2024. június 7.

Soós Tibor - Az istennő amulettje

 HANGULAT                                MOLY                                        2024

"A Nílus földjén egy eretnek fáraó új világrendet épít. Reformja, mely mindenek fölé a Napkorong imádatát rendeli, haragra gerjeszti az ősi vallás papjait. A háborgó birodalomban egy különc falusi lány, Tia igyekszik megvalósítani álmát, hogy orvos apja nyomdokaiba lépjen. Még nem sejti, hogy az Egyiptom felett gyülekező viharfelhők az ő életét is fenekestül felforgatják. Mikor sorsát megpecsételi a küszöbön álló háború, egy titokzatos férfi küldetéséhez csatlakozik. Sziatum múltját homály fedi, mégis sikerül elnyernie a lány bizalmát. Útjuk intrikákon, küzdelmeken és rejtélyeken át vezet az eltitkolt igazsághoz, mely nemcsak a birodalom, de az egész környező világ jövőjét is átírhatja."

Mindig is vonzottak az antik mitológiák. A görög kultúra mondaköreiben mondhatni otthonosan mozgok, de az egyiptomi istenek világába egyelőre csak érintőlegesen nyertem betekintést. Ezért is gondolom azt, hogy Soós Tibor regénye, Az istennő amulettje egy hiánypótló alkotás, ami egyszerre nyitja meg az olvasó kulturális horizontját és ajándékozza meg őt egy lehengerlő, izgalmas történettel.

A történet Kr.e. 14. században játszódik, Ehnaton fáraó uralkodásának idején. Tia a helyi gyógyító lánya, aki igyekszik apja mellett kitanulni az orvoslás mesterségét. De híre megy Juja tehetségének, ezért Tiával együtt hátrahagyják otthonukat, hogy a közelben állomásozó katonákat fertőző betegséget megállítsák. Ám csak egy rossz lépés kell hozzá, és veszélybe kerül mindkettejük élete. A különleges, szőke hajkoronájú lányon minden férfitekintet megakad, és hirtelen nem a gyógyítás sikertelenségéért kapott halálbüntetés tűnik a legfélelmetesebb jövőnek, hanem az, hogy Tia bekerülhet a hadvezér háremébe. Mindeközben Juja és Tia olyan titkokat fedeznek fel a táborban, ami egész Egyiptom jövőjére befolyással van, ezért ha kedves az életük, menekülniük kell.

Eközben a fővárosban, a fáraó udvarában viszályok dúlnak. Sziatum az uralkodócsalád alkalmazásában áll, de a titokzatos múltja miatt mégis erősebb velük a kapocs, mint az egyszerű szolgáknak. A fáraó távollétében olyan eseményekre lesz figyelmes, melyek a zendülés előszelei is lehetnek. Sziatum nyomozásba kezd, hogy mégis ki állhat a titkok és intrikák mögött, mígnem egy napon egy titokzatos, szőke lány érkezik az öccsével a fővárosba, aki papnőként mutatkozik be. Tia a táborban átélt megrázó események után Ahet-Atonba menekül, és abban reménykedik, hogyha papnőnek hiszik, testvérével együtt nem eshet bántódásuk. De kiderül, hogy valójában sehol sincs biztonságban, a múltja mindenhova követi őt - és egyedül Sziatum az, aki képes neki segíteni. Együtt felszámolhatják a veszélyeket, és kettejük kezében van Egyiptom békéjének záloga is.

"Ha alapjaiból akarod kiforgatni a világot, akkor számíts rá, hogy az nem mindenkinek fog tetszeni."

Soós Tibor egy teljesen egyedi világba kalauzol el bennünket, és fogja a kezünket az úton, hogy el ne vesszünk benne. A regény eleje főként azzal telik, hogy ebben a kulturális térben mutat utat az olvasónak, megalapozza a cselekményt, és megismertet bennünket az óegyiptomi világ felépítésével, vallási hagyományaival. Ahogyan a görög kultúrában, úgy az egyiptomi hitvilág is politeizmuson alapul, a többistenhit alapvetően meghatározza a gondolkodást, és az egyik konfliktus éppen abból fakad, hogy a fáraó bezáratja egyes istenségek templomait. Az istenek ellen vétett gőg pedig a lázadás szikrájává is válhat. Mindamellett, hogy Soós Tibor egy olyan világ kapuit nyitja meg, ahova ritkán van betekintésünk, igazi izgalmakat tár fel, és az egész kötet során fenntartja az érdeklődést. Mindig történik valami lényegi a cselekmény vagy a lélek szintjén. Továbbá fontos kiemelni, hogy férfi létére különlegesen jól bánik a női hanggal. Tia eleinte egy törékeny lány, aki külsejénél és tanulni vágyásánál fogva mindig is kilógott a tömegből, ugyanakkor ezzel még a regény elején nem tudott mit kezdeni. Inkább próbált a láthatatlanságba burkolózni, de rá kell jönnie, hogy kívülállósága nemcsak hátrány, hanem lehet valódi fegyver is. Nagyszerűen szólaltatja meg Soós Tibor ezt a belső vívódást, mígnem egy olyan főhősnőt alkotott meg, aki egy igazi túlélő a férfiak uralta világban. 

Borító:
Az Eleven kiadó első kiadott kötete Az istennő amulettje, és meg kell hagyni, lehengerlő munkát végeztek a regény borítójával - is, hiszen sajnos mostanában az az üdítő változatosság, ha egy könyvben nincsenek véletlen elírások vagy hibák. Az istennő amulettje pont ilyen - kívülről és belülről is igényes munka. A borítója rendkívül alapos tervezésű és minden tekintetben passzol a történethez. A közepén láthatjuk az ún. Iszet-csomót (Ízisz istennő amulettjét), ami az újjászületés jelképeként jelenik meg a könyvben. A leírásoknak pontosan megfelelő reprodukcióját láthatjuk, amelyet különböző, egyiptomi művészetre jellemző vonások és szimbólumok vesznek körül. A cím mellett két isten fedezhető fel - Iszet és Set (Ízisz és Széth), akik megjelennek a könyv belső illusztrációin is. Ha már grafika, akkor muszáj szót ejteni a kötet gyönyörű térképeiről, melyek segítenek tájékozódni térben és időben, és fontosnak tartom megjegyezni, hogy papirusz-hatású háttérre nyomtatták, amiből szintén kiviláglik, milyen kis apróságnak tűnő elemekre is odafigyeltek a kötet megalkotói. Remélem, sokakat ámulatba ejt még!

Összességében:
Az istennő amulettje nem egy szokványos regény. Soós Tibor az ókori Egyiptom világába repít el bennünket, megismertet az antik kultúrával valamint bemutat egy intrikákkal és titkokkal teli történetet egy fiatal lányról, akit azért üldöznek, mert rosszkor volt rossz helyen és a fáraó szolgálatában álló fiúról, aki mindenáron meg akarja előzni a zendülést. A céljuk egy idő után összefonódik, és nincs más választásuk, mint kölcsönösen segíteni egymást. Tia és Sziatum története egy lehengerlően és izgalmasan megírt történet átszőve az ókori kulturális elemekkel. 

Azoknak ajánlom Az istennő amulettjét, akik egy különleges regényre vágynak, egy saját időgépre és egy igazi kalandra.

Oldalszám: 400
Kiadó:
Eleven Kiadó

Kedvenc karakter: Tia
Kedvenc idézeteim:

"Talán még ő maga sem tudta magáról, de olyan erő lakik benne, ami kevesekben."

*

"Az istenek kijelölik az ember útját, neki csak járni kell rajta a legjobb tudása szerint."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése