grey szokatlan szexuális ízlése, habozik. Greyt minden sikere – multinacionális vállalkozásai, hatalmas vagyona, szerető családja – ellenére démonok gyötrik és az önuralom kényszere emészti. Amikor a pár vakmerő, szenvedélyes viszonyba kezd, Ana fölfedezi Grey titkait és tulajdon, sötét vágyait."

Egy kis figyelmeztetés: A kritikában előfordulhatnak - és fognak is - nyomdapecsétet nem tűrő szavak. Nem magas fokon, de gondoltam szólok. 


Még régen láttam a The D.U.F.F. című film egy részét, de most valakinek az unszolására újra neki akartam vetni magam. Sajnos ezt a laptopom nem igazán akarta, így kénytelen voltam másik film után nézni. Gőzöm sincs, hogyan és miért, de valamiért A szürke ötven árnyalatára került a sor. Talán azért, mert még mikor kijött, óriási "divat" volt, és mivel csak a Szirmai - féle kritikát láttam róla, rávettem magam, hogy megnézzem. Így esett, hogy tegnap este az ment a sajátos házi mozimban. A könyves csoportban megkérdeztem, hogy mégis mennyire durva az egész, mennyire pornó, aminek leírták alapjában. Azt mondták nem vészes, olvastak már durvábbat is, így belekezdtem. Másnapra kiolvastam ezt a 528 oldal tömény szenvedést. 


Na hát, mint az szokott lenni, a könyv tényleg jobb, mint a film, kicsivel több érzelmet ad át, mint a vásznon, de nem sokkal. Azt várná az ember, hogy átérzi Ana vacillálását, miért nem mond igent Christiannek, de ehelyett azzal találkozunk, hogy minden pillanatban mennyire begerjed az izzadtságára. 
Oké, de kezdjük az elejéről. 
Anastasia, akinek abban a rémséges mesében lenne a helye, mégis itt van ebben a másik rémségben, amit az írónő kettővel fentebbi korosztálynak címezett. Egy csóró diák, az egyetem mellett dolgozik egy barkácsboltban, ahol köteleket is meg mindenféle cuccokat árulnak. Sajnálatos módon, vagy szerencséjére, barátnője, Kate lebetegedett arra a napra, mikorra a már kilenc hónapja lerendezett interjút készítené az egyik, ha nem legnagyobb milliárdossal, aki akár egész Amerikát megvehetné, a Grey cég tulajdonosával, Christian Greyjel. Kilenc hónap azért csak egy gyerek kifejlődésének ideje, na meg long time, így nincs más választása, barátnőjére keni az egész dolgot, és elküldi a melegnek hitt pasihoz. Szegény kiscsaj persze Bella Swan testvére, és mindenben elbotlik, szóval szó szerint beesik a milliárdos irodájába. Nem is kell mondani, hogy erre a pasi, mint később elmondja neki, mennyire beindul Blabla, beszélgetnek, és kivételes dolog történik, mert a milliárdos Mr. Grey beszélget! Kérdezi Anát, valójában burkoltan meg akarja ismerni, persze a pasi nem nyílik meg. Aztán vége mindennek, öt perc után vége lehetne a szenvedésnek, de Kriszzsönnek be kellett mennie abba a kötélboltba, hogy pótolja a játékszerét. Megbeszélik, ha megszervezik a fotózást, az interjúhoz készíthetnek pár fotót a milliárdossal. Oké, ez is megvolt, de szemmel láthatólag a pasinak bejön Ana, így elhívja kávézni, aztán mint az lenni szokott, megmondja neki, hogy ő a rosszfiú, és a lány tartsa távol magát tőle. Naná, hogy Anastásiának már nagyon bejön a pasi, az izmos teste meg a szájsegge, így majdnem elütteti magát egy biciklissel, de ebből csak az következik, hogy a hős milliárdos megmenti, és a kőkemény mellizmának ütközhet, és ezt is felmérheti közeli távolságból. Milyen jó, hogy telefonszámot is cseréltek, hiszen enélkül nem tudná Ana felhívni hősét, hogy legyen ki elhozza a bárból, ahol seggrészegre itta magát, és ahol az állítólagos haverja, José meg akarta csókolni, pedig a csaj ezt nem akarta. Szerencsére Christian időben érkezik, és ismét játssza a superherot. Felfogja a lány haját, míg az lehányja a cipőjét. A lány életében egy több órás magnószakadás jön létre, aztán egy pihe-puha ágyban ébred, mellette gyógyszerekkel és vízzel, amik elmulasztják a részegség utáni fejfájást. Természetesen milliárdosunknak futnia kellett, mire Ana felizgul az izzadt testére, és minél hamarabb le akarja róla szaggatni a textilt, pedig még nem történt semmi közöttük. Christian bevallja, hogy soha, senkivel sem aludt még egy ágyban, a lány az első, ami Anát büszkeséggel tölti el, gondolom, hiszen ezeket az érzéseket nem tudjuk meg, csak annyit, hogy mennyire szexi Kriszzsön, és mennyire szeretné, ha megbaszná, már bocsánat. 
Mint már tudhatjátok, ez nem csak az olyan történet, hogy a pasi mennyire zárkózott, és mennyire nagy nehezen sikerül a csajnak közel kerülnie hozzá, bár ez is benne van, az kétségtelen. De emellett Christiannek olyan szobácskája is van, ahova eddig (csak) 15 lány tette be a lábát, és amit játszószobának hív. Normálisan mi lenne ott? Xbox, play-station, gitár akár, de nem, Kriszzsön más. Neki a játszószobájába állatnevelésre szükséges pálcák, bőrcuccok, mittudomén mik vannak, amikkel medvéket lehetne idomítani, de helyette ezt arra használja, hogy más nőket irányítson, ezzel örömet szerezve magának és a csajnak is, bár az utóbbiban erősen kételkedem. Szóval szexkellékekkel teli szobácskába toppanunk. Bizarr, mi? Az. 
A nagy kérdés pedig, hogy a szűz kislány alkalmas-e szexrabszolgának, és hogy elfogadja-e az egészet? 
Rengeteget nevettem ezen a könyvön, de nem azért mert annyira poénos lenne, egyszerűen néhány megnyilvánuláson. 

Asszongya Kriszzsön: Hát amikor majdnem elütött az a biciklista, én meg elkaptalak, és rám néztél azzal a "csókolj -meg -Christian" nézéssel. 

Az a rengeteg szenvedés, ami ebben van, hát az rémes. Egyszerűen egy hülye az, aki hagyja azt, hogy ilyet tegyenek vele, legalábbis ennyi idősen így gondolom. 
Aztán a szexjelenetek... Oké. Rengeteg volt, kettő után nem számoltam, különféle úton-módon, de akkor is... Oké-oké... Borzalmasak voltak. Mondjak valamit? Mondok: Ennél még a tizenhárom éves kiscsaj is jobbat ír egy ilyesmi Harry Styles fanfictionba! És ezzel nem viccelek, egyedül azt vártam még, hogy azt írja le " és belém hatolt"  mert akkor már komolyan elegem lett volna az egészből, és ez a példány is olyan sorsra jutott volna, mint Szirmaié. 

Spoilert tartalmaz!

Elég sok mindent leírtam felül, szóval szerintem itt annyira ezt nem fogom részletezni. 528 oldal alatt kábé annyi derült ki Christian szadomazo múltjából, hogy egy Elena nevű nőci, aki az anyja barátnője, tizenöt évesen bevezette ebbe a világba, mert búvalbaszott volt már akkor is. Hat évig játszotta a szexrabszolgaságot, aztán a nő férje megtudta, és vége lett a bulinak. Na meg, hogy egy kurva volt az anyja, aki túladagolásban meghalt, mikor Christian négy volt. Oké, de ezért kell bántani másokat, mert irányításmániás? Ő tudja, de ha én egy ilyen pasival találkoznék, az első dolgom a névváltoztatás lenne, meg egy másik kontinens, nem pedig egy jó kis hancúrozás. 
Persze a pasi megpróbálja megmutatni a szerelmes oldalát is, hiszen ez a csaj máááááás. Miben? Nem öltözködik kurvásan, és csak  a diplomaosztója előtt nemsokkal vesztette el a szüzességét, méghozzá magával Mr. Greyjel. 
Az egész lényege, hogy basznak egy párszor, fittyet hányva Grey eddigi megszokott szerződéses dolgainak. Mert ugye ez a csaj más. 
De egy valamit nem értek. HOGY A FRANCBA LEHET EZ TWILIGHT FANFICTION? Valaki mondja már meg nekem! Mivel ez egy cseppet sem hasonlít az Alkonyatra ezt megmondhatom, hiszen nemrég olvastam! Esetleg, ami hasonlóságot el tudnék képzelni, az a vámpír-ember és uralkodó-alárendelt kapcsolat lehet, bár az se nagyon hasonló, sőt... 
A végén viszont már Ana is rájön, hogy valami kurvára nem stimmel Christiannel, és meglépi a logikus lépést, otthagyja a francba. 

Karakterek:
Anastasia: Egy idegesítő ókori ribi, aki végigirritált az 528 oldalon keresztül. Nagy szíve van, oké. Nagyszájú, nyilván, mivel be mer szólni Mr. Milliomosnak. Hülye? Legfőképpen, mivel nem futott azonnal, amint meglátta a bársonnyal borított játszószobát. De ami a legjobban idegesített benne, hogy olyan kurva egyszerű, mint egy fakocka. Semmi érzelem, csak baszni akar, baszni és még többet baszni Kriszzsönnel. Oké, de inkább arra használja a lábait, hogy elsprintel, minthogy Grey csípője köré fonja őket. 
Christian: A normálisabb, már ha lehet rá ezt mondani, főszereplő. A nagy hibája, hogy elcseszett a lelke, és komolyan 50 árnyalatban el van baszva. Höhöhö, szó szerint is, ja.  Igaz, nehéz kikászálódni abból, amibe belekeveredett, de tényleg megpróbált tenni a dologért, hogy tegyen valamit Anáért, csak a saját módján, és nem megy mindig minden az egyről a kettőre. Nem, egyáltalán nem értem a pasast, mert egy szadomazo szadista köcsög, de próbálkozott. Irányításmániás, minden dolgára kihat, bár azért bevallom, egy kicsit kíváncsi vagyok, mégis a trilógia végére mi lesz belőle, mivel szerintem Ana egy pöppet se fog változni. Szóval azon a kicsit nagy szépséghibáján, kedves a pasas, csak attól még a folt elég nagy, hogy azt csak úgy ott hagyjuk... 

Borító:
Egyszerű, jellemzi a történetet, szóval teljesen jó. Mint már mondtam egy párszor, jobban szeretem  ezeket a szimbolikus dolgokat, minthogy ember legyen a borítón. 

Összességében:
Egy basáskodó, irányításmániás pasi története, akibe beleszeret egy ostoba csajszi, és furán basznak párszor. 
A történet egy mondatban.

Oldalszám: 528
Kiadó: Ulpius-ház

Kedvenc karakterem: -

Kérdéseim olvasás utánra:
- Megfogott vagy egyenest utáltad? Hogy viszonyultál az alaptörténethez?
- Át tudtad élni Ana érzéseit, vagy te is híján voltál nekik, mint én?
- Tanács: Ha ilyen pasival találkozz, FUSS!


6 megjegyzés:

  1. xD Hát ezen meghaltam :D A Szirmai-féle kritikát minimum tízszer megnéztem már, egyébként, és ehhez még hozzájön, amit te írtál, és ezzel rájöttem, hogy én ezt soha a büdös életben nem fogom elolvasni. Nincs az az Isten, hogy a kezembe vegyem. Eleve az is kavarta a botrányt, hogy drága szerzőnk abszolúte ostoba a témához, nem tud fogalmazni, stb, stb. Eleve nem tudom, hogy hogy a Mari néni tehenébe nevezik ezt az embert "írónak". Ilyet bárki tudna írni, csak egy kis szadista hajlam, meg némi szabadidő szükséges hozzá.
    A Twilight hasonlat egyébként megvan, és igazából nem is ff lett volna, csak egy rajongói novella, ami már a hasonlattal is nevezhető annak, és a lényeg az, hogy van egy lány, ki szerelmes mint állat, meg van egy veszélyes pasi, akitől a lány nem tud távol maradni. És nagyjából ennyi, én igazából az Alkonyatot sem tartom többre, mint ezt az irodalmi kotyvalékot.
    Inkább felháborít, hogy ez a híres, meg ezzel foglalkozik a média, nem a normális sztorikkal...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is megnéztem azt a videót vagy ezerszer :D
      Hát ez tényleg marha nagy hasonlat, mit ne mondjak... Ennyi erővel lehetne After fanfic is, hiszen Hardin világa nem egyezik Tessáéval. És szerintem még ezer példát össze lehetne kapirgálni, ha akarnánk :D
      Boldog új évet! :) <3

      Törlés
  2. Draga Barbyy!
    A kritikad fenomenalis!
    Nem szoszerint idezve: 'szegeny kis csaj Bella Swan testvere...'
    Tudom, hogy folytatodik a mondat de a felenel be haltam..
    Na es komolyan kesz ahogy leirod az egesz tortenetet es igen realisan gondolod.
    En szemely szerint minden reszet szerettem. (Habar az asztal 3 fore jobban szeretem)
    Valasz a kerdeseidre:
    1.
    Megfogott. Az alaptörténet szokatlan volt pont ezert vonzott es en szemely szerint nem csalodtam benne..es igen mondhatn hogy mit kellett volna mas kepp tenni nem tudhatom hogy hasonlo helyzezben en vagy mas hogy viselkednek/hogy viselkedne
    A csajszit is megertem vala.ilyen szinten o is 'serult' es zarkozott es pont ez a relytejes elvetemultnek ki kialthato pasi nyitotta ki...az se veletlen hogy pont hozza vonzodott..
    2.At tudtam erezni a fiatal no erzeseit
    Ew barmien hihetetlenul hangzik valamilyen szinten a ferfit is ertettem..
    Koszonom szepen, hogy ezt a frenetikus kritikat is olvashattam..elkepeszto milyen realisan irtad meg :) !

    Szia
    BezTina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy így gondolod, puszi neked is :*

      Törlés
  3. Visszaolvastam régebbi posztjaidat, így találtam meg ezt... hát, szakadtam :D Elképesztő jól elmondtad a lényeget :))
    (Ki tudja, talán egyszer még elolvasom, hogy tudjak bővebb véleményt mondani, eddig csak pár részlet van meg... de még meggondolom, milyen magas szinten szándékozom űzni a mazochizmust :D)

    Amúgy igen, eléggé furán lett a dolog kicsavarva, de én azért látok dolgokat, ami Twilight fanficre utalnak, és találtam egy cikket, ami össze is szed párat. :) http://www.nlcafe.hu/sztarok/20150303/a-szurke-otven-arnyalata-alkonyat-bella-edward/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De cuki vagy, köszi :D Én szerintem tovább hanyagolom... Majd egyszer... (Vagy soha :D)
      Köszi a linket :D :)

      Törlés