2024. június 3.

Cassandra Clare - Kardfogó

 HANGULAT                                MOLY                                        2024


 "A ​tiltott szerelem romba dönthet egy királyságot?

Kel árva, akit azért szakítottak ki megszokott életéből, hogy kardfogó legyen – a királyi trónörökös, Conor Aurelian herceg dublőre.A herceggel együtt nevelkedett, remek kiképzést kapott harcművészetekből és az államvezetés művészetéből. Olyan közel állnak egymáshoz Conorral, mintha fivérek lennének, ám Kel tudja, az a végzete, hogy meghaljon Conorért…
Lin Caster az ashkarok közül való, így mágikus képességekkel bír, és titokban folyamatosan ellátja Castellane betegeit. Képességei ellenére sem tudja meggyógyítani a legjobb barátnőjét anélkül, hogy hozzáférne a tiltott tudáshoz. Miután egy sikertelen gyilkossági kísérlet összehozza Lint és Kelt, bekerülnek a rejtélyes Guberáló Király hálójába, aki a castellane-i alvilág vezéreként mindkettőjüknek felajánlja azt, amire a legjobban vágynak, de magas árat kér a tudásért… Ahogy a régóta őrzött titkok kezdenek kiderülni, fel kell tenniük maguknak a kérdést: megéri a tudásért árulónak lenni? A tiltott szerelem romba dönthet egy királyságot? A felfedezéseik vajon háborúba taszítják az országot, és káoszba a világot?" 

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Cassandra Clare új sorozatának első részét Sword Catcher -  A kardfogó címmel. A szerző rajongói és persze bloggereink is alig várták már, hogy elmerülhessenek ebben a művészien részletezett, keleties hangulatú fantasy világban, ahol hatalmi harcok dúlnak a királyságért és az alvilágért. A sármos Conor herceget fenyegető veszélyeket egy dublőr és egy titokzatos orvosnő próbálja elhárítani. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

🕮🕮🕮

Cassandra Clare neve az Árnyvadász világ miatt csenghet ismerősen mindenkinek. A különleges univerzum hamar belopta magát az olvasói szívekbe, majd film- illetve sorozatadaptációk is készültek belőle. De felmerülhet a kérdés: Mikor merül ki egy világ kapacitása? Mikortól nem lehet már új tartalommal megtölteni? Az utóbbi időben azt éreztem, hogy Cassandra Clare-nek elfogyott a mondanivalója, és az Éjsötét Királynő hatalmas csalódása után már nem szívesen vetettem bele magamat a könyveibe. De ha egy teljesen új világot ad ki a keze közül? Ha egy újfajta fantasy-univerzum kapuit nyitja meg előttünk? Ez esetben kíváncsian vártam, hova kalauzol el bennünket.

Castellane királyi családjában él egy szokás, miszerint a koronaherceg kap maga mellé egy testőrt, egy úgynevezett kardfogót, királart, aki védelmezi őt akár az élete árán is. Egy amulett segítségével megkülönböztethetetlenné válik a két fiú, így anélkül helyet tudnak cserélni, hogy bárki észrevenné a cselt. Kel így kerül az Aurelian-családhoz még fiatalon - árván, nincstelenül, és bár tudja, hogy a halál bármelyik nap eljöhet érte, még azt is szívesen vállalná a hercegéért, a barátjáért, Conorért. Mindez apróságnak tűnik azért cserébe, hogy soha többé nem kell üres gyomorral lefeküdnie és pompában élheti le az életét. Ugyanakkor minden nap minden percében készen kell állnia, egy pillanatra sem lankadhat a figyelme, és a magánélet mint olyan, nem létezik számára. Vajon elég feddhetetlen-e Kel hűsége a koronaherceg iránt, hogy nem lehet neki olyan ajánlatot tenni, amiért cserébe elárulja az uralkodócsaládot?

"– Hadd áruljak el valamit a hatalomról – vágott bele Castellane hercege. – Mindig akad valaki, akinek még több van."

Lin egész életét kívülállóként élte. Castellene birodalmában a különleges képességgel bíró ashkarokat teljesen elkülönítették, és bár szabadok voltak, néhány fontos szabály mégis vonatkozott rájuk. Lin mindig is orvos szeretett volna lenni, de amikor legjobb barátnője, Mariam betegeskedni kezdett, még inkább elhivatottá vált a szakma iránt. Ugyanakkor lányként esélytelen volt számára a továbbtanulás. Még úgy sem, hogy a nagybátyja a királyi család fontos tanácsadója. De amikor Kel megsérül, és fontos, hogy olyan személy lássa el a sebeit, akinek a diszkréciójára számítanak, akkor Lin végre megmutathatja tudását, és bizonyíthat mindenki számára, hogy egy lánynak is igazán van helye az orvosok között. 

Mindezen egyéni sorsok mellett a regényben fontos helyet kapott az alapos világmegismerés, a monarchikus viszonyok, melyhez akaratlanul is hozzátartozik egy alvilági réteg, ha úgy tetszik, egy Robin Hood, aki az arisztokráciával szemben a köznép javát képviseli. Ugyanakkor érezhetően Cassandra Clare ebben a kötetben az újfajta, keleties beütésű univerzum bemutatására helyezte a hangsúlyt illetve a két főhős karakterének ismertetésére - ennek nyomán az igazi izgalmakra talán csak a következő kötetben kerül sor. Kicsit becsapva érzem magam, mert a fülszöveg ennél több cselekményt és szenvedélyt harangozott be, emiatt folyamatos várakozás-élménnyel telt az olvasása. Viszont, ha ettől eltekintünk, nagyon élveztem az újfajta világot, az egyedi látásmódot, a különleges elemeket, mely felér egy igazi magánmitológiával, amit csak egy igazán briliáns elme képes ilyen jól összerakni. Kíváncsian várom, hogyan alakul a történet a továbbiakban, és mi lesz a főhősök, mellékszereplők sorsa a jövőben.

Borító:
Nekem nagyon tetszik a kódexeket megidéző, szemléletes képek, melyeket faliszőnyegszerű minta kerít körbe. Díszes, kidolgozott, az uralkodó színei a vörös és az arany - középen viszont jól elkülönülve olvasható a cím, ahol megjelennek a harcot jelképező nyilak illetve a monarchia ékszere, a korona. 

Összességében:
Cassandra Clare kilépett az árnyvadászok világából, és megalkotott egy teljesen új történetet, ahol egy királyi család uralkodik Castellane birodalmán. A koronaherceg épsége érdekében felfogadnak egy fiatal fiút, aki hasonlít Conorra, és még az életét is adná érte. Ő a kardfogó. Aki ha baj van, álruhaként ölti magára a hercegi szerepet, és védelmezi a trónörököst. De amikor Kel megsérül, akkor Lin, a tehetséges ashkar gyógyító segít rajta, ezzel viszont belekeveredik a monarchia viszályaiba és intrikáiba. A Kardfogó betekintést enged ebbe az új világba, ám az igazi izgalmakat a végére tartogatja.

Azoknak ajánlom ezt a regényt, akik szeretik a különleges, kicsit keleties atmoszférájú fantasy történeteket.

Oldalszám: 592
Kiadó:
 Könyvmolyképző
Beleolvasó: x

Kedvenc karakter: Lin Caster
Kedvenc idézeteim:

"A hatalom mindenkit érdekel. A hatalom teszi lehetővé, hogy a saját utunkat járjuk, önálló döntéseket hozzunk."

*

"Én vagyok a herceg pajzsa. Én vagyok a törhetetlen páncélja. Én vérzek, hogy ő ne vérezhessen. Én szenvedek, hogy ő soha ne szenvedjen. Én halok meg, hogy ő örökké élhessen."

*

"Mindig a hercegek – […] Mintha soha, senki nem esne szenvedélyes és tiltott szerelembe egy lámpakészítővel."


Nyereményjáték

 


Minden állomáson felteszünk egy kérdést, amit könnyedén megválaszolhattok, ha előtte elolvassátok a regény beleolvasóját. Kérjük, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Az állomás feladványa:
Milyen származású Conor édesanyja?

A turné állomásai:
06.01. Kelly és Lupi olvas
06.04. Kitablar
06.07. Könyv és más
06.10. Utószó

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése