2024. április 7.

Daisy Wood - Párizs elfeledett könyvesboltja

 HANGULAT                                MOLY                                        2024

"Egy háború tépázta város. Egy veszélyes titok. Egy sokkoló árulás.

Párizs, 1940: A szerelem városát markában tartja a háború. Jacques felesége bujkálni kényszerül, a férfinak pedig tétlenül kell néznie, amint a nácik mindent elvesznek, ami drága számára. Csupán egy dolog maradt még meg, imádott könyvesboltja, a La Page Cachée. De aztán kopognak, egy fiatal nő áll az ajtóban, gyerekkel. Menedéket kérnek – Jacques tudja, muszáj lesz mindent kockára tennie, hogy megmentse az életüket.
Napjainkban: Juliette és a férje végre eljutottak Franciaországba, álmaik romantikus nyaralására. De ahogy telnek a napok, Juliette ráébred, eltávolodtak egymástól. A nő új kalandra vágyik. Ezért amikor véletlenül betoppan a kis, elhagyatott üzletbe, amelyen kint van az „eladó” tábla, úgy érzi, sorsszerű döntés előtt áll.És az elfeledett könyvesbolt több mindent tartogat, mint ami első pillantásra látszik…" 

Daisy Wood történelmi fikciója két idősíkon játszódik Párizsban: a második világháború idején és napjainkban, s központjában egy valamikor könyvesboltként is üzemelt üzlethelyiség van, amely rengeteg ember életében játszott fontos szerepet. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megismerkedjetek a kis könyvesbolt háborús múltjával és jelenével, s végül megnyerhetitek a  a 21. Század Kiadó által felajánlott kötetet is.

🕮🕮🕮

A Párizs elfeledett könyvesboltja számomra nagyon különleges olvasmányélmény volt. Sokszor vettem már a kezembe olyan könyvet, melynek a középpontjában a második világháború tragikuma állt, de azt hiszem, még egyik sem érintett meg így, mint ez a regény. 

Daisy Wood regénye két síkon játszódik. Az egyik bemutatja a világégés kirobbanását a kisember szemszögéből, akinek a boldogságát hirtelen megszakította a bomba robbanásának és a fegyverek ropogásának a zaja. Jacques Duval élete delején jár, amikor a németek elfoglalják Párizst és az antiszemitizmus gyakorlati alakot ölt a városban. Feleségével éppen a mézesheteket töltenék, de az örömüket beárnyékolja a változás és a félelem fellege. A férfi legbecsesebb tulajdona a La Page Cachée nevű könyvesboltja, ahol csodálatosabbnál csodálatosabb példányok lapulnak: újdonságok és régiségek egyaránt. Ám a náci eszmék terjedésével Jacques kap egy olyan listát, melyen a tiltott könyvcímek szerepelnek. Ezeket mind tűzre kéne dobnia, de könyvszerető emberként ehhez nincs szíve, így gondosan elcsomagolja őket egy ládába, majd a könyvesbolt egy rejtett részébe helyezi őket. A férfi nem szeretné magát nehéz helyzetbe hozni, vagy kivívni a német katonák ellenszenvét, de amikor a feleségét meghurcolják, majd Mathilde szökni kényszerül a városból, nincs más lehetősége: a maga szerény módján, de fel kell lázadnia a hatalommal szemben. A könyvesbolt titkos ajtaja mögött menekültek számára ad otthont, és segíti őket, hogy külföldre utazhassanak. Vajon meddig mehet el egy jó szándékú ember egy végletekig romlott világban?

A történet másik szála napjainkban játszódik. Juliette és férje, Kevin Párizsba utaznak egyfajta második nászútra. A nő mindig is vágyott arra, hogy felkutassa a francia gyökereit, és élőben is felkeresse azt a kis teret, melyről egy festmény mindig is lógott a nagymamája házában. A kép egy könyvesboltot ábrázolt a város szívében. Ám álmaik nyaralása nem úgy alakult, amire Juliette számított. Rá kell ébrednie, hogy a férje megcsalja, és a köztük kialakult érzelmi szakadékra talán már nincs gyógyír. Így hát úgy dönt, kis időre még Párizsban marad, hogy meglelje a válaszokat a rengeteg kérdésre, ami a családjával kapcsolatban foglalkoztatja. Milyen életet élt fiatalon a nagymamája? És milyen szerepet játszott benne a festményen szereplő könyvesbolt? Juliette nyomról nyomra bukkan rá származásának elásott titkaira, mellyel a megszokott hétköznapjai fenekestül felfordulnak.

"A könyvesboltok és könyvtárak voltak Juliette lelki otthona: csend honolt bennük, és béke, miközben tele voltak tudással […]"

A Párizs elfeledett könyvesboltja egy csodálatosan megírt történet, mely bemutatja, hogy a legnehezebb időszakokat mindig egy napsütéses korszak követi. Ez a regény az újrakezdés és a változás erejéről szól, miközben arra tanít, hogy emlékezzünk a múltra, és tanuljunk belőle. Sosem könnyű egy olyan tragédiáról olvasni, mint a második világháború és annak fájdalma, hiszen minden betű mögött ott lapul a valóság. Az írónő mégis gördülékeny stílusával teljesen elvarázsolt, és egy olyan légkört teremtett, mely bemutatja, hogy a legsötétebb órákban is képes a szeretet reménysugárként felcsillanni. Különleges volt olvasni ezt a két újrakezdés történetet. Juliette-nek kortárs, mai problémákkal kell megküzdenie, melyek a ma emberét is nap mint nap érintik. Kevin nem hiszi, hogy a felesége helyt tudna állni egy új közegben, képes teljesen új életet kezdeni, méghozzá nélküle. A nő igyekszik megtalálni, ki is ő valójában, és ezt a múltjában, a családi gyökereiben keresi. Ezzel szemben Jacques léthelyzete sokkal speciálisabb, hiszen egy adott időszak nehézségeit vázolja fel. Ugyanakkor ha eltekintünk az antiszemitizmustól, a gyűlölet és az ellenségeskedés az emberek között valamint az, hogy erre hogyan reagálunk mi magunk, az ugyanolyan kortárs kérdés, mint amilyenek a másik cselekményszálon megjelennek. 

Borító:
A borítón egy ablak látképe látható, mely egyenesen az Eiffel-toronyra néz. A párkányát egy könyvkupac díszíti, mellette egy olvasószemüveg látható. Az eget hadirepülőgépek szelik át, mely azonnal következtetni enged bennünket a történet központi témájára. Lenyűgöző alkotás, mely megteremti a regény atmoszféráját, és mellette gyönyörködtet is.

Összességében:
A Párizs elfeledett könyvesboltja elkalauzolja az olvasóit a város két korszakába is. Elsőként megismerkedhetünk a második világháborús Franciaországgal, ahol Jacques Duval a saját élete árán próbálja őrizni az élet értékeit. Ilyen a könyvek, melyeket a rendszer tiltólistára helyezett valamint az emberek, akikre a segítsége nélkül a halál várna. Évtizedekkel később Juliette a férjével egy romantikus vakációra utaznak Párizsba, ám a házasságuk még nagyobb veszélybe kerül, mint korábban. A nő kénytelen új utakat bejárni, mígnem rátalál a valódi önmagára és a családi gyökereire, melyeket elveszettnek hitt.

Egy szívhez szóló történet, mely megmutatja, hogy a legsötétebb világban is van egy kis fény. Azoknak ajánlom, akik szeretik a történelmi regényeket, mely meg van fűszerezve egy kis romantikával.

Oldalszám: 382
Kiadó:
21. század

 
Kedvenc karakter: Jacques Duval
Kedvenc idézeteim:

"[…] mert Jacques jól ismeri a varázslatot, amire csakis egy könyv fedő- és hátlapja között bukkanhat rá az ember."

*

"– Neked köszönhetem, hogy az lettem, aki vagyok. A te szellemedből nyertem a bátorságot ahhoz, hogy reméljek, hogy álmodjak, és legyen erőm harcolni azért, ami helyes."

*

"A tavaszi Párizs szívfájdítóan szép volt: a virágba borult cseresznyefák rózsaszín tengere, a parkokat elöntő színes virágok és a kávézók teraszain hemzsegő érdekes emberek. A gondolat, hogy itt új életet kezdhet, egyszerre töltötte el jóleső izgalommal és riadalommal […]"

 


 Nyereményjáték

 


Mostani játékunkban olyan regények nyomába eredünk, melyek történetének fontos helyszíne egy könyvesbolt.  Minden állomáson találtok egy-egy idézetet az adott könyv fülszövegéből. A feladatotok pedig az, hogy a könyv szerzőjét és címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.  

(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

Az állomás feladványa:

“Esténként, zárás után gondosan becsomagol néhány könyvet, mintha ajándékba adná, és házhoz szállítja azokat kivételes ügyfeleinek a város festői utcácskáiban tett körsétáján. Már-már barátság fűzi ezekhez a különös, álomvilágukba zárkózó emberekhez, mert ő a fő kapcsolatuk a külvilággal.”

A turné állomásai:

04.02. Olvasónapló
04.04. Csak olvass!
04.06. Szembetűnő
04.08. Kitablar

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése