2016. május 28.

Problems of a Bookaholic

Már egy ideje nem hoztam ilyen bejegyzést, így gondoltam, itt lenne már az ideje ennek is. Köszönöm Virágnak a kihívást, akinek a blogját itt elérhetitek. Ez a Tag nem másról szól, mint a könyvmolyok problémáiról. Na lássunk is hozzá... 


1.) Van kismillió olvasatlan könyved. Hogyan döntöd el, melyiket olvasod el legközelebb?

Először is kikérném olyan emberek véleményét, akikben megbízok ilyen szempontból. Elsősorban rájuk bízom magam, aztán ha nagyon döntésképtelenek ők is, meg én is, akkor... Talán kritikákat olvasnék róla, aztán amelyik fülszövege a legszimpatikusabb, amilyen történethez épp hangulatom van, azt veszem le a polcról. 


2.) Már elolvastad egy könyvnek több, mint a felét, de nem tetszik. Folytatod, vagy abbahagyod?

Ha már egyszer rávettem magam, hogy a felééig végigszenvedtem, akkor is, ha nem tetszik... Akkor már inkább kiolvasom. Egyrészt elmondhatom, hogy olvastam, de nem tetszett. Másrészt pedig nem szeretek félbehagyni könyvet, maximum ha úgy érzem az első oldalakon, hogy ez egyáltalán nem nekem való, vagy éppen nem kapcsolódik a hangulatomhoz. 


3.) Közeledik az év vége és még mindig nagyon távol vagy az olvasási listád teljesítésétől. Mit teszel?

Megpróbálok minél több könyvet kiolvasni, de ha egyszerűen nagyon távol állok, nem látnék sok valószínűséget arra, hogy befejezzem a listát. Leginkább továbbtolnám a következő évre. Szerencsére ilyen listát nem vezetek, a könyvek csak jönnek, vannak persze kiszemeltek, de listát nem vezetek róla.


4.) Egy könyvsorozatnak, amit imádsz, nem egyeznek a borítói. Hogyan kezeled? 

Kidühöngöm magam. Először saját magamnak. Aztán anyának. Aztán barátoknak. Aztán könyves barátoknak. És várom az egyetértésüket. :D A legvégén pedig elhatározom, hogy ha egyszer híres könyvborító tervező leszek, megszánom az írót egy jobb borítással.


 5.) Minden ismerősöd imád egy könyvet, amit te gyűlölsz. Kivel beszéled meg, aki szerinted a te oldaladra állna?

Biztos van valaki, aki szintén olyan állásponton van, mint én. Bár ilyen még nem volt, de lehet, feltennék molyra egy hirdetést, miszerint olyan embert keresek, aki ugyanúgy nem csipázza azt a könyvet, és ugyanúgy nem érti, mi benne a nagy kunszt.
Na meg persze a bloggerek előnye, hogy magukkal is tudnak beszélni, pontosabban a bejegyzéseikkel...


6.) Nyilvános helyen olvasol, és nagyon felzaklat a könyv, annyira, hogy sírni kezdesz. Mit kezdesz magaddal?

Megpróbálom visszafogni magam, bár valószínűleg nem menne. Bár általában nem túlságosan veszem a szívemre mások véleményét, itt se érdekelne nagyon...



7.) Egy könyvnek, amit nagyon szeretsz, most jön ki a folytatása, de te már nem emlékszel egészen az előző részre/részekre. Mit teszel, újraolvasod az előző részt/részeket, vagy keresel róla egy összefoglalót a neten, vagy kihagyod a folytatást, vagy bestresszelsz… stb?

Pont most volt ilyen, mert a Hex Hall befejező kötete a második után több mint másfél évvel később jött ki magyarul. Már gondolkodtam azon, hogy elolvasom angolul, mikor bejelentették a kiadást. Csináltam egy "Előző részek tartalmából" című műveletet, és újraolvastam az előző kötet utolsó fejezetét. Így már mindennel tisztában voltam, bár előtte bestresszeltem az tuti...



8.) Nem akarod kölcsönadni a könyveidet senkinek. Hogyan utasítod rendre udvariasan azt, aki mégis kölcsön akar kérni tőled egyet?

"Bocsi, éppen az ezredfokú unokatestvéremnél van, aki az Antarktiszon lakik... Bocsi. :("


9.) A hónapban már öt könyvnek kezdtél neki, és egyiket sem fejezted be. Hogyan jutsz túl az ezen az olvasási válságon?

Egyszerűen egy ideig szüneteltetném az olvasást, egyszer úgyis hiányozni fog, és akkor bármit kiolvasok seccperc alatt. Addig átvenném a könyvírók szerepét, és a blogolnék egy kicsit. Nem mintha azt olyan ritkán csinálnám...



10.) Nagyon sok könyv jelenik meg mostanában, ami érdekel, és majd meghalsz, hogy olvashasd. Mit csinálsz? Hányat veszel meg ezek közül?

Stresszelek, aztán türelmesen várom, hogy az egyik barátnőm megvegye és kölcsönadhassa nekem. De általában egyre-kettőre beruházok, és megveszem.:)


11.) Végre sikerült megvenned a könyveket, amiket nagyon szerettél volna, és alig várod, hogy olvasd őket… de meddig hevernek a könyvespolcon, mielőtt ténylegesen el is olvasnád őket?

Hát az úgy szokott lenni... Létezik a könyvtár, nagy partyarc haverom. Szokott nálam minden hónapban vagy tíz könyv lenni, szóval ha veszek, akkor azok pár hétig még lappanganak a polcon, mert hát a könyvtári könyvek ilyen szempontból elsőbbséget élveznek, hiszen a sajátom az megvár, míg a kölcsönzöttet vissza kéne vinni. De szerencsére nem sokáig szokott állni az, amit én veszek. Amit kapni szoktam... Hát azok néha több évig is porosodnak, mielőtt a kezembe veszem. Szerencsére viszont hamarosan nyár, szóval... Teremérdeknyi szabadidő... Szóval reading timeeeee !

Köszönöm, hogy végigolvastátok, az én kihívottjaim pedig nem mások, mint... Marcsi, DarknessAngel és Sam. Persze rajtuk kívül bárki kitöltheti, csak egy kis link mutasson erre. 

Puszi mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése