2021. február 24.

Marissa Meyer - Scarlet

 HANGULAT                                MOLY                                        2014  

"Még a jövőben is óvakodj a farkastól…
Cinder, a kiborglány kalandjai folytatódnak – éppen szabadulni próbál a cellájából, de még ha sikerrel is jár, ő lesz a Nemzetközösség legkeresettebb szökevénye.
Eközben Franciaföldön nyoma vész egy idős asszonynak, Michelle Benoit-nak, gyönyörű és makacs unokája, Scarlet pedig rendületlenül keresi. A vörös hajú francia szépség a nyomozása során egyre különösebb alakokkal találkozik. Megismerkedik Farkassal, az egyszerre vonzó és ijesztő utcai harcossal, akivel együtt erednek a rejtélyek nyomába. De a helyzet tovább bonyolódik, miután összeakadnak Cinderrel.
Ahogy közös erővel próbálják megakadályozni, hogy Levana királynő végveszélybe sodorja a Föld teljes lakosságát, lassanként fény derül arra is, mi köze egymáshoz Scarletnek és Cindernek…" 

Hamar beszippantott a Holdbéli krónikák varázsa, és arra ösztönzött, hogy a Cinder után vegyem azonnal a kezembe a Scarletet. Nagy elvárásokkal ugrottam neki, hiszen a sorozat első kötete magasra tette a mércét a folytatásnak. Ám az új szereplők teljesen megszerettették velem magukat, és ezennel sem unatkozhatunk a történetet olvasva, hiszen egy szökött hercegnővel van dolgunk...

Cinderre, a kiborglányra hirtelen nagy felelősség hárult. Kiderült róla, hogy ő a holdlakók egyetlen reménysége, hogy megszabadulhatnak a gonosz királynőtől, aki elnyomja a népét és csak a másokon való uralkodás vágya hajtja előre. A jelentéktelennek tűnő élete fenekestül felfordul, hiszen a Föld egész népe ismeri már őt. Ismerik Linh Cindert, a kiborg holdlakót, aki a császár életére tört. Aki kiállt Levana királynő ellen. Aki megvezette egész Új Pekinget. Ám a fejlett technológia ellenére mindez csak szóbeszédként terjed a világban, de az igazságot senki nem tudja róla. Egy szökött holdlakót látnak benne, akit minél előbb el kell fogni. Kai herceg - immár császár - elárulva érzi magát, és nem tudja, mi volt illúzió és mi valóság abban, ami Cinderrel köztük volt. Utálnia kéne ezért, de vajon képes erre a szíve mélyén? Mégis elsőként nem a saját érzelmeivel kell szembenéznie, hanem a közelgő háborúval, melyet Levana királynő képes a Föld ellen indítani. Meddig megy el Kai, hogy megállítsa ebben az uralkodónőt? 

Scarlet x Farkas
A másik szála a történetnek ugyanakkor egy újabb jól ismert mesét dolgoz fel: a Piroska és a farkast. Scarlet egy francia kisvárosban él a nagymamájával, akiről hetek óta nem hallott semmit. Eltűnt. A környékbeliek azt állítják, hogy őrült volt az öregasszony, a rendőrség pedig felhagyott a keresésével. De a lány nem adja fel a reményt. Egyetlen nyoma egy tetoválás, amit egy férfi kezén látott, aki a verekedésből él. A neve Farkas. Scarlet úgy gondolta, nem voltak titkai a nagymamájával egymás között, de rá kell eszmélnie, hogy vannak dolgok, amiket nem osztott meg vele. Titkok, amikre csak egy ember tudhatja a választ. Ahogyan Cindernek, Scarletnek is fenekestül felfordul az eddigi, mondhatni nyugalmas élete. A lány és Farkas útnak indulnak Párizsba, hogy a falka nyomára leljenek, akik fogva tartják a nagymamáját. Ám az érzelmek szövevényes hálójával egyikük sem számolt. 

"– Lőni fogok. Te is tudod.
– Tudom. – Farkas kedvesen mosolygott, és a homlokára mutatott. – De akkor a fejemre célozz. Az általában halálos. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor a mellkasra. Az valamivel nagyobb.
– Innen a fejed is elég nagynak látszik."

Végig izgalmas maradt a történet, alig vártam, hogy megtudjam, hogyan fonódik össze Cinder és Scarlet szála, hogyan kapcsolódik a két lány sorsa. Cinder kénytelen volt alkalmazkodni a helyzethez, nem bújhatott vissza a kellemes csigaházába. Hiszen immár szökevény. És hogy mit kezd a megszerzett tudásával, az is csak rajta áll. Hogy meglelje a saját útját, rendkívül leleményesnek és összeszedettnek kell lennie, valamint fel kell tennie a kérdést: Mihez kezdjen? Hogyan segít leginkább azokon, akik számítanak rá? Hogyan győzhetné le a gonosz királynőt? Ebben lesz majd segítségére Scarlet, aki számomra nagyon inspiráló személyiség volt. Igazi badass hősnő, aki mindent képes feláldozni azért, akit szeret. Nem hisz a médiamanipulációnak, nem ítéli el a tévében szereplő kiborg lányt, akit a nép megvet, amiért holdlakóként bujkált a Földön. Hiszen napjainkban ugyanúgy tisztában vagyunk ezzel - nem szabad elhinni mindent, amit a tévé sugároz. Mindemellett hihetetlen bátor jellem, nem fél meghúzni a ravaszt, ha kell, vagy éppen kockáztatni a testi épségét a szeretteiért

Még jobban imádtam ezt a kötetet, mint az előzőt, pedig azt gondoltam, ez lehetetlen! Az új történetszál sok színt vitt a Holdbéli krónikák világába, ami most is rögtön beszippantott. Szó szerint letehetetlen volt, hiszen olyan fordulatokat tartogatott, amikre sosem számítottam volna. Mindig történik benne valami izgalmas, ami miatt nem lehet abbahagyni. Le a kalappal Marissa Meyer előtt, aki megalkotott egy ilyen kidolgozott, lélegzetelállító univerzumot! 

Alig várom, hogy megtudjam, mit tartogat a folytatás, és hogyan szövi bele az írónő Cress, majd Winter szálát a történetbe! De abban biztos vagyok, hogy nem fogok benne csalódni...

" [...] de azért nem teljesen kizárt, nem? Hogy az ösztön, ami azt diktálja, hogy meg kell  védened engem, ugyanolyan erős, mint a gyilkolás vágya?"

Borító:
Az előző kötetnél Hamupipőke cipellőjét láthattuk átdolgozott formában, most Piroska vörös köpenye tűnik fel a képen. Egész egyszerű, de sokat mondó, a kék és piros színek keveredése is nagyon tetszik, gyönyörű összhatást kelt. A korábbi megjelenés színeiben inkább a sötétebb tónusok uralkodnak, és a mese egyik jelenetét jeleníti meg. Bevallom, nekem az újabb külső jobban tetszik, varázslatosabb a színösszeállítása, szimbolikusabb, és mint azt tudjuk, annak én menthetetlenül a rabja vagyok. 

Összességében:
Marissa Meyer ismételten elkápráztatott! A Cinder után a Scarlet még inkább levett a lábamról, az új szereplők, az új cselekményszál azonnal ellopták a szívemet. Kíváncsi voltam, hogyan ér majd össze a két lány története, hogyan kapcsolódnak egymáshoz, hiszen a világ két különböző végén élnek. Míg a Cinder Kínába, addig a Scarlet francia vidék kis- és nagyvárosaiba kalauzolt el bennünket.
Mindig tartogatott valami újdonságot a kötet, újabb fordulatot, szereplőket és titkokat. Mindezek színt vittek a már amúgy is pompázatos univerzumba.
Rendkívüli történet, utánozhatatlan stílussal, humorral és inspiráló főhősökkel párosítva. A rabjává váltam, igazi rajongója lettem a Holdbéli krónikák sorozatnak. Az utolsó oldalak után is a gondolataim csak ekörül forogtak. Egy igazán különleges könyv pedig pont ilyen hatást vált ki az olvasójából. 


Mindenkinek ajánlom, akik ki szeretnének szakadni a szürke hétköznapokból egy olyan eleven, kiszámíthatatlan és megunhatatlan történettel, mint amilyen a Cinder illetve a Scarlet.
Űrbéli utazás, robotok, szökés, hercegek és hercegnők. Minden, ami kell egy felejthetetlen regényhez, az ebben benne van. 

Oldalszám: 470
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Scarlet Benoit · Ze'ev Kesley (Farkas)
Kedvenc idézeteim:

"– Tudom. Még egy hete sem ismerjük egymást, és ez alatt az idő alatt is végig csak hazudtam, becsaptalak, elárultalak. Tudom. De ha adnál még egy esélyt…. Én tényleg csak meg akartalak védeni. Melletted akarok lenni. Amíg csak lehet."

*

"– Tudod, nekem elég jó orrom van a szerelemhez, és egyet mondhatok, a fickó nem utál téged. És egy kiborgot meghívni a bálba? Elég tökös a gyerek! Elvből utálom az uralkodócsaládokat meg a kormánytagokat, de nem semmi húzás volt, azt meg kell hagyni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése