2023. július 9.

Valérie Perrin - A vasárnap koldusai

 HANGULAT                                MOLY                                        2023

"A ​21 éves Justine két dolgot szeret az életben: a zenét és a hatvan év feletti embereket. Nagyszüleivel és testvérként szeretett unokatestvérével él együtt, akivel egyszerre jutottak árvaságra, amikor 17 évvel ezelőtt a szüleik autóbalesetet szenvedtek. A fiatal lány egy idősek otthonában dolgozik segédápolónőként, és imádja hallgatni a lakók történeteit. Különösen mélyen kötődik a 93 éves Hélène-hez, a 19-es szoba lakójához, aki egész nap az ablak mellett ül, saját meggyőződése szerint a tengerparton, és várja a férjét és a kislányát, hogy kijöjjenek a vízből. Justine egy kék füzetbe kezdi írni Hélène és Lucien különleges szerelmének a történetét, és miközben ez a szerelem magával ragadó regénnyé válik, Justine-nek meg kell küzdenie saját családja több mint másfél évtizeden át elhallgatott szörnyű titkával is. Lehet-e újratanulni egy szerelmet? Lehet-e mentség a szenvedély a legsúlyosabb árulásra? Megtaníthat-e mások szerelmi története arra, hogy hogyan kell szeretni? 

A kivételes elbeszélői képességgel rendelkező Valérie Perrin első regényében finoman fonja össze a két fő történetszálat, így az önmagukban is poétikus történetek egymást erősítve teszik sokáig emlékezetessé a könyvet." 

Valérie Perrin nevével az utóbbi időszakban számtalanszor összefutottam. A Másodvirágzás vezetett már megannyi toplistát valamint moly.hu-n is közel ezer csillagozás mellett is 94% százalékon áll, ami megdöbbentően jó eredmény. Mindezek miatt felfigyeltem az írónőre, A vasárnap koldusai pedig már a fülszövegével azt üzente nekem, hogy mindenképp el kell olvasnom.

A fiatal Justine Neige élete kiszámítható, determinált. Hétköznapjain a helyi kisváros idősek otthonában dolgozik segédápolóként, szombat estéket pedig egy közeli szórakozóhelyen tölti. Viszont senkihez sem mer igazán közel kerülni, hiszen a sors korán megtanította neki: az élet mulandó. Szülei halála után a lány a nagyszüleihez költözött. "Hatvanasok között nőttem fel. Egy generáció kimaradt" - írja az első fejezetekben. A munkahelyén a kedvenc lakója Hélène, akinek szívszorító történetét Justine egy füzetben kezdi vezetni, mely által egy regényt kapunk tulajdonképpen a regényben. Megismerkedhetünk Lucien és Hélène szerelmével, életével és hogyan változtatott meg mindent a világégés, a világháború.

A vasárnap koldusai cselekménye lényegében három szálon fut. Hélène múltja és története alkotja az egyik vonalat, mely tele van szerelemmel, ábrándokkal és nehézségekkel. Eközben kibontakoznak előttünk Justine mindennapjai és egy bizonyos rejtély, mely a Hortenziák idősek otthonára árnyékként borul: egy titokzatos alak rendszeresen telefonálja körbe a bent lakók rokonait azok halálhírével annak ellenére, hogy az illető él és virul. Nemcsak az emberek érzéseivel játszadozik, de felkelti a helyi rendőrök figyelmét is, mígnem a lánynak valójában nem egy ügyet, hanem kettőt kell megoldania. Hiszen közel sem biztos, hogy a szülei halála csupán autóbaleset volt. A múlt lepelként hull rá Justine életére, de olykor az igazság sokkal fájdalmasabb, mint amit egy ember el tud viselni.

"Mindannyian valakinek a Michelangelói vagyunk, csak épp rá kell találnunk arra, aki a miénk."

Valérie Perrin stílusa lehengerlő. Egyszerre naturalista és patetikus, nagyszerűen átvezet bennünket a szövevényes történeten. A vasárnap koldusai igazi lélekdaraboló olvasmány. Sokszor éreztem azt, hogy egyes szakaszok után szükségem van egy kis időre, hogy feldolgozzam az olvasottakat, átgondoljam a történteket, ám emiatt pont egy olyan regény, ami veled marad a befejeztével is. Emlékszel a rezdüléseire, minden érzelemre, amit közvetít. Justine nem egy szokványos főszereplő, sőt többnyire azt éreztem, hogy ő inkább egy nagyító, amin keresztül felfedezhetjük az apróbb, de annál fontosabb részleteket a történetben. Nincsenek tulajdonképpen nagyratörő céljai vagy vágyai, mint általában a regényhősöknek, hiszen az életét a nyugodt kisvárosra jellemző monotonitás uralja, aminek a kellemes atmoszférájából nem is akar kilépni. Ugyanakkor muszáj kiderítenie, mi áll a szülei halálának hátterében, ahhoz pedig meg kell ismernie a családja teljes történetét.

Igazi maradandó olvasmányélmény mély témákkal, rejtélyekkel és az elhallgatott igazságokkal.

Borító:
A borító a Másodvirágzás színeit idézi. A rózsaszín és lila árnyalatai keverednek a szürkével és a fehérrel. A képen egy nő áll a tengerparton, feje felett sirályok köröznek, ami a regény egyik lényeges szálát hívja be - Hélène történetét.

Összességében:
Valérie Perrin különleges stílussal hívja életre Justine Neige történetét, aki segít egy idős asszonynak megőrizni a fiatalságát és első szerelmét egy kék füzetbe zárva. Mindeközben az idősek otthonában egy bűntett üti fel a fejét, Justine pedig kénytelen nyomozásba fogni, hogy megtalálja, ki áll mindezek mögött. Ám egyúttal a múltja sem hagyja nyugodni, meg kell tudnia, mi történt valójában, amikor a szülei életüket vesztették egy autóbalesetben.

A vasárnap koldusai egy lélekig hatoló olvasmány tele szerelemmel, ármánnyal, a világháború fájdalmaival és új kezdetekkel.

Oldalszám: 384
Kiadó:
Európa

Kedvenc karakter: Hélène
Kedvenc idézetem:

"Sose mondtad nekem, hogy: szeretlek, de én kettőnk helyett is szeretek."

*

"Mi, a segédápolónők vagyunk a régmúlt szerelmek templomának őrzői. De a fizetési papírunkon ez nem látszik."

*

"Azt mondják, hogy amikor egy öreg ember meghal, egy egész könyvtárnyi anyag ég el vele, én pedig igyekszem megmenteni valamit a hamuból"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése