2019. június 29.

J. K. Rowling - Grindelwald bűntettei - Az eredeti forgatókönyv

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"A Legendás állatok és megfigyelésük végén Göthe Salmander közreműködésével sikerül New Yorkban letartóztatni Gellert Grindelwaldot, de a nagy hatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból. Nekiáll híveket toborozni, ám előttük sem fedi fel igazi célját, azaz hogy az aranyvérű varázslókat fellázítva megszerezze az uralmat a világ varázstalan lakói fölött. 
Albus Dumbledore e terv meghiúsítása érdekében volt roxforti tanítványa, Göthe segítségét kéri. A magizoológus ezúttal is igent mond, nem sejtve, milyen veszélyes vállalkozás részese lesz. A mind megosztottabb varázsvilágban zajló események a legközelebbi barátok és családtagok egymás iránti hűségét és szeretetét is próbára teszik. 

J.K. Rowling második eredeti forgatókönyve olyan meglepő adalékokkal szolgál a Harry Potter-történetekhez, amelyek minden bizonnyal nagy örömet szereznek úgy a könyvek, mint filmek rajongóinak."

Nagy rajongója vagyok J. K. Rowling munkásságának, kistinédzser éveimben állandóan valamelyik Harry Potter filmet néztem, vagy mindig valamelyik kötete volt a kezemben. Mondhatni, hogy a varázsvilág igazán hozzám nőtt, ezért is örültem, hogy előzménysorozatot készítenek, ami visszarepít bennünket ebbe az atmoszférába. 
Mielőtt belekezdtem a forgatókönyvbe, megnéztem még egyszer a filmet (amiben benne voltak a kivágott jelenetek is, wow), így friss impulzusként ért az audiovizuális élmény, a könyv hatására pedig még inkább kikristályosodott egy-egy jelenete. Össze tudtam vetni a kettőt. 
Göthe Salmandert útja ezennel Párizsba viszi, jó barátja, Jacob pedig vele tart, hogy hőn szeretett Quennie-jét visszaszerezze. Grindelwald sereget szervez, önjelölt diktátorként akarja átvenni a hatalmat, de ehhez szüksége van Credence-re, az obskurálóra, akinek egyetlen vágya, hogy végre kiderítse, ki is ő valójában, honnan származik. A szálak végül összefonódnak, itt csúcsosodik ki a történet igazából, majd olyan véget ér, ami után szomjazunk a folytatásra. 
Különleges élmény forgatókönyvet olvasni. Könnyedebb, színesebbé teszi az ember olvasmánylistáját, másféle interakciót vált ki az olvasóból, mint egy regény, és ez ismételten magával ragadott.

"LETA
(mosolyogva)
Miért szeretnek téged ennyire a furcsa lények?

GÖTHE
Nincsenek furcsa lények…

LETA… 
csak szemellenzős emberek."

Tökéletes választás egy kis kikapcsolódásra, a hőségben a tengerpart mellé, a légkondicionálatlan buszutakra, a legjobb társ, ha a hétköznapok forgatagából akar az ember kiszakadni.
A szó szerint varázslatos élményt a gyönyörű, kalligrafikus képek tették még különlegesebbé, minden oldala gyönyörködtetésre született, már csak a kezembe vennem is öröm volt. A filmből ismert lények rajzai, a rendkívül dekoratív, állandó keret mágikus érzést kölcsönöz az olvasójának egész idő alatt.
A vásznon a 20. századi Párizs gyönyörűen lett megalkotva, mintha valóságos időgépbe ülhettünk volna a film által. A díszletek, a ruhák teljesen elbűvöltek és levettek a lábamról, és ez a látványvilág a forgatókönyv olvasása közben is elkísért.
A nagy sikerét az is hozhatta, hogy szuper szereplőgárdát sorakoztattak fel. Eddie Redmayne neve szinte összeforrt már Newt/Göthe Salmanderével, annyira nagyszerűen hozza a félénk, állatokkal barátkozó, egykori roxfortos varázslót. Engem meglepetésként ért a színen Zoe Kravitz, de csakis a jó értelemben, valamint az előző film tíz másodpercénél több szerep jutott ebben a részben Johnny Deppnek, aminek én rettentően örültem, hiszen nagy rajongója vagyok a színésznek.

Borító:
Gyönyörű alkotás, ami már az első pillanatban vonzza az olvasót. A kékes-zöldes árnyalat kitűnik a többi regény közül, így a figyelem rá összpontosulhat. Amit teljességgel megérdemel, hiszen egy különleges élményt nyújtó, fantasztikus történetről beszélünk.


Összességében:
Nagyon ajánlom a Grindelwald bűntetteit azoknak, akik ki szeretnének szakadni az átlagos olvasnivalókból. Milyen az, amikor a film írva hever előttünk? Ámulatba ejtő érzés, amit mindenkinek meg kell tapasztalnia!

Oldalszám: 292
Kiadó: Animus

Kedvenc karakter: Göthe Salmander
Kedvenc idézeteim: 

DUMBLEDORE
Sose késő szabadulást keresni. A vallomás, azt mondják, megkönnyebbít, leveszi a terhet.

*

A 16 ÉVES GÖTHE a sorból kiválva előrelép. A mumus minisztériumi íróasztallá változik.

DUMBLEDORE
Mm. Hát, ez egy kissé szokatlan. Tehát, Mr. Salmander, mitől fél a legjobban a világon?

16 ÉVES GÖTHE
Az irodai munkától, uram. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése