2021. február 20.

Marissa Meyer - Cinder

 HANGULAT                                MOLY                                        2012 

"Százhuszonhat ​évvel a negyedik világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van…
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”.
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot?
A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet." 

Marissa Meyer regényei nagy népszerűségnek örvendenek itthon. Sok könyvmoly ajánlja, kedvencének tartja a Holdbéli krónikákat, és én is kíváncsi voltam, miket rejtenek a sorozat lapjai. Aztán egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy úgy beszippantott a történet, hogy nem tudtam letenni a kezemből a könyvet. 

Cinder Új Pekingben él mostohaanyjával és két mostohatestvérével a negyedik világháború után. 126 éve béke honol már a vidéken, de a harcnak nincs vége. Csak éppen nem hadsereggel kell megvívniuk ezt a csatát, hanem sürgősen ellenszert kell találniuk az országban tűzvészként terjedő pestisre, mely emberéletek százát követeli. A világot ekkor már nemcsak emberek alkotják, hanem kiborgok is - vagyis félig ember, félig robot szerzetek. Cindert egy baleset következtében csak úgy tudták megmenteni, hogy fémvégtagokat kapott. De néha azt kívánja, inkább meghalt volna, hiszen a társadalom nem fogadja be teljes mértékben a hozzá hasonlókat. Mostohaanyja is minden alkalmat megragad, hogy a lány szemére hányja, ő nem igazi ember. Nem képes sírni, nem képes elpirulni, de érzelmei ettől függetlenül ugyanúgy vannak. De ez persze keveseket érdekel. 

Egy alkalommal a vásáron, ahol Cinder robotokat szerel, felüti a fejét a vírus, őt pedig kényszerítik, hogy legyen tesztalany a pestis elleni küzdelemben. Ekkor azonban kiderül, hogy ő immunis a betegségre. Ez a része a cselekményszálnak túlságosan ismerős lehet így 2020 után - a félelem, ami áthatja Cindert, hogy akár ő is hazaviheti a vásárról a vírust és átadhatja a családjának, szerintem az utóbbi időszakban mindenkiben megfordult már hasonló. Így még aktuálisabb a regény, mint valaha. Ám mégsem nyomasztóan hat ránk, inkább azt éreztem, hogy a távoli jövő közelebb van, mint gondoltuk volna.

Mindeközben a császári palotában is zajlanak az események. A császár a halálos ágyán fekszik, de közeleg a bál, amiről mindenki beszél, és Kai herceg androidja is hirtelen elromlik, amin olyan információk vannak, amelyek nem kerülhetnek rossz kezekbe. Így nincs más választása a trónörökösnek, mint felkeresni az ország leghíresebb robotjavítóját, aki nem más, mint Linh Cinder. A lány még a kopott, olajos anorákjában is leveszi a herceget a lábáról, aki elhívja Cindert a bálba. De hogyan táncolhatna egy kiborg a jövendőbeli császárral?

De az emberek nem a félszerzetektől félnek a legjobban, hanem a holdlakóktól, akik mellett ők kiszolgáltatottak, sebezhetőek. Az idegenek ugyanis képesek illúzióval befolyásolni az elmét. Olyat elhitetni mindenkivel, ami nem is valóságos. Mindenki tudja Levana királynőről, hogy kegyetlen és bármit megtesz azért, hogy az uralmát fenntartsa, de szembeszállni senki sem mer vele. De van egy régi legenda egy lányról, a királynő unokahúgáról, Selene-ről, aki letaszíthatná őt a trónról. Ám ő meghalt évekkel ezelőtt, de a remény még mindig ott lebeg. 

Vajon Hamupipőke elmehet a bálba, hogy táncolhasson a herceggel? És aztán boldogan éljenek, amíg meg nem halnak?

A Cinder már az első oldalakon teljesen levett a lábamról. A világa hamar beszippantott, és valósággal nem engedett. Kezdetben kíváncsi voltam, hogyan alakítja át a sci-fi zsánerében Marissa Meyer a már jól ismert Hamupipőke-történetet. És a végeredmény egy rendkívül egyedi regény lett. Cinder egy elég makacs karakter, aki ugyanakkor kiborg létére is teljes szívvel képes szeretni. A testvérét, a robotját, a herceget és a hazáját. Ugyanakkor nem igazán hiszi el, hogy ez fordítva is lehetséges, hogy szeretheti őt valaki annak ellenére, hogy néhány testrészét huzalok működtetik. Ezért inkább takargatja, titokként kezeli a kilétét. Ebből a szempontból nem az a tipikus főhősnő alkat, magabiztos jellem. De már az első kötet alatt is nagy fejlődésen ment keresztül, képes volt kibújni a kis csigaházából azért, hogy megmentse a szeretteit. 

Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan kapcsolja be az írónő Piroskának, Rapunzelnek és Hófehérkének a szálát, de van egy olyan érzésem, hogy színesíteni fogják a már meglévő, alapjaiban is különleges történetet. 

Borító:
A régi borító is szép, de nekem nem átütő. A lány a piros cipőjével a kezében áll, a vállán a főszereplő lány kiborg mivoltját ábrázolva csavarok futnak végig. De nekem a cipős kép sokkal jobban tetszik. Nem túlgondolt, mégis minden rajta van, aminek rajta kell lennie. A cím betűtípusa nagyon tetszik, passzol a könyv belsejéhez és külcsínéhez egyszerre. 

Összességében:
Nagyon hamar megszerettette velem magát a Holdbéli krónikák sorozat. Teljesen különleges perspektívából mutatja be Hamupipőke jól ismert meséjét - robotokkal, halálos vírussal, bolygók közti utazással és hataloméhes királynővel.  Ám mindeközben felismerhető maradt a sanyarú sorsú, mostohacsaládhoz került hercegnő története. Alig vártam a báli jelenetet, ami az egész regény csúcspontja is volt egyben.
Az írónő stílusa nagyon magával ragadó, lendületes, de közben tudományos is. És ehhez párosul a lenyűgöző történetvezetés, a szereplőgárda és az egész egyedi világalkotás. A regény egyszerre ért el nálam távoli és ismerős hatást azzal, hogy időben a távoli jövőbe kalauzol, viszont helyszínileg konkrét városokba vezet el bennünket. 

Ez a kötet emlékeztetett arra, mennyire szeretem a különlegesen átformált mesefeldolgozásokat, és még húszévesen is mennyire szívesen veszek el egy-egy hercegnő történetében. A Cinder a retellingek világának egyik gyöngyszeme. 

Oldalszám: 460
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Linh Cinder, Kaito herceg
Kedvenc idézeteim:

"– A világért sem akarlak kioktatni arról, hogyan kell hercegnek lenni, de nem kéne legalább néhány testőr vagy valami melléd?"

*

"– Ha már a szemműtétnél tartunk, észrevette, hogy nincsenek könnycsatornái?
– Nem mondja! Tényleg? Én meg már azt hittem, szimplán érzelmi idióta vagyok – húzta fel a lábát az asztalra Cinder, és szorosan átölelte a térdét."

*

"– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának?
– Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt. – Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése