2022. május 16.

Szaszkó Gabriella - Késő március

 HANGULAT                                MOLY                                        2020

"Josh ​és Anna újra furcsa álmokat lát. Előző, közös négy évük legrosszabb pillanatai élénken elevenednek meg előttük, miközben egész Európán átívelő utazásra indulnak közösen a zenekarral. A párral az elmúlt négy évben megfordult a világ. Josh Westberg befutott zenész lett, világkörüli turnékra jár. Annával közösen kezdtek új életet Londonban. A lány azonban korántsem boldog, úgy érkezik meg az amsterdami repülőtérre, hogy szünetet akar tartani a kapcsolatukban. A világhírnév nehézségei, Anna korábbi fájdalmai mind-mind lenyomatot képeznek a megcsalásra épült, nehezen kialakult párkapcsolaton. Úgy fest, Anna félelmeire Európa csodás helyszínei sem hozhatnak gyógyírt. De vajon ki áll az új álmok hátterében, ami csak a rosszra emlékezteti a párt? Lehetséges-e boldog párkapcsolatot építeni egy tönkretett házasság romjain? Milyen hátrányokból indul egy kapcsolat, amely megcsaláson alapul? Van-e esélye Annának is megtalálnia önmagát, vagy neki már csak az a szerep juthat, hogy egy sikeres férfi támogatója legyen?"

A Midlife Crisis duológia első kötete, a Kora február önmagában is lezárt egység, ám Anna és Josh története egy újabb regényben folytatódik, mely négy évvel az ominózus emlék kiesős időszak után játszódik. A Késő március megmutatja, mi történik a happy end után, amiről sokan nem beszélnek.

Josh és a bandája, a MidLife Crisis befutott előadókká váltak. Millióan rajonganak értük és a világ körüli turné új kihívások elé állítja őket. Annának bele kell simulnia ebbe a pörgős világba, mely tele van a hírnévvel járó előnyökkel és annak árnyoldalaival, valamint a folytonos utazásba és koncertezésbe. De végtére is erre vágyott, nem? Kiszakadni a társadalmi konvenciók rabságából, ami a MidLife Crisis és Josh segítségével megvalósult. Ám mégsem lehet felhőtlenül boldog, míg nem találja meg önmagát - ki is ő igazán amellett, hogy Josh Westberg barátnője. 

A Késő március szerkezete - hasonlóan a Kora februáréhoz - retrospektív, visszatekintő. 2029-ben Anna olyan lelki válságba kerül, hogy szerinte azzal segít legtöbbet a körülötte lévőknek, ha szakít Joshsal. Ám ennek az előzményei fokozatosan bontakoznak ki, és mi, olvasók is apró lépésenként szembesülünk Anna belső küzdelmeivel. A legkevésbé sem akarja visszahúzni szerelme karrierjét, ezért inkább elengedné. Ismét megjelenik az, amit már az első kötetnél is észrevettem, hogy a nő helytelenül kommunikál, és valamiért egyedül akar megküzdeni a gyötrelmeivel. Josh pedig próbál egyszerre helytállni mint a banda frontembere, mint zenész és mint társ. Szerintem ez a két tartóoszlopa a Késő március konfliktusának, ám eközben fokozatosan tér vissza a múlt, hiszen az események nagyon emlékeztetnek arra, ami négy évvel korábban történt...

"Ne féljetek dolgozni, megváltoztatni és formálni a világot!"

Szaszkó Gabriella stílusa ismét teljesen elvarázsolt. Nagyon szeretem, hogy képes olyan pehelykönnyen, lendületesen írni, miközben a regényeinek tartalma mély mondanivalóval teljes. A Késő márciusban két lelki világba is beleláthatunk - az egyikben az útkeresés, a másikban a felelősség jelenik meg. Mindkettő összetett téma, Szaszkó Gabriella pedig alaposan körüljárja őket. De a két felet mindeközben egészként is kezeli. Ne felejtsük el, hogy Josh és Anna kapcsolata viszonyként kezdődött, mikor a nő még házas volt. Vajon ennek vannak kivetülései a szerelmükre? Ezt a tényt nyilvánosságra kell hozni, vagy titkolni? Hiszen már millióan lesik minden lépésüket.

Amint belekezdtem, onnantól nem volt megállás, kíváncsi voltam, mit tartogat Anna és Josh legújabb kalandja, milyen a közös életük és megtalálja-e Anna a saját útját. Bár a Kora februárt lezártnak éreztem, üde színfolt volt a Késő március.

"Visszafordultam hozzá. Hosszan néztünk egymás szemébe – közel voltunk egymáshoz, de ez a világ mégis elszakított bennünket."

Borító:
Hasonlóan az első kötetéhez, ennek a borítója is lenyűgöző alkotás. A színek összhangja bámulatos. A kép nagy részét az ég teszi ki és a rajta elhelyezkedő cím, de az alján megjelenik - mint a Kora februáron is - a két főszereplő sziluettje. Észrevehetjük az utazásra vonatkoztatható bőröndöt Anna mellett, Josh kezében pedig ott az elmaradhatatlan gitár. Imádom, első látásra elrabolta a szívemet!

Összességében:
A Késő március méltó folytatása egy nem mindennapi szerelmi történetnek. Felteszi a kérdést: Vajon milyen lesz Anna és Josh élete a happy end után? Ám az igazi boldogság előtt mindkét szereplőnek meg kell küzdenie a saját démonaival.
Szaszkó Gabriella továbbra is lehengerlően bánik a szavakkal, mely által egy könnyen olvasható történetet kapunk annak mély, lelki tartalma ellenére is. 

Azoknak ajánlom Anna és Josh történetét, akik szeretik a különlegességet, az igazán páratlan regényeket.

Oldalszám: 350
Kiadó:
Maxim

Kedvenc karakter: Josh Westberg
Kedvenc idézeteim:

"– Úgy látom, a dúdolás segít, hogy normális emberré válj.
– Ezért lettem zenész – húztam fel a vállam."

*

"… de ha mindig félünk, akkor nem csinálunk semmit, nem jutunk sehova."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése