2017. június 10.

Zoe Sugg - A turné

HANGULAT                                MOLY                                        2017

"A 27 éves Zoe az Y generáció nemzetközi sztárja, aki Zoella néven pár éve indított divat- és sminktanácsadási csatornát a YouTube-on. Korosztályából sok lány őt tekinti legbizalmasabb barátnőjének, akivel fiúkról, családról, suliról és divatról, szerelemről és félelmekről is őszintén lehet beszélni. A Girl Online megdöntötte a megjelenés hetében legjobban fogyó könyv eddigi világrekordját, 35 országban vehetik kézbe a rajongók. A Girl online A turné Penny történetének nem kevésbé izgalmas folytatása.

Pennyt rockzenész pasija elhívja nyári turnéjára. A lány alig várja, hogy félévnyi távkapcsolat után végre együtt lehessen az egyre sikeresebb Noah-val. Ám hamar kiderül, hogy Noah minden ideje be van táblázva, így nemhogy várost nézni, de még együtt vacsorázni sem tudnak. Ráadásul a hirtelen jött sikertől és a buliktól túlfűtött banda folyamatosan azt érezteti Pennyvel, hogy láb alatt van, miközben még egy féltékeny rajongó is fenyegető levelekkel bombázza, hogy szakítson Noah-val. Nem telik el sok idő, és hiányozni kezd a családja, legjobb barátja, Elliot... és a blogja, a Girl Online. Vajon képes lesz a turné alatt megtalálni az egyensúlyt a saját élete és a szerelme között? Vagy mindent elveszít a tökéletes nyár utáni hajszában? "

Hálásan köszönöm a Libri kiadónak a lehetőséget a kötet olvasására!

Nagyjából egy év telt el azóta, hogy az első kötet megjelent hazánkban is. Most egy újabb történettel kápráztat el Zoe Sugg, és reméljük, hogy a későbbiekben fog még.
Főszereplőink továbbra is az előző könyvben megismert Penny és Noah, immár egy párt alkotva. Rögtön szembesülünk azzal, hogy milyen nehéz ez a kapcsolat. Tényleg nem könnyű egy hírességgel járni, aki turnézik hónapokig, míg te tanulsz, és tinilányok ezrei rajonganak a te fiúdért. A könyvvel a kezemben csak lestem Penny lelki erejét, hogyan bírja mindezt.
A könyv egy újratalálkozással nyit, és megtudhatjuk, hogy Noah elhívta barátnőjét, hogy töltse vele az európai állomásait a turnénak. Penny szülei nagy nehezen belementek, és már minden készen is áll, már csak indulni kell. A lány nagy bénázás közepette elveszíti a mobilját, amin mindene rajta volt, képek, üzenetek, sms-ek. Teljességgel átérzem főszereplőnk szívinfarktusát, amikor a telefonját elnyeli a föld. Mondjuk egy milliomos pasival az oldalamon talán annyira nem aggódnék emiatt. Kárpótlásul Penny is új készülékkel indul el a turnéra Noah és a bandája oldalán, de akkor kezdődnek a gondok, amikor egy névtelen üzenetet kap, amiben a mobilján található egyik kép volt mellékelve egy fenyegetéssel megspékelve. Valaki nagyon nem nézi jó szemmel, hogy ő és Noah együtt vannak. És ez a szál, mégis ki lehet az üzenetek mögött, ez a kérdés az egész könyvön keresztülmegy. Tökéletes választás az olvasó figyelmének felhívására, engem komolyan elgondolkodtatott, és kíváncsi voltam a válaszra.
Amit nagyon szerettem a könyvben, hogy megmutatta, egy hírességgel járni nem mindig, vagyis sokszor nem fenékig tejfel. Sok hasonló történet a sajtót veszi ilyen szempontból negatívumnak, de az az igazság, hogy nem csak ez a sötét oldala. Egy híresség abból kapja a bevételét, hogy ő maga és jelen esetben a zenéje eladható. Ehhez viszont jól kell marketingelni. A szabadidő számukra annyira nem hiszem, hogy ismert fogalom, mindig menniük kell valahova, megbeszélésre és egyéb helyekre, ahol igazából önmagukat szponzorálják, és ez által is nő a hírnevük. Szóval azon kívül, hogy ezekben a jelenetekben Noah-ra rettentően ideges voltam, mégis megértettem, és ettől csak még hitelesebb lett számomra a könyv.
Ezen kívül Penny szempontjából is bemutatja ennek a kapcsolatnak a nehézségeit, ugyanis a bloggerlánynak emiatt le kellett mondania az onlinekodásról, a saját blogjáról, hiszen az előző kötetben láthattuk, hogy rossz vége lett, így a kötetben Girl Online helyett inkább Girl Offline-ról beszélhetünk. De szerencsére azért Penny nem adta fel ezt a hobbiját, egyszerűen privátra állította az oldalát, de akkor is ki merem állítani, hogy ez szomorú lépés volt számára, hiszen ilyenkor olyan jó, ha nem csak a megszokott olvasóid nézik a blogodat, hanem újabbak és újabbak találnak rá. Tapasztalatból mondom, hogy ez nagyon sokat tud segíteni akár az önbizalomban is, és erről főszereplőnknek le kellett mondania.
Mivel véghetetlenül romantikus alkat vagyok, nem csodálkozom, hogy le se bírtam tenni. Szerettem, imádtam, faltam a sorait, és nagyon sajnáltam, amikor a végére értem. Azt kell mondjam, hogy Zoe Sugg nem csak a videózáshoz, sminkeléshez, hanem az íráshoz is rettentő jól ért. A stílusa könnyed, ettől nagyon jól olvasható, de mégsem a tinisen szlenges. A története zseniális. Gyönyörű, szerelmes, és nagyon jól átadja a főszereplőnk érzéseit, így mi is átélhetjük mindazt, amit ő. Szerelmet, néhol szenvedést, honvágyat, dühöt.
Ráadásul a könyv központi kérdése is nagyon fontos egy kapcsolatban lévő lány számára. Élhetsz romantikus párkapcsolatban, de sose feledd el, ki vagy te valójában. Amiről nem szabad senkinek kedvéért se lemondanod.
NAGYON AJÁNLOM.

Karakterek:
Penny: Az első kötet értékelésébe beleírtam, hogy mennyire bénácska szegény, sokszor rájön az eltaknyolósdi, minden kis kavicsban megbotlik, és általában a földön végzi. Bár ez ebben a kötetben csak néhányszor jött át. A könyv során egy nagyon kedves, végtelenül jó lelkű lányt ismerhetünk meg, aki emberi. És én ezt szeretem, ha egy történetben a főszereplő gyárilag hibás. Van egy rossz szokása, esetleg betegsége, ahogy esetünkben Penny is pánikbeteg. Nem fél felemelni a hangját, egy ember nem lehet mindig nyugodt. Ki tud állni magáért, nem hagyja annyiban a dolgot. Bevallom, néha kicsit többnek gondoltam volna a lányt, mint 16, de ez csak néhány alkalommal fordult elő. És valamennyire megláttam benne magamat. Most nem a bloggerkedésről, hanem az iskoláról beszélek. Tudja, hogy eljön az érettségi ideje, és azon múlik a jövője, ha nem nyeri meg véletlenül az ötös lottót. Most én is hasonló cipőben járok, és jó volt valamilyen szinten látni, hogy nem csak én félek már előre tőle.
Noah: Továbbra is állítom, hogy kell nekem belőle egy, de a kötetben nem az a pasi lépett színre, akit az első részben megismerhettünk. Ezt a mostanit a turné és a hírnév még inkább megváltoztatta, de azért mégis megmaradt a régi, cuki, aranyos Noah-nak. Bár voltam rá pipa nem egyszer a regény során.

Borító:
Hasonló, mint az előző, és ugyanolyan érzéseim vannak vele kapcsolatban. Szeretem az ilyen szimbolikus alkotásokat. Nincsen túlzsúfolva képekkel, lehet még pár fért volna rá, de ez a néhány mindent elmond a történetről. Nagyon tetszik. Nem gondoltam volna, hogy a világoslila és a narancssárga ennyire illene egymáshoz.

Összességében:
Újfent csak gratulálni tudok a tehetséges és sokszínű Zoellának, amiért megalkotta a regényt. Miután a Girl Online első része nagyjából egy lezárt könyv, felvetődhet a kérdés: Nem lesz-e a második része hatásvadász és erőltetett? Kicsit féltem ettől én is az elején, de bíztam Zoe-ban, és rájöttem, hogy felesleges volt az aggodalmam. Ahogy a fülszöveg is mondja, Penny történetének folytatása nem kevésbé izgalmas, mint az első kötete. Nagyon jó volt újra belecsöppenni Noah és Penny történetébe, ami látszólag csak egy sima egyszerű romantikus, de igazándiból mondanivalója van sok korunkbelinek is. Motivál, hogy megtaláljuk önmagunk még a nagy kavalkádokban is.
Olyan könyvmolyoknak ajánlanám, akik hozzám hasonlóan szintén rettentően és gyógyíthatatlanul romantikusak, továbbá minden tinilánynak, vagy olyan olvasásmániásnak, aki szeretne egy délutánra kikapcsolódni egy stílusilag könnyed történettel.

Oldalszám: 360
Kiadó: Libri

Kedvenc karakter: Penny Porter és Noah Flynn

Kedvenc idézetek: 

"Wikinek szoktam hívni, mert az agya olyan sok információt raktározott el, mint a Wikipédia, miközben az én emlékeimből olyna gyorsan távoznak a jegyzetek, mint egy Snapchat."
*

 "Nincs az élethez egy GPS?" 
*
 "A falakon hírességek fényképei, akik felléptek a Brighton Centre-ben, Bing Crosbytól elkezdve (akiről Elliotnak hála már én is tudok) modernebb bandákig, mint például a The Vamps, The Wanted és még a One Direction is." 
*
 "Van, hogy a mese hőse nem a szőke herceg. Te magad vagy az."

Kedvenc lett:)

2 megjegyzés:

  1. A rohadt élet, mit kezdek én magammal addig, míg én is megszerzem? :P Már attól teljesen visszajött az előző rész hangulata, hogy az értékelésedet olvastam, és annyira jóóó <3

    Imádat <3
    Your Malec sis'

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajjj, drága, köszönöm <3 Örülök, hogy tetszett. Kitartást! ;) <3

      Imádlak, puszijaim üldözzenek:
      Your Malec sis'

      Törlés