2019. augusztus 5.

Holly Black - A kegyetlen herceg

HANGULAT                                MOLY                                        2018

 "Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.

Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek.
Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.

A bestsellerszerző Holly Black magával ragadó, a szó minden értelmében varázslatos új YA regénye. Hagyd, hogy elbűvöljön!"

Holly Black neve eddig sem csengett ismeretlenül számomra, de korábbi regényei valamiért nem keltették fel kellőképpen a figyelmemet. Ám amikor hírt kaptunk A kegyetlen herceg érkezéséről, rögtön tudtam, hogy ezt nekem el kell olvasnom. Egyrészt a fülszövege, másrészt a körülötte lévő felhajtás, harmadrészt pedig a fantasy-imádatom miatt is. 
Őszintén, nem bántam meg, hogy ezzel kezdtem a Holly Black munkásságával való ismerkedésemet. 

A rendkívül ütős prológus az emberek világába vezet el bennünket, ahol látszólag harmonikus család éldegél, mikor egy idegen érkezik a házba. Hihetetlen dolgokat állít tündérekről és valami Elfhonról, majd meggyilkolja a három gyerek ellenálló szüleit. A legidősebbről, Viviről kiderül, hogy az idegen vérszerinti lánya, és ő maga is varázslény. Az ikrek nem maradhatnak egyedül, elhagyatottan, így a férfi magával viszi őket is otthonába, a tündérek világába. 
Jude és Taryn kilógnak az Elfhonban élők közül. Egyszerű halandók, könnyen megidézhetőek, célpontokká válnak ebben a közegben. Ezért meg kell edződniük, ha élve akarnak maradni. Az ikrek közül Jude a harcos, míg Taryn a nőies. Elválaszthatatlanok, ameddig egy fiú közéjük nem áll. 
Ebben az időben kerül sor az egyik helyi fontos eseményre: a koronázásra, mikor az idős nagykirály átadja a helyét fiának. De ezennel három trónörökös is akad. Dain biztos a sikerében, meg akarja szilárdítani elkövetkezendő uralmát, így mindent megtesz, hogy maga mellé állítsa a népet. Jude-ot nemes ígéretekkel veszi meg magának, felajánlja azt, amire a szíve igazán vágyik: megigézhetetlennek, sebezhetetlennek lenni. Hiszen nap mint nap állja a sarat, mérkőzik meg a fiatal tündértanoncokkal, akik semmire sem méltatják az ő halandó életét. 

"– A vágy különös dolog. Amint kielégítjük, más formát ölt. Ha megkapjuk az aranyfonalat, hirtelen aranytűt is akarunk"

Cardan herceg a legkisebb az örökösök között. Jude és közte hatalmas feszültség érzékelhető, kölcsönös utálatnak is nevezhetjük. De hogy is tartja a mondás? Nagyon keskeny a határ szeretet és gyűlölet között? Ez itt tökéletesen demonstrálva van. Cardan sokszor úgy viselkedik, mint az óvodában a kisfiú, aki meghúzza a lánynak a copfját, aki neki tetszik. Jude-ot meg ki hibáztatná, hogy nem tud sokáig ellenállni Cardannek? 

Nem tudtam unatkozni a könyv olvasása közben. Eleinte izgulhattam Jude-ért, aki mindig minden slamasztikában benne van, aztán jöttek a királyválasztás körülötti izgalmak, és amikor nem vártam volna, akkor érkezett el a legnagyobb fordulat. 
Különösen szerettem Holly Black könyvében, hogy nem az általános fantasy-karakterekkel dolgozott. Nem találkoztam eddig sok tündérekről szóló történettel, így felüdülés volt róluk olvasni. Ráadásul a karakterek is annyira szerethetőek, nem olyanok, akikkel bármelyik kötetet felcsapva találkozik az ember. 

Izgalmas volt, fantáziadús és abszolút szerethető. Kellene ennél több, ha a fantasy zsánerről beszélünk? 

Le a kalappal Holly Black előtt, amiért ilyen lehengerlő történettel varázsolta el az olvasóit, többek között engem, aki az idei év egyik legjobb fantasy regényét olvashattam az imént. 

"Meghoztam egy döntést, és most együtt kell élnem azzal, amit tettem."

Borító:
Nem is tudom, mit mondhatnék róla azon kívül, hogy annyira lehengerlő, amennyire fantasztikus belsőt takar. Amúgy is nagyon szeretem azokat a borítókat, amelyek olymódon kápráztatnak el, hogy nem egy tucatmodellt tesznek rá. És ez pont ilyen. Különleges, ahogyan maga a történet is az. Egyszerű, de nagyszerű. Az ágak, amelyek tartják a koronát a fehér háttér előtt... Egyszerűen megragadja az olvasó tekintetét, és már csak ezért is kíváncsi lesz arra, mit is takar ez a csodaszép külcsín. 


Összességében:
Nem először futottam bele Holly Black nevébe, de ez volt az első alkalom, hogy tőle olvastam. És meg kell hagyni, ilyen különleges, izgalmas történettel régen találkoztam. A világa már az elején megfogott, és egészen a végéig nem eresztett. 
Egyedi karakterekkel dolgozik az írónő, ettől pedig még szerethetőbbé vált számomra a történet! 
A kegyetlen herceg a kalandorok könyve, akik szeretik az újdonságokat, az egyedi regényeket, amelyek izgalmakkal vannak telve. 

Ha az ajánló felkeltette az érdeklődésed, a regény a BOOK24 online webáruház oldalán 16% kedvezménnyel rendelhető meg, és akár már másnap a kezedbe veheted!

Oldalszám: 428
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Jude Duarte, Cardan Greenbriar
Kedvenc idézeteim: 


"– Az egyetlen értékünk az életünk, ezt az egy érmét kaptuk. És arra költjük, amire akarjuk."

*

"Nem számít, mennyire elővigyázatosan viselkedem, végül úgyis hibázni fogok. Törékeny vagyok. Halandó."

*

"Tragédiák gyermekei vagyunk."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése