2021. február 16.

Mary E. Pearson - Tolvajok esküje

HANGULAT                                MOLY                                        2020

"Kazi és Jase túlélték a megpróbáltatásokat, és szerelmük erősebb, mint valaha. Új élet vár rájuk: a Ballenger család száműzetése véget ér, Tor Őrhelyéből királyság lesz, és ők végre együtt nézhetnek szembe minden kihívással.
Baljós üzenetet kapnak, és amikor Tor Őrhelyére sietnek, a Ballenger család otthonát feldúlva találják, őket pedig egy támadás szakítja el egymástól. Kazi és Jase megjárják a saját poklukat, és új ellenségekkel és furcsa szövetségesekkel találkoznak. A halál pedig türelmesen várja új prédáját…"

 A Tolvajok esküje méltó folytatása egy lehengerlő történetnek, mely varázslattal, ármánnyal és cselszövéssel teli világba kalauzol el bennünket. Magasra tette a lécet a Tolvajok tánca, hiszen ütősen indult és a színvonal a végére sem laposodott el, az utolsó oldalak is tartogattak még fordulatokat. De szerencsére nem kellett ezennel sem csalódnom Mary E. Pearsonban. 

Kazi és Jase számos próbát álltak már ki közösen, a kettejük közötti éles viszony pedig lágy románccá alakult át. De ezt nem mutathatják kifelé, hiszen a szerelem gyengeség, ha egy olyan világban élnek, ahol ellenségeik a kínálkozó alkalmat lesik arra, hogy a vesztükre törjenek. Így hát mindez megmarad egy féltve őrzött titoknak.
Látszólag harmonikus időszak köszöntött Tor Őrhelyére. De az ellenség akkor csap le, amikor nem számítanak rá. Egy alkalommal megtámadják a Ballenger családot: ennek következtében Kazit elviszik, Jase pedig majdnem belehal a sérüléseibe a csatatéren, csupán egy ismeretlen jótevőnek köszönhető, hogy biztos kezekbe kerül - hiszen a támadás fő célpontja maga a Patrei volt. Immár a távolból kell egymást védeniük, bármi is ennek az ára, hiszen az esküjük köti őket.

Kazi az ellenséges király udvarába kerül, aki meg akarja szerezni magának a Patrei hatalmát. Montegue biztosítékként elraboltatta a két legfiatalabb Ballenger-gyereket, ez már elmondja róla, milyen kegyetlen ember is ő. A lánynak ki kell találnia, hogyan szabadítsa ki Jase húgát és öccsét feltűnés nélkül, és hogyan szökhetne meg ő maga is Montegue-tól. Hogyan találhatna vissza szerelméhez, akitől bár nem tudja biztosan, de a szívében érzi, hogy még él.
Küzd. Minden egyes lélegzetvételével. De akár még a halált is vállalná azért, hogy megmentse a szeretteit. 

Jase-nek elsősorban fel kell épülnie, ezért eleinte Kazi oldaláról izgalmasabb a regény, úgy éreztem, sokkal inkább ő vált ennek a történetnek a gerincévé. De a fiúnak sincs sok ideje lábadozni - minél hamarabb a szerelme után akar menni és a családja jólétéről is meg akar bizonyosodni. Akik valószínűleg azt hiszik, már a föld alatt fekszik néhány méterrel. A két főszereplő szála lassan halad egymás felé, az olvasó pedig szüntelen kíváncsisággal figyeli az eseményeket. Vajon a szerelem tényleg mindent legyőz? Végső mentsvár lehet a megpróbáltatásokban?

"A kimondott szavakat mindenki hallja, de csak kevesen értik a szívet, ami mögöttük van."

A lánynak nehéz dolga van, úgy tűnik Montegue minden lépésével számolt, de a becsvágya és az uralkodás iránti ragaszkodása még a végzetét jelentheti. Úgy gondolom, Kazi méltó ellenfélre talált ebben a kötetben. Aki ellen még  fondorlatosabbnak, elszántabbnak kell lennie, mint valaha, ha haza akar jutni a szeretteihez. Igazi erős hősnő, ahogyan erről egy interjúban maga az írónő is beszélt. Szinte lehetetlenség összehasonlítani a Tolvajok táncában megjelent lánnyal, akit a céljai és a bosszúja motivált, hiszen ebben a második részben egy sokkal erősebb célt talált magának, amiért érdemes harcolni, amiért érdemes kiállnia a próbákat - ez pedig a szerelem. Sokat formálódott Kazi a kezdetektől a Tolvajok esküje utolsó oldaláig. Minden cselekedete racionális, ész alapú, mégis vannak olyan helyzetek, amikor a szívnek kell döntenie, és nem az észnek. És erre neki is rá kell ébrednie.

Mary E. Pearson ezennel is kitett magáért. Hosszú kihagyás után ismételten magával ragadt a világa, az atmoszférája, és a szívemhez nőtt a két főszereplő személye, sorsa. Kazi és Jase is mind inspirálóan hatnak az olvasóra. Mély és tartalmas regény volt a Tolvajok esküje. Érzelmileg megérinti a lelkünket, de közben egy pillanatra sem unatkozhatunk, hiszen akkor jön egy fordulat a cselekményben, amikor nem számítunk rá. 

Rendkívüli műalkotás, mely ellopja a szíved. :) 

"Nem mindig kell egy hadsereg a világ megmentéséhez. Néha egy ember is elég, aki nem hagyja a gonoszt győzni."

Borító:
Cso-dá-la-tos. Nincsenek rá szavak, mennyire gyönyörű a borítója ennek a kötetnek. Mind a Tolvajok tánca mélykékje, mind pedig ez a piros árnyalat valami eszméletlen. Itt is megjelenik a kard motívum, amit az első résznél Kazi erejével hoztam párhuzamba. A további díszítőelemek pedig a kódexek aprólékos, kézzel készített stílusát idézi meg, melynek nagy szerepe van a sorozatban, hiszen a múlt visszacseng az írások által.

Összességében:
Mary E. Pearsonban ezennel sem csalódtam. Ötvözte ebben a kötetben a mély mondanivalókat, rávilágít, mi az életben a valódi érték, és mindeközben egy felejthetetlen élménnyel gazdagít bennünket. Kiszámíthatatlan, izgalmas és fordulatos volt mindvégig a történet, ahogyan azt már az írónőtől megszokhattunk.
A különleges világ hamar ismét beszippantott, a karakterek sorsát a szívemen viseltem. Lényegében értékek ütköztek a Tolvajok esküjében. Kazi - annak ellenére, hogy tolvaj - képviselte a jót, minden cselekedete kitartásról és elhivatottságról árulkodott, hogy bármit képes lenne megtenni a szeretteiért. Míg Montegue az immorális ember megtestesítője volt a történetben, akit a becsvágy és a másokon való uralkodás hajt előre.
Fantasztikus, szédítő és tanulságos regény, mely tele van izgalommal és tiszta szeretettel.
A fantasy-rajongóknak ajánlom figyelmébe Mary E. Pearson munkásságát, ha még nem ismerkedtek volna meg vele, mert minden megvan a regényeiben, ami egy rendkívüli olvasmányélményhez szükséges: inspiráló főhősök, fordulatos cselekmény, mögöttes tartalom, mely utánozhatatlan írói stílussal párosul. 

Oldalszám: 460
Kiadó: GABO

Kedvenc karakter: Kazymirah
Kedvenc idézeteim:

"– Mi lesz velünk, Jase? Megírja majd valaki a mi történetünket is?
[…]
– Majd mi ketten, Kazi. Te meg én. Együtt megírjuk a történetünket, és ezer kötetet tesz majd ki. Előttünk az élet."

*

"Kapaszkodj belém, Kazi. Foglak. Nem engedlek el.
– Tudom, Jase – feleltem. – Tudom."

*

"[…] száz módja is van, hogy az ember szerelembe essen."

2 megjegyzés:

  1. Szia!Nagyon tetszett a kritika,és a könyv is.Ebbe a sorozatba is teljesen beleszerettem,csak nem tudom,hogy vége van,vagy lesz még folytatása.Neked van valami információd?Nagyon megköszönneém,Éva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Sajnos én úgy tudom, hogy ez duológia és nem lesz folytatása, de reménykedjünk abban, hogy az írónő továbbra is a Fennmaradottak krónikái világában marad, mert én is nagyon imádom. <3

      Törlés