2020. június 14.

Suzanne Collins - Futótűz

HANGULAT                                MOLY                                        2010

"Katniss Everdeen túlélte Az éhezők viadalát. A Kapitólium bosszúra éhes. Hiába szólt minden ellenük, Katniss Everdeen és Peeta Mellark életben maradtak. Nem nyugodhatnak azonban meg: lázadásról suttognak a Kapitóliumban, ami az ő hatásukra vette kezdetét.
A nemzet szeme Katnissra és Peetára szegeződik, a tétek még nagyobbak, mint korábban. Ha hibáznak, a következmények beláthatatlanok." 

Az éhezők viadala trilógia számomra örökzöld. Nem számít, mikor és hanyadik alkalommal veszem a kezembe a köteteit, mindig képes beszippantani a világa, és valahányszor olvasom, sosem érzem lerágott csontnak vagy unalmasnak. Nem. Bár szinte kívülről tudom minden sorát, a szívverésem minduntalan zakatol minden egyes csatajelenetnél és akaratlanul is meglepődöm a fordulatoknál. Elhiteti velem, hogy nem tudom, mi fog történni a következőkben. Így valamennyiszer az újdonság hatásával hat rám. 
Katniss és Peeta bár megnyerték a 74. Éhezők Viadalát, a reflektorfényből talán sosem léphetnek ki. Az arénában elhitetik a nézőkkel, hogy menthetetlenül szerelmesek egymásba, ez pedig a túlélésüket jelenti. Kijátsszák a kapitóliumi vezetőket, a lány elhiteti a nézőkkel, hogy inkább öngyilkosak lesznek mindketten, mintsem egymás nélkül éljék le az életüket, így a Viadalnak nem csupán egy, hanem két bajnoka is lett ebben az évben. De a színjáték az arénából kilépve nem ér véget. Ezennel a 12. körzet jövőbeni kiválasztottjainak mentorai lesznek, a románcuk pedig minden évben fel lesz emlegetve. Így nincs más megoldás: össze kell házasodniuk. 
Panem elnöke, Coriolanus Snow meglátogatja Katnisst az otthonában, beszámol neki a körzetekben lévő felkelésekről, melyet a lánynak a bogyókkal való trükközése váltott ki a háborgó emberekből. Az elnök félti a hatalmát, fél a kitörni látszó polgárháborútól, és nem retten vissza a legszörnyűségesebb dolgoktól sem annak érdekében, hogy pozícióját megszilárdítsa. És a 75. Éhezők Viadala, a harmadik Nagy Mészárlás pedig vészesen közeledik. Mit találnak ki a Kapitólium emberei a jeles alkalomból? 
Hogy visszaküldik az eddigi győzteseket az arénába. 

"(…) ki tudja megmondani, hogy melyik a legerősebb fájdalom? Mindig az, amelyik éppen fáj."

Katniss és Peeta ugyanott találják magukat, ahol egy évvel korábban. Ám most nem fiatal tinédzsereket kell megölniük, hanem vérbeli gyilkosokat, akik egyszer már győztek. És biztosak abban, hogy ebből az arénából már csak egyikük jöhet ki élve. Katniss és Peeta pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a 12. körzet egyik kiválasztottja legyen az. Ám fogalmuk sincs arról, hogy valami készülődik a háttérben...
Bevallom, nekem a kedvenc kötetem a Futótűz. Az egész történet olyan, mint a címe: eleven, lángoló, igazi mestermű. Tele van fordulatokkal és nem várt eseményekkel. Barátságokkal, ellenségekkel. Megismerjük Panem tradícióit közelebbről, felelevenednek a múlt Viadalai, és Haymitch győzelméről is lekerül a lepel. 
Tudtátok, hogy az írónő eredetileg stand alone könyvnek tervezte Az éhezők viadalát? Ám én örülök, hogy végül Suzanne Collins egy utánozhatatlan trilógiává bővítette az elképzelését. 
Keserédes történet, jövendölés egy közel sem ideális társadalmi berendezkedésről a középpontban egy heroikus, fiatal lánnyal, aki nem retten vissza semmitől, hogy megmentse a szeretteit. Katnissnek ez a jellemvonása továbbra is uralkodó maradt ebben a kötetben is. Ám most nem a húgáért, hanem a szerelméért küzd. Az ő életben tartása a cél. 
Bár visszamentünk az arénába, ez közel sem olyan érzéssel hatott, mint elsőre. Az írónő mérhetetlen fantáziával töltötte meg a regényt. Új szereplőkkel, új koncepcióval, új akadályokkal és küzdelmekkel. 

Borító:
Hazánkban immár három borítóval is megjelent a kötet. Nekem az eredetivel tündököl a polcomon, melyen piros alapon látható a trilógia emblémája. Ezután kapott egy filmes borítót is az adaptáció megjelentével, ahol Jennifer Lawrence, a filmbeli Katniss Everdeen alakja található egy sziklán, kezében az íjával. Ám az én szívemet a legutóbbi kiadás nyerte el legjobban, ahogyan talán mindannyiunkét. Szemet gyönyörködtető alkotás. A színösszeállítás rögtön megragadja a tekintetet, a mélykék és halványlila árnyalatok tökéletesen passzolnak egymáshoz, a hulló virágszirmok pedig egyszerre keltenek idilli és fájdalmas hatást. Bevallom, kicsit hiányzik a megszokott piros a képről, mégsem panaszkodom, mert minden alkalommal, amikor ránézek a képre, valósággal eláll a lélegzetem. 


Összességében:
Nem számít, hányadszorra is olvasom a Futótüzet, mindig ugyanazt a hatást kelti bennem: sokkol, letaglóz, de közben abszolút ámulatba ejt. 
Suzanne Collins zsenialitása utánozhatatlan. A szereplőkkel könnyű azonosulni, hamar megkedveljük őket és sorsukat a szívünkön viseljük. Ez ebben a kötetben sem volt másként. Új karakterekkel gazdagodott a történet, akikért izgulhattunk a 3. Nagy Mészárláson. Ezernyi megválaszolatlan kérdés, pulzust növelő jelenetek sokasága és a végső kérdés: Vajon sikerül megdönteni végül a Kapitólium rémuralmát?
Az éhezők viadala trilógia mindenkinek ajánlott, aki ki szeretne kapcsolódni egy fantasztikus, utánozhatatlan, örökzöld történettel, ami garantáltan örökre beírja magát a szívedbe.

Oldalszám: 320
Kiadó: Agave

Kedvenc karakter: Peeta Mellark
Kedvenc idézeteim:

"Remek.Akkor most oda kell állnom Haymitch elé, hogy megmondjam, egy nyolcvanéves nénikével, meg Gyogyóssal és Feszkóssal akarok egy csapatban játszani. Odalesz az örömtől."


*

"– Nincs szükség rá. Az én rémálmaim mindig arról szólnak, hogy elveszítelek téged – mondja. – Amikor felriadok, és látom, hogy nem tűntél el, megnyugszom."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése