2021. március 17.

Sarah J. Maas - Az orgyilkos pengéje és más történetek

 HANGULAT                                MOLY                                        2015

Celaena Adarlan legfélelmetesebb orgyilkosa.
Az orgyilkosok törvényei szerint teljes engedelmességgel tartozik mesterének, de ő senkire sem hallgat, és csak társában, Samben bízik.Celaena öt kockázatos küldetésre indul távoli szigetekre és ellenséges sivatagokba, ahol a rabszolgák felszabadításáért küzd, és egyben elégtételt akar venni a kegyetlen királyon. Ám eközben megszegi mestere, Arobynn parancsait, egy ilyen árulásért pedig elképzelhetetlenül súlyos büntetés jár…
Fedezd fel az öntörvényű hősnő sötét és izgalmas világát, és tudd meg öt fordulatos előzménytörténetben, hogyan kezdődött az Üvegtrón-sorozat legendája!

Ugyan már a végére értem az Üvegtrón sorozatnak, az előzménykötetet még csak most vettem a kezembe - szégyen, gyalázat. Utólag nagyon sok mindenre rávilágított, Sarah J. Maas rendkívüli ügyességgel töltött meg úgy ezt a kötetet, hogy az érdekes, izgalmas és szívhez szóló legyen.

Az orgyilkos pengéje öt történést, eseményt mutat be azelőttről, hogy Celaena Távolvégre került volna, és beindult volna az Üvegtrón regények fantasztikus láncolata. A lány ugyan a legjobb a szakmájában - a neme és a maga 16 éve ellenére is, de mégis el kell viselnie a céhe vezetőjének, Arobynnak a parancsolgatását. Többek között küldöncként használja őt, így egy alkalommal Sam Cortlanddel együtt fel kell keresniük a kalózkirályt, hogy átadják neki a vezetőjük üzenetét. Celaena többször is megkérdőjelezi miért is van itt, és helyes-e az, amit tesz, hiszen mint kiderült - 200 rabszolga sorsa múlik a cselekedetén. Morálisan  nincs más választása, mint kiszabadítani őket. De akkor a tette egyértelmű árulás. Vajon mi a helyes lépés? 

De a küldetés nem úgy sül el, ahogyan tervezték. Celaenát pedig csak egy dolog foglalkoztatja: Mi történt Sammel?

Arobynn félholtra vereti a lányt, majd elküldi a Vörös-sivatagba a Néma Mesterhez, hogy tovább képezze magát. Ez is egyfajta büntetés számára. Főként a hiúsága számára. Mindennapos edzések várnak rá, és Celaena kénytelen megbarátkozni az új lakótársával, Ansellel is. De a Mester még csak rá sem néz. Ezért jött messzire az otthonától? Ki kell vívnia az elismerését, máskülönben nem kapja meg az ajánlólevelet, amivel hazatérhetne. 

Bár távol van, a gondolatai egy bizonyos orgyilkoson járnak. Mégpedig Sam Cortlanden. 

"Ez a lány nem olyan volt, mint a futótűz, maga volt a futótűz."

Sarah J. Maas mindig is remekül keverte a szálakat, minden megvan a regényeiben, amire egy olvasó vágyhat. Kiszámíthatatlan cselekmény, szerethető szereplők, mágia és egy csipetnyi, szívhez szóló romantika. Ez Az orgyilkos pengéjében sem volt másképpen. Sőt akár még különlegesebb is a többinél abból a szempontból, hogy öt novellából áll össze a cselekmény, mindegyik másra helyezi a fókuszt, mégis az öt együtt ad egyfajta teljes rajzot mind a lányról, mind pedig a világról, amiben ő kezdetben élt. Kellett ez az előzménykötet ahhoz, hogy jobban megérthessük Celaena jellemét, hiszen sokszor utal vissza a későbbiekben is arra, milyen volt az élete azelőtt, hogy Távolvégre küldték volna. 

Sam Cortland nem csupán a lány szívét, de az enyémet is elrabolta. Orgyilkos létére ritka jó lelke van, önzetlen és tiszta szívű, habár emberek életének kioltásával keresi a kenyerét. Ebben van egyfajta paradoxon, ugyanakkor Celaenát sem vetjük meg azért, ami a szakmája. Hiszen akárhányszor csak tudja, jóra is használja az adottságait. A hajnal tornya visszautal az egyik novellára: Yrene Towers kénytelen egy lepukkant csehóban felszolgálni, mivel nincs elég pénze ahhoz, hogy gyógyítónak tanulhasson a Torre Cesmében. Egyszer viszont egy kék-zöld foltokkal tarkított lány lép be a sörözőbe, majd menti meg az életét. Inspirálóan hat Yrene-re, és elindítja őt az úton, amire hívatott volt. 

Így töltötte ki számomra a lyukakat ez az előzménykötet, de mindeközben új kalandokkal, új szereplőkkel bővült az Üvegtrón-élmény. 

" – A nevem szél – suttogta. – És eső. És csont és por. A nevem egy szó egy félig elfeledett dalból."

Borító:
Tökéletesen passzol az Üvegtrón széria borítóihoz. Az első kötethez hasonlóan kék színben pompázik, kis lilával és arannyal keverve. Nagyon tetszik az összhatás, a grafikus külső, melyen Celaena alakja tűnik fel a jól ismert köpenye, álruhája. 

Összességében:
Sarah J. Maas megmutatja Az orgyilkos pengéjében, hogy egy előzménytörténet is adhat úgy újdonságot az olvasónak, hogy ő a végkimenetelt már ismeri. Fura módon ez volt az a kötet, amit utoljára vettem a kezembe az Üvegtrón szériából, mégis rendkívüli kalandokkal ajándékozott meg, kitöltötte a hézagokat, melyeket a sorozat hagyott, vagy éppen segített, hogy tisztábban lássak egy-egy történést.
Öt eseményt mutat be Celaena Sardothien Távolvégre kerülése előttről - öt olyan kalandot, ami bemutatja, mennyire talpraesett, bátor és erős jellem is ő. Az orgyilkos pengéje tovább árnyalja az ő karakterét, és megmagyarázza az olvasónak, hogyan lett ő Adarlan elsőszámú orgyilkosa. Kemény akadályok és megpróbáltatások illetve veszteségek vezettek odáig, és hogy ezt mi is átélhetjük vele, az segít őt magát is jobban megértenünk.
Kalandos, izgalmas történetek, szeretni való szereplőkkel. De ne feledkezzünk el Sarah J. Maas specialitásáról, ami az, hogy összetöri az olvasói szívét.

Jobb lett volna ezzel a kötettel kezdeni? Akkor biztosan nagyobb meglepetések érnek a regény olvasása közben, hiszen nem visszafele tekintek az ismert cselekmény felől, mégis így megvolt egyfajta nosztalgiaérzés, ami miatt nem bánom, hogy utoljára hagytam Az orgyilkos pengéjét.

Oldalszám: 492
Kiadó: Könyvmolyképző

Kedvenc karakter: Sam Cortland
Kedvenc idézeteim:

" – Sam – mormolta a melléhez simulva.
– Hm?
Celaena kibontakozott az öleléséből, és hátrébb lépett.
– Ha bárkinek, bármikor elmondod, hogy átöleltelek… akkor leszúrlak.
Sam rámeredt, aztán hátraszegett fejjel felnevetett."

*

"– A nevem Celaena Sardothien – suttogta –, és nem félek."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése