2016. január 18.

Alice Montgomery - Harry

HANGULAT                                MOLY                                         2013

"Tudj meg mindent Harry Stylesról, a földkerekség legdögösebb fiúcsapatának legszexisebb tagjáról Alice Montgomery vadonatúj életrajzi könyvében. Amikor Harry Styles meghallgatásra jelentkezett az X-Faktorba, még nem sejthette, hogy hamarosan otthagyja az iskolát, szombati munkáját a pékségben, az ismeretlenséget és az átlagos életet. A One Direction bejutott a döntőbe, lemezszerződést nyert, és nem telt sok időbe, hogy Harry arcával legyenek tele a hálószobák országszerte. De hogy birkózott meg Harry új keletű hírnevével? Mi történik, amikor a brit vihar végigsöpör Amerikán? Harry a lányvadító csábos zöld szemével és göndör fürtjeivel gyönyörű nők gyűrűjében találta magát. De mi igaz a pletykákból? Íme, a teljes igazság Harry kapcsolatairól Carolin Flackkel, Taylor Swifttel és a férjezett Lucy Horobinnel. Mik Harry és az 1D tervei? Alice Montgomery könyvéből minden kiderül arról, miként akarja Harry Style és az 1D többi tagja meghódítani a világot."



Huh, hát ez egy kicsit másabb kritika lesz, mivel ez szó szerint történet, hanem Harry életrajzát foglalja magát röviden. Persze, azért megírom a kritikát, mert van hozzá elég sok hozzáfűzni valóm...


Lassan már három éve, hogy első látásra beleszerettem abba az öttagú fiúbandába, amit One Directionnek hívnak. Zayn kinézetébe (<3), Louis humorába, Niall cukiságába, Liam gondoskodásába, Harry mosolyába. Persze, nem csak ezt szeretem bennük, hanem úgy összességében mindent. 
Naszóval... Az egész családom tudja, hogy ebben a "Directioner"-ségnek elnevezett nehéz kórban szenvedek, amiből számomra nincs kiút, így a nagynénéméktől ezt a könyvet kaptam karácsonyra. Igaz, Zayn a kedvencem, de róla nincs könyv, így Harryvel is megelégszem. :D Neki is estem, csak sajnos mindez félév előtt volt, a suli pörgött ezerrel, egy egész hetembe telt kiolvasni... De most itt vagyok, és mindjárt megtudjátok, miért is.


Az egész könyv a legesleglogikátlanabbul kezdődik, mivel ezzel csak azt éri el, hogy ugrál néha az időben. Az első fejezetben megismerkedhetünk Caroline Flackkel és a Harryvel való kapcsolatáról. Ami aztán az egész könyvet végigkíséri. Bár ahhoz képest, hogy mindenki erről beszélt, elég kevés anyagot találtam róla a neten, és közös képek is csak a PS által lettek kreálva, így nemhiszem, hogy akkora feneke volt az egésznek, mint amekkorának ezt Alice leírja nekünk. Bár akkoriban még nem voltam Directioner, nem követtem végig az életüket, így nem tudom, ebből mennyi igaz, és mennyit szedtek le azóta a netről. Mivel a nő 15 évvel idősebb Harrynél, elvileg elég nagy port kavart, amit el is hiszek, hiszen akkor a szupersztár csak tizenhét volt, míg Caroline harminckettő. Megtudhat az elvetemült rajongó pár dolgot Harry szüzességének elveszítéséről (!), mert ugye arra mindenki kíváncsi. Nem mondom, én is nagyot nevettem rajta, de ezek a dolog hadd maradjanak már meg Harry magándolgai! Minek kell mindennek napvilágot látnia? És honnan tudja Alice Montgomery, hogy Harry Styles az első szeretkezésnél használt óvszert? Ott volt? Lekamerázta? Fent van a neten? Bár ha ezt meg akarom magyarázni, magamban elgondolkodtam azon, lehet, hogy ezt az egész könyvet álnéven írta az egyik ex-barátnője, nem lehetséges?
Aztán elkezdi mesélni az X-factor tényeit, ami szerintem jó, mert én személy szerint azokból a részletekből kimaradtam. Megismerkedhetünk a konkurensekkel, akik ott voltak, miket énekeltek akkor a fiúk, hogyan készültek fel rá. Még előtte azt, hogyan kerültek össze. Szóval az ott töltött heteket. Egészen a kiesésig és Simon Cowell leszerződtetéséig. 
Aztán a negyedik fejezetben végre elkezd időrendben haladni Harry története a születésétől fogva, a lakhelyén keresztül a családi hátterén át az X-factorbe jelentkezéséig. Ami teljesen rendben is van. Aztán bonyolódnak a dolgok. 
Átugorjuk az X-factort, a fiúk már befutottak és híresek. Járják a világot, az első kislemez, felvétel, ismét konkurensek, de már nem a kispadon ülnek, és azon versenyeznek a többi kispadon ülővel, hogy ki jut fel a pályára, hanem már feljutottak oda, és ott küzdenek a többi fent lévővel, ami nem kis dió. Persze, ez nem egy hátbatámadásos küzdelemnek bizonyul, hanem szemtől-szembe megmutatja a One Direction, hogy mit tudnak. 
Sokszor hasonlítják őket a Beatleshöz vagy a Rolling Stoneshoz, azon belül is Harryt Mick Jaggerhez, ami azért egy jó dolog, hiszen mindkét banda nagyon híres lett és világhírű. 
De mindemellett, hogy tényeket közölnek, befolyásolják is a véleményünket. Kétségtelen, hogy aki megveszi a könyvet, abszolút nagy Directioner lehet, hiszen ki más adna ki rá pénzt? Valószínűleg senki. De ahogy Harryt egyre nagyobbra emeli a szemünkben, a többi bandatársát annál lejjebb süllyeszti. Nekem ez meg marhára nem tetszett. Harry a király, az ász, mindenki szerelme, meg is értem, hiszen ahogy kinéz, meg a hangja, eskü bugyiszaggató, de akkor is. Ne a többi rovására! Igaz, ez egy Harryről szóló könyv, de könyörgöm, Zayn nevét tudják már helyesen leírni!!! És ez az eset sem egyszer fordult elő, hanem egy mondatban háromszor Zayne-t írtak Zayn helyett. Csodálkozom, hogy a Harryt nem Herinek írták már a végén. Aztán még ha csak az angol nevek lettek volna elírva, rengeteg helyen találtam központozási, elírási, mondathelyességi hibát, amit egy ilyen könyvkiadásnál észre kellett volna venniük a lektoroknak. 
A könyv során, mint már említettem, sokszor visszatekintünk Harrynek a Caroline Flackkel való kapcsolatára, több volt barátnő után is felhozzák a témát. Az egész első fejezettel bezavart a dolog, mégis mikor volt ez, miután, mert még a vége felé említi, hogy akkor lett vége az egyik párkapcsolatának, mikor összejött Caroline-nal. De akkor miért tették azt az elejére, miért nem lehetett volna megoldani úgy, mint Taylor Swiftet? Jogos kérdés. 
Továbbá Harryt akkora nőcsábásznak állítják be, hogy mellette az Így jártam anyátokkalban szereplő Barney (Neil Patrick Harris) simán elbújhatna. Persze, ezt minden második mondatban meg kell említeni, hogy a fiú mekkora egy szoknyavadász. 
Lehet, hogy régebben ilyen volt, bár az utóbbi években én nagyon nem ezt a képet láttam róla, hogy egy lánnyal megy a bárba, aztán egy másikkal megy haza... Sőt, nála jószívűbb embert az életemben nem láttam még. 
Továbbá, hogy Harryt emlegetik a frontembernek, az nálam betette a lapot. Igen, őt szeretik a legtöbben, ez jelen pillanatban nem kérdés, de ez nem tesz egy embert frontra... Tudtommal egy csapat akkor jó, ha nincs benne vezető, mindenki egyenrangú. És ezzel a könyvvel pont azt fejezték ki, hogy az egész egy nagy szarság, Harry a menő, mindegyik másik fiú pedig a banda további 1%-át tölti ki. 
Aztán ismét jön egy nagyobb lányügye, méghozzá a sikeres Taylor Swifttel. 
Végül a két befejező fejezet a Take Me Home, vagyis az új albumról szólt, meg a dalszerzőkről. 
Aztán az utolsó mondatban ismét mindent elcsesztek. 
Harryt szólókarrierre ítélték, ezzel közölve, hogy szerintük a One Directionnek így, együtt, nincs jövője, maximum Harrynek, ha kijön belőle. 
Ez igazán kedves, mondhatom. 
Ezek után már olyan dühös voltam, hogy az utolsó mondatokat el sem olvastam, csak hagytam az egészet, és visszatettem a polcomra. 

Borító:
Harry nagyon fotogén alkat, de a szerkesztők pont megtalálták azt az egyetlenegy képet, ahol teljes mértékben óriási feje van rajta. Mint egy krumpli. Aránytalan a könyvhöz képest, ha kisebb lenne, akkor ezerszer jobban mutatna, mint így, hogy minden pólusát belátjuk. 
Sokkal tetszetősebb lett volna egy teljes alakos kép, amint egy mikrofonnal áll, mint így. 
Legalábbis szerény véleményem szerint. De a hátuljával teljes mértékben megvagyok elégedve. Azok a csókolni való ajkak! Omájgás...

Összességében:
Néhány részt egy az egyben kilehetett volna vágni belőle, és áttenni a pletykaújságokba, de ki hibáztatná a Cicerót, amiért kiadatta? Kellett a pénz, nem? Egy ilyenből biztosan tudnak csinálni...
Több mint valószínű, hogy az író nem is találkozott eddigi életében Harry Stylesszal, minden tudását a bulvárlapokból, twitterről, internetről szedte a teljes könyvet, és mind tudjuk, az egyharmada annak csak alaptalan pletyka, így szerintem ettől sem várhatunk több valóságtartalmat. 

Oldalszám: 242
Kiadó: Ciceró

Kedvenc karakter: Zayn Malik 



4 megjegyzés:

  1. Suia
    Mit ne mondjak gratulalok csoda karavacsonyi ajandek :)

    Imadom ahogy fogalmazol...

    Es egyebkent az en kedvencem is Zayn...nem mint ha a tobbieket nem szeretnem...de O messzemenokig a legkedvencebb :D

    Tovabbi szep estet
    Szia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor nagyon örültem neki, de minél jobban elkezdtem olvasni, annál jobban kiakasztott :/
      Igen, Zayn <3

      Törlés
  2. Szia!
    Azt szeretném megkérdezni hol lehet letölteni a Harry című könyvet?
    Nagyon szeretném elolvasni.

    Üdv: Vné

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kétlem, hogy lenne e-book formátumban, én ezt a példányt karácsonyra kaptam :)

      Törlés