2018. június 20.

Helen Hoang - A szerelem egyenlete {+ meglepetés interjú}

HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Stella Lane szerint a világot a matematika tartja össze. A munkahelyén algoritmusokat készít, melyekkel előre láthatóak a fogyasztói tendenciák. Jóval többet keres, mint amennyit el tud költeni, és jóval kevesebb tapasztalata van a férfiakkal, mint egy átlagos harmincéves nőnek. 
Stella ráadásul Asperger-szindrómával él, és a nyelves csókról az jut eszébe, ahogy az apró halak a cápák fogait tisztogatják. 
Arra a következtetésre jut tehát, hogy gyakorlásra van szüksége. Mégpedig egy profival. Ezért felbéreli Michael Phant, az eszkortfiút. A félig vietnami, félig svéd, lenyűgözően jóképű Michael nem engedheti meg magának, hogy visszautasítsa Stella ajánlatát, ezért beleegyezik, hogy segít tartani az ütemtervet, az előjátéktól egészen a Káma Szútra bonyolultabb lapjaiig… 
Stella hamarosan már kifejezetten vágyik Michael csókjaira, és az érzések egész kavalkádja, melyet a férfi ébreszt benne. Tárgyilagos kapcsolatuk kis idő elteltével egészen meghitté válik, és előkerül a képlet, mely meggyőzi Stellát, hogy a szerelem bizony nagyon is logikus… 

Helen Hoang első regénye, melyet saját Asperger-szindrómája ihletett, szívmelengető, üde románc, mely minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy nincs a világon az az adatmennyiség, amelyből megjósolható, mi fogja megdobogtatni az emberi szívet."

A szerelem egyenlete nem egy hétköznapi regény, ezt már a fülszövegből is megállapíthatjuk. Nem minden könyvben a főszereplőnk egy Asperger-szindrómás matekzseni és egy eszkortfiú, akiben azért több rejlik puszta sármnál. 
A történet bár külső szemlélőként van írva, már az első oldalain beszippantott, és olyan volt, mintha Stella életébe csöppentem volna bele. Eleinte furcsálltam, hogy ezzel a technikával élt az írónő, úgy gondoltam, hogy a történetet és Stella betegségét jobban be lehetne mutatni E/1-es írásmódban, azonban hamar rájöttem, hogy bár látszólag a női főszereplőnk küszködik olyan problémával, amely bemutatásra és megismerésre érdemes, mégis Michael élete sem éppen egyszerű, ezért vált praktikussá az E/3., így az írónő könnyedén bemutathatta mindkettőt. Mégis némi hátránya is volt, mégpedig az, hogy az olvasó a betegséget magát nem igazán ismerhette meg, amely szinte az egész történet keretét adja.
Egyedi volt, aranyos és különleges.
Pont ilyen kedves kis történetre volt szükségem, amelyet A szerelem egyenlete adott nekem. Tökéletes kikapcsolódás a sok tanulás, vagy nehéz munka után. 

"(…)ha szeretsz valakit, akkor minden lehetséges módon harcolnod kell érte!" 

Stella harmincas szingliként a munkájába temetkezik, azonban szülei állandóan a babatémával hozakodnak elő, ami egy idő után már kezd rá is átragadni. Azt hiszi, vele van a probléma, ráadásul ebben kollégájának is nagy szerepe van. És ahogy azt már tudhatjuk, felbérli Michaelt, hogy ismertesse meg vele a szexualitás csínját-bínját, hogy ezt a tudást ő majd a későbbiekben a jövendőbeli pasijával kamatoztatni tudja. Azonban az eszkortfiúnak nincs könnyű dolga, hiszen hogyan mutassa meg egy olyan nőnek a szex pozitívumait, amikor Stella eddig csak a negatív részeit élte meg. 
Az írónő bár elsőkönyves, mégis a stílusa már a kezdetekkor magával ragadott. Élvezetes volt minden sora. Azonban az olvasó azt hiheti, mivel a mozgatórugója a szex, a könyv a kiéhezett háziasszonyoknak íródott, annyi benne az erotikus jelenet. Mivel az alapját tényleg a szex képezi, nem egy elhanyagolható elem, azonban mégsem a határa a csillagos ég, nem üti meg a nyomtatott pornó szintet. Ízléses, és egyáltalán nem minden második oldalon botlunk bele egy szexjelenetbe, hanem rendezetten fel van építve a cselekményszál, amelyre rakódott rá az erotikus réteg.
Érdekes volt végignézni, ahogy a két főszereplő jelleme folyamatosan változik fejezetről-fejezetre a másik ember hatására, és hogyan segítik egymást előre az életben.
Mérhetetlenül aranyos regény, amely kikapcsol, szórakoztat és megmelengeti az olvasója szívét.

Karakterek:
Nagyon megkedveltem a szereplőket a regény folyamán. Aranyosak voltak, abszolút szerethetőek, viszont nem tökéletesek. Nem bírom, ha egy történet karakterei teljesen hibátlanok, mert akkor azonban nem emberiek.
Stellát már a fülszövegből bemutatva valamilyen szinten megismerhetjük, szembesülünk a betegségével, az Asperger-szindrómájával, ami őt kiemeli a hétköznapi főhősök sorából. Visszafogott, szerény és zárkózott típus, nem sok embernek nyílik meg, mégis szeretné a sorsát a saját kezébe venni, és dacolva a betegsége ellen felkészülni mindarra, amit egy kapcsolat hozhat számára. Michaelt viszont a múltja húzza vissza, nem tud szabadulni a gyökereitől, a nevétől, amelyet az apjától kapott. Súlyos terhek nyomják a vállát, mégis meg kell tanulnia mindezekkel együtt élni, és megmutatni, hogy ő nem olyan, mint amilyennek a világ gondolja.

Borító:
Szerintem teljes mértékben passzol a regényhez. Aranyos, hasonlóan a történethez, és szimbolikus, amilyeneket én rettentően imádok. A gyökjelen csókolózó pár abszolút könyvhűen lett megalkotva, felismerhető benne Stella és Michael alakja is. De a kedvenceim az elhalványított különböző matematikai egyenletek és rendszerek, amelyek teljesen egyedivé teszik a kinézetét.

Összességében:
Helen Hoang első regénye hihetetlenül aranyos és szívet melengető alkotás. Szerettem olvasni, kikapcsolt, ellazított és mosolyt csalt az arcomra. A főszereplőket már az első oldalakon megkedveltem, az írónő stílusa pedig teljességgel magával ragadott rögtön az elején.
Azoknak ajánlanám leginkább, akik egy elbűvölő nyári olvasmányra vágynak, amely kiszakít a valóságból és egy másik világba repít.

Oldalszám: 416
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Stella Lane és Michael Larsen
Kedvenc idézetem: 

"– Szeretem a tetoválásodat.
 – Pedig nem tűnsz olyan típusnak, akiknek tetszik az ilyesmi.
 – De ez a tiéd, Michael – mondta Stella egyszerűen."



Hálásan köszönöm az írónőnek, hogy időt szánt rám és a kérdéseimre! 
Thank you, Helen, for being so kind with me and spending time on my questions! 

1.) Please tell something about yourself. Who are you, when you’re not writing? 
When I'm not writing, I spend time with my family. I'm married, and I have two little ones (ages 7 and 4).

2.) Have you always wanted to be a writer? 
When I was little I wanted to be a pianist like George Winston. In university, I studied Applied Economics, and my first job out of school was in finance.

3.) Where did the story of Stella and Michael come from? 
When my daughter's preschool teacher suggested she was autistic, the research I did helped me discover that I am autistic and inspired my autistic heroine, Stella, in The Kiss Quotient

4.) Have you plans for the future? Maybe an other book? 
The next book in the series is called The Bride Test, and it's about Michael's autistic cousin Khai. 

5.) What do you find the best of being a writer? 
I love writing because I'm the most alive when I'm lost in a story.

Fordítás:

Az írónő
1.) Kérlek, mesélj magadról! Ki vagy, amikor éppen nem írsz? 
Amikor nem írok, az időm nagy részét a családommal töltöm. Házas vagyok és van két gyerekem, akik 7 és 4 évesek. 

2.) Mindig is író akartál lenni? 
Amikor kisebb voltam, zongorista szerettem volna lenni, mint George Winston. Az egyetemen ipari közgazdaságot tanultam, majd az első munkám is pénzüggyel kapcsolatos volt. 

3.) Honnan jött Stella és Michael történetének ötlete? 
Amikor az óvónő felvetette, hogy a lányom autista, egy kis kutatás után rájöttem, én magam is az vagyok. Ez inspirálta a főhősnőmet, Stellát A szerelem egyenletében

4.) Vannak terveid a jövőre nézve? Talán egy következő regény? 
A sorozat következő kötetének a címe Menyasszony rendelésre, amely Michael autista unokatestvéréről, Khai-ról szól. 

5.) Szerinted mi a legjobb dolog abban, hogy író lettél? 
Azért szeretek írni, mert akkor érzem magam a legélénkebbnek, amikor épp el vagyok merülve egy történetben.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket a regény kapcsán! Egy mérhetetlenül aranyos írónőt és történetet ismerhettem meg A szerelem egyenletével. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése