2020. május 15.

Sarah J. Maas - A hajnal tornya

 HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Egy csodálatos birodalom. Egy kétségbeesett küldetés. Egy ősi titok.

Chaol Westfall és Nesryn Faliq azért érkezett Antica tündöklő városába, hogy szövetséget kössön a déli kontinens kagánjával, akinek hatalmas serege jelenti Erilea utolsó reménysugarát. De nem ez az egyetlen oka, hogy Anticába utaztak: gyógyírt keresnek Chaol Résvárban szerzett sebeire a legendás Torre Cesmében.
A gyerekként iszonyatos borzalmakat átélő Yrene Towers a legkevésbé sem kíván az ifjú adarlani nemesen segíteni, meggyógyítani meg aztán főleg nem akarja. Csakhogy esküt tett, miszerint segíti az elesetteket – és tartja is a szavát. Azonban Lord Westfallt sötétség kíséri, és Yrene hamarosan rádöbben, hogy a fiú múltja mindkettejüket magával ragadhatja.
A távoli hegyekben harcosok lenyűgöző rukokon szárnyalnak, és az árnyak mélyén régóta várt válaszok lapulnak. Olyan tudás, ami a túlélést jelentheti a világ számára – vagy a végső pusztulást." 

A hajnal tornyában eltávolodunk észak partjaitól és délre utazunk Chaollal és Nesrynnel, akik Aelin és Dorian megbízatásából keresik fel Antica városát. Vészesen közeledik a háború, és szövetségesek nélkül nem lehet legyőzni a valg királyt, Erawant. Ám nem csupán politikai célzattal vették délnek az irányt: az egykori főparancsnok megsérült a harcban, és deréktól lefelé lebénult. A hírek szerint Anticában vannak a legnevesebb gyógyítók, akik minden bizonnyal képesek újra lábra állítani Chaolt. 
A két küldött délen találkozik egy teljesen másféle mentalitással, mint amit északon az emberek tapasztalnak. Harmónia és egyenjogúság uralja ezt a félteket. Kívülről egyfajta ideális államberendezkedést tapasztalhatunk ezen a vidéken, ám ez nem jelenti azt, hogy nem tudnak a körülöttük zajló vehemens küzdelemről. Az Anticát uraló atmoszféra egzotikus volt, másféle, mint amilyen az eddigi Üvegtrón kötetek olvasása közben körülvett bennünket. Ebbe a békésnek tűnő közegbe érkezik meg Chaol és Nesryn. A kaganátus saját vendégeiként szállásolja el őket, viszont a szövetségesi ajánlatot nem fogadják el. Mi lesz így? Elbukik a küldetés? Ugyanakkor azt megengedik, hogy Chaolt megvizsgálják a helyi gyógyítók. Talán ezzel nyertek egy kis időt, hogy rávegyék az uralkodót, küldjön katonákat északra, hogy a közelgő háborúban Aelin Ashryver Galathynius oldalán harcoljanak. 
Yrene Towers messze földről menekült Antica városába, hogy gyógyítónak tanuljon. Az egyik legtehetségesebb tanonc vált belőle, és segít azokon, akikből már kihunyt a remény minden szikrája. Amikor megtudja, hogy az adarlani testőrség egykori főparancsnokán kellene segítenie, felszakadnak a régi, lelki sebek, és látni sem akarja Chaol Westfallt. A fiatal gyógyítónak viszont rá kell döbbennie, hogy nem szabad egykori letiport népét, a múltját látnia a kapitány vonásaiban, hanem követnie kell az esküjének szavait, és segítenie a reményvesztett férfin. Közösen elindulnak egy olyan ösvényen, melyen mindketten mind testileg, mind lelkileg erősödnek, és egy megszakíthatatlan kapocs alakul ki közöttük, mit igaz szerelemnek hívunk. 

"A világnak több gyógyítóra van szüksége."

Yrene és Chaol fanart
A hajnal tornya bár izgalmakban teli, a sorozat szempontjából fontos történéseket rögzít, mégis a középpontjában egy pártalálás áll. Yrene és Chaol mély kapcsolata őszinteségre épül, melybe beletartoznak a férfi korábbi érzelmei egy bizonyos orgyilkos iránt, akiről kiderült, hogy népének megjövendölt királynője. Nosztalgikus, de egyben szükséges is volt visszatekinteni Chaol és Celaena közös múltjára, megtudni, hogyan élte meg a férfi az első három kötet történéseit, és felidézni mindazt, ami végül A hajnal tornya kapuihoz vezetett. Nagyon tetszettek ezek a jelenetek, bár fájó szívvel olvastam őket. Ám oka volt annak, hogy ők ketten nem végezték egymás mellett. Ez az ok pedig egy ifjú, tehetséges gyógyító, Yrene Towers, aki Chaolból előhozta a mélyre ásott érzelmeit, és elhozta számára a hajnalt, az új nap ígéretét, a reménysugarat, amire egész életében várt.
Bevallom, az egyik kedvenc Üvegtrón kötetem lett A hajnal tornya. Ez köszönhető az őt körüllengő egyedi és egzotikus atmoszférának, a rendkívüli fordulatoknak, de a romantika elemének is, mely itt jobban kiteljesedhetett, mint a korábbi részekben. A menthetetlenül romantikus lelkemnek igazi gyógyír volt ez a regény, és a főszereplők mellett én magam is gyógyultam. Épített, inspirált a történet: megtanít bennünket, hogy soha ne adjuk fel! Mindezek mellett a mágia és a fantázia birodalma ugyanúgy jelen volt a cselekményben, mely segít kiszakadni a mostani nehéz, izolációs helyzetből. 
Chaol mindig is a szívem csücske volt. Rossz döntéseiért sosem tudtam igazán neheztelni rá, és az őt ért csapásba belefájdult a lelkem. Hogy végigkövethettük egy teljes regényen át az ő sorsát és fejlődését, igazi ajándékként éltem meg Sarah J. Maastól. Az ő és Yrene karaktere is eleven, valóságos volt a történet során, nagyon hamar elröppent a velük töltött idő.  Ám a kérdés végig ott lebeg minden oldalon: Vajon a férfi újra lábra tud majd állni, és sikerül szövetségesekkel az oldalán visszatérnie északra?

Páratlan élményt nyújtott, érzelmek hosszú skáláját hozta ki belőlem. Nevettem, sírtam, örültem, vagy éppen megszakadt a szívem. 

Borító:
Már a külseje alapján is megállapíthatjuk, hogy valamelyest kivételt képez az eddigi Üvegtrón kötetek közül. Aelin megszokott grafikus alakja helyett szimbolikus borítóval találjuk szembe magunkat. A gyönyörű kék árnyalat mögött pedig egy Anticát idéző város bújik meg. A történethez hasonlóan pedig a külseje is igazán elbűvölő a regénynek. Egyszerűségre törekedtek a készítői, mégsem akartak elrugaszkodni az eddig megjelent kötetek borítóitól, ugyanakkor be akarták mutatni, hogy ez egyfajta kiegészítő - ugyanakkor létfontosságú - rész a Viharok birodalmát követően. 


Összességében:
 A hajnal tornya egy rendkívüli, érzékletes történet, melyben megjelennek a küzdés fáradalmai, a gyógyulás nehéz folyamata és a lelki fejlődés. A sok izgalom és fordulat mellett ugyanakkor az érzelmekre helyezi a hangsúlyt ebben a kötetben Sarah J. Maas. Az eddigi kötetek alatt megismert Chaol Westfallt egy új perspektívából mutatja be, mely által sokkal közelebb kerül a karaktere azokhoz az olvasókhoz is, akik az első kötetek valamelyikében csalódtak a személyében. Én mindig is a szívemen viseltem az adarlani főkapitány sorsát, így külön örültem, hogy saját regényt és cselekményszálat kapott. 
Minden szava megpendítette a szívem húrjait. Egy egzotikus világba kalauzolt el, elérte, hogy izguljak a szereplőkért, és szinte a helyszíneken éreztem magam a szemléletes leírásoknak köszönhetően. 
Hatalmas kedvencet avattam A hajnal tornyával! Nem csak Üvegtrón-rajongók számára ajánlom ezt a regényt, hiszen nem kapcsolódik teljesen szervesen annak cselekményébe. A romantikus fantasy szerelmesei imádni fogják!

Oldalszám: 792
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Chaol Westfall, Yrene Towers
Kedvenc idézeteim:

"A hallgatás éppolyan hatásos lehet, mint a szavakba öntött kérdések."

*
"– Ez lesz a mi korunk nagy háborúja – szólalt meg halkan. – Még akkor is emlegetni fogják, amikor mi már nem leszünk, amikor már az unokáink unokái is meghaltak. Erről suttognak majd a tüzek körül ezt éneklik a nagycsarnokokban. Hogy ki élte túl, ki halt meg, ki harcolt és húzta meg magát."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése