2016. február 2.

Lauren Barnholdt - Titkok és exek éjszakája

HANGULAT                                MOLY                                         2013



"Eliza teljesen kikészül, amikor eltűnik legértékesebb holmija: a lila notesza, amiben listát vezet mindarról, amit szeretne, de nincs mersze megtenni. Amikor megtudja, hogy a füzetet az expasija nyúlta le, akkor aztán totál bepánikol. És joggal. Mert Cooper és barátai – egy titkos fiúszövetség tagjai – megzsarolják: ha nem állja ki egyetlen éjszaka alatt a noteszben szereplő összes próbát, felteszik a füzetet a netre. Csakhogy Eliza nem hagyja magát! Teljesíti ugyan a cikibbnél cikibb feladatokat, de közben két barátnőjével addig ügyeskednek, amíg meg nem találják a fiúk gyenge pontját. Mert hát mindannyiunknak vannak kínos titkai, amiket szeretnénk örökre megőrizni…"


Már rég kerestem ezt a könyvet, kíváncsi voltam rá, mert egy páran ajánlották, de mikor megláttam a könyvtár polcain, egy belső hang nem, nem vagyok skizofrén, csak képletesen értem  késztetett arra, hogy vegyem inkább ezt ki, és hagyjak legközelebbre egy másikat. És így is tettem. 
Eliza nem a középsuli legszebb csaja, de egy pasin már túl van, így nem tartozhat már annyira a lúzerek közé, ugye? De azért, ha a nagybetűs ex a suli egyik legkapósabb sráca, akkor már sejtünk valamit, nem? Mit akarhatott tőle, pont egy olyan senki lánytól valamit egy olyan srác mint Cooper? Mint kiderült Eliza csak egy egyszerű eszköz volt a fiú bejutásához egy mocskos fiúkból álló csapatba, és naná, hogy mi kellett hozzá? Egy összetört lányszív. De mintha az élet továbbra is csesztetni akarná a szakítás után is Elizát a sors, Cooper ismét felhívja telefonon, de miért? Hogy közölje vele az örömhírt, hogy ha nem teszi, amit a fiúk kérnek, annak nagyon csúfos vége lesz. Mégpedig sok titok kiderülése.
Egy tipikus szerelmi történet, amit már megszokhattunk a LOL könyvektől. A hátulütője, hogy soknak ugyanaz a sztorija. A szürke kisegércsaj valamilyen furcsa, természetfeletti módon eskü az ilyen könyveket is belehetne már sorolni a fantasy kategóriába... összejön a hiperszuper, tökéletes suli alfahímmel. De ez különbözik valamennyire a megszokott ilyen stílusútól. Ugyanúgy magávalhúzott, mint az összes LOL-os, amikről bár sejthető volt, hogy mi lesz a vége, de attól még mindig vonzott. Itt is ez volt. Tudni lehetett előre az egész végkifejletet, és ha nem olvasod el a spoileres részt, akkor is tudni fogod, mi fog történni. De nem baj, ilyen könyvek is kellenek!

Spoilert tartalmaz!

Gondoltad volna, hogy összejönnek ismét a végén? Uppsz, mert én még mennyire biztos voltam benne. De nem baj, hisz mint említettem két sorral feljebb, kellenek ilyen könyvek is, valaki biztos sosem szerette a meglepetéseket akár még a könyvek végén lévőt sem. Így azoknak nagyon tudom ajánlani. 
Természetesen amúgy Eliza legyőzi félelmét az egyes akadályokon, és teljesíti mindazt. De Cooper is mindig mellette tartózkodik. Azt hihetjük, hogy azért, mert a 318-nak keresztelt szekta így akarja szemmel tartani, a lány biztosan teljesíti-e a dolgokat. De miért is tervelte ki ezt ez a bizonyos szekta? Mert Eliza, miután megtudta az igazságot a mocskos srácról, szakított vele, nem engedte megmagyarázni neki, hiszen nem érdemli meg, amivel teljesen egyet tudok érteni. Éljen a feminizmus! De most komolyan... Ti sem hagynátok szó nélkül, ha egy srác kihasználna titeket, főleg ha ez az első kapcsolatotok. Aztán a későbbiekben kiderül, hogy talán mégsem azért van mellette végig, mert szemmel kell követnie a lépéseit? Hisz az exe segít a lánynak mindenben, amiben csak hátulról tud. De mi történik, ha lebukik? És ha vége lesz az összes kihívásnak? That's all? Vége? Ennyi lett volna? Naná, hogy nem. Képes lesz választani Cooper Eliza és a nyomoronc szekta között? Ezer százalék. 

Karakterek:
Eliza: Tényleg az a nevenincs senki, sőt még a barátnői is cserbenhagyják azért, hogy valami béna unokatesójának segítsenek. Jó barátok az ilyenek. Respect. Kicsit esetlen a főszereplőnk. Kicsit furcsa, hogy utána rögtön mekkora bátorságot kap, mert nem nagyon hiszem, hogy ilyen a valóságban is lenne, de ki tudja?
Cooper: Az elején egy utolsó szarházinak beállított srác, végül sikert meggyőznie, hogy mégsem olyan szar ember, mint aminek a kezdetben a lány bemutatja. Sőt, teljesen egy rendes fickó, amint sikerül elmagyaráznia Elizának, hogy mi volt és hogy volt. 
Clarice: Nem tudom eldönteni, hogy most azt gondoljam róla, hogy egy szemét barátnő, vagy pont hogy jó. Talán mindkettő. Bár lehet, hogy én sem venném túlságosan komolyan azt a barátnőmet, aki titokzatosan keres, és próbál megszerezni egy füzetet, nem hajlandó elmondani, hogy mi van benne, aztán elvárja a segítségemet.De azért köcsögség volt a részéről.
Marissa: Na ő az, aki még Clarice-nél is unszimpatikusabb volt. Hogy lehet ilyen egy legjobb barátnő? Miközben Elizának az a feladata, hogy egy szexi sráccal táncoljon, közben egy hülye fiú után koslat, és féltékenykedik, majd rögeszmésen követi a palit. Aztán, hogy a srác keresse, elcsórja a füvét, pechére pont egy rendőr orra előtt huppan le a földre, és beviszik. Mit ne mondjak, megérdemelte!

Borító:
Egy kép, ami egyáltalán nem kötődik a könyvhöz. Nem tudom, ki csinálta, de az biztos, hogy ezt elcseszte. Annyiban illik oda, hogy egy esti kép van a városról, és ennyiben kifulladt. Sem a kiscsaj, aki a mobilját nyomkodja, sem a kocsi nem passzol semmilyen mértékben a sztorihoz, ezt így előre megsúgom. De legalább az ezerszer feltűnő piros BMW lenne rajta, ami Cooper kocsija, de nem, ez egy teljesen más tragacs, csak hogy ne lehessen a könyvhöz kötni. Szóval, biztos lehetett volna találni egy sokkal ehezillőbb borítót is. Mondjuk egy naplós cucc? Nem? Nem ez az egész főszála? Nem... A borító szerint a kockulás. 

Összességében:
Tartalmilag kicsit különbözik az eddig olvasott LOL könyveimtől, de csak jó értelemben. Az ilyenek sajátossága viszont megmaradt, még mielőtt belekezdesz, tudni fogod, hogyan is fog végződni. Nem volt rossz, hiszen élveztem, ha nem tettem volna, nem olvastam volna ki fél nap alatt suliidőben. De kétlem, hogy másodjára is a kezembe veszem majd. Ha valami kevésbé hosszú, nagybetűs könyvre vágytok, amit fél órán belül átrághatsz, akkor arra tökéletes.

Oldalszám: 248
Kiadó: Móra Könyvkiadó

Kedvenc karakter: Edward Twill, talán őt mondanám

Kérdéseim olvasás utánra:
- Te mit tettél volna Eliza helyében, mikor megtaláltad Cooper fiókjában a papírokat?
- Megtetted volna te mindezt a nagy cécót egy naplóért?
- Tudtad már az elején, hogy megcsinálja őket, és újra összejön az exszel?



2 megjegyzés:

  1. Draga Barbyy!
    Ismételten remek kritikat kerekitettel ide nekunk :)
    A könyv nem igen lesz a listámon viszont a te kritikádat 'ròla' imadtam olvasni
    Szep napot mara
    Szia
    BezTina

    VálaszTörlés