2024. július 23.

Abby Jimenez - Átkozottul szeretlek

 HANGULAT                                MOLY                                        2024

"Justint átok sújtja, és egy Reddit-posztnak köszönhetően már az egész internet tud róla. Minden nő, akivel randizik, azonnal megtalálja élete párját, miután szakítanak egymással. Amikor Emma üzenetet ír neki, hogy vele is ugyanez történik, kitalálnak egy tervet: egymással randiznak egy ideig, aztán szakítanak. Így a kettőjüket sújtó átok semlegesíti egymást, és végül mindketten megtalálják életük szerelmét. Képtelen ötlet… de talán működhet.A kapcsolat csupán egy könnyű, nyári kalandnak indul. Amikor azonban felbukkan Emma toxikus anyja, Justinnak pedig gyámságot kell vállalnia három fiatalabb testvére fölött, hirtelen sokkal komolyabbra fordul a helyzet, mint amire számítottak. Ráadásul valódi érzéseket kezdenek táplálni egymás iránt. Vajon a sors ezúttal a tökéletes párt hozta össze?"

Habár magyarul már több könyve is megjelent az írónőnek, ez az első, amit Abby Jimenez tollából olvasok. Egy igazi, nyári kalandnak ígérkezett, egy olyan limonádé-történetnek, amit a napozóágy kényelmében könnyen elolvas az ember. Ez többnyire be is következett - ugyanakkor az írónő olyan extra, kortárs lélektani tartalommal is megtöltötte az Átkozottul szeretlek című könyvét, hogy többé vált ezáltal puszta kikapcsolódásnál. 

Justin - miután nem először történik meg vele az eset, hogy a lány pont azután találja meg élete szerelmét, hogy vele randizott - ír egy Reddit-posztot ország-világnak, hogy végül is ő a nők számára egy szerencsehozó talizmán. Ám ez akkor kicsit kínos, ha az illető pont a legjobb barátodban, lakótársadban találja meg a lelki társát. Tudni akarja, hogy az internet népe szerint ki is az igazi szemétláda: aki felbont egy bérleti szerződést, így a legjobb barátjának egy lyukban kell meghúznia magát, aminek az egyetlen ablaka egy Toalettkirályra néző óriásplakátra nyílik, vagy az, aki erről az ominózus barátról nevezi el a kutyáját, aki történetesen a menhelyről való elhozása pillanatában elég rossz állapotában van. Szóval, mi a válasz?

A kiírást látva Emma saját magára ismer. Persze nem a két legjobb barát közti huzavonában, hanem a tényben, hogy Justin bárkivel randizik, a partnere az utána következővel találja meg élete szerelmét. Mintha el lennének mindketten átkozva. Egy kósza gondolat után ráír a férfira, aki humorával és sármjával már csak az üzenetváltások alatt leveszi a lábáról Emmát. Mi lenne, ha ketten egymással randiznának annak érdekében, hogy megtörjön a kettejüket kínzó átok? Elméletileg utána rátalálnának a lelki társukra. Ez mindenképp egy olyan elmélet, amit ki kellene próbálni gyakorlatban is! Természetesen csakis a tudomány érdekében...

Egyetlen bökkenő van, hogy Emma éppen Hawaii-ra tart a legjobb barátnőjével, ahol tervük szerint a következő három hónapot töltik. Mobil ápolónőkként oda vezet az útjuk, ahova szeretnék, mindig új és új állomásokat találnak ki, és a helyi kórházban dolgoznak néhány hónap erejéig. Minnesota állam pedig még a kedvenc 25 államukban sem kap helyet. Mégis Emmát annyira vonzza ez a férfi, hogy nem tud ellenállni neki. Ráveszi Maddyt, hogy mégiscsak ott töltsék a következő 6 hetet, így túleshet a randikon Justinnal, majd vár rá az igaz szerelem. Legalábbis elméleti síkon. 

"– Szerintem nem vagy szörnyű ember. Szerintem szörnyű dolgokon mentél keresztül, és ilyenné kellett válnod ahhoz, hogy túléld."

Justin nem csupán az üzenetekben humoros, és nemcsak a képeken sármos, hanem mindez személyesen is jellemzi. Teljesen meglepi Emma lépése, és egyszer csak rá kell eszmélnie, hogy nem az átok miatt akar vele találkozni, hanem mert úgy levette őt a nő a lábáról. Mindkét szereplőt nagyon könnyű megszeretni - olvasóként a szívünkön viseljük a sorsukat, reménykedünk, hogy végül egymásnál találják meg azt, amit keresnek. De nemcsak ilyen felszínes ez a történet. Emma kötődési nehézségekkel küzd, hiszen egész életében csupán magára számíthatott. Megtanulta, hogy ne engedjen közel magához senkit, úgy nem érheti igazi csalódás. Az édesanyja, Amber kiszámíthatatlan, megbízhatatlan nő, aki sosincs ott a gyereke életében, ha szüksége van rá. Emiatt Emma állami gondozásba kerül fiatalon, és ennek a kozmikus magánynak a traumáit viseli magán még felnőttként is. Minden tulajdona belefér két bőröndbe. Abby Jimenez megmutatja, hogy az első szociális közeg, a család milyen nagy befolyásoló tényező egy ember életében, és mennyire meghatározza saját önképét és viszonyulását a többi emberhez. A folyamatos csalódások az anyjában arra késztették Emmát, hogy ne szoruljon soha segítségre, és amikor az életébe lép egy olyan férfi, aki szívesen gondoskodna róla, az teljességgel megrémiszti. Justin pedig hamar egyedülálló szülői szerepbe kényszerül, mivel az édesapja meghalt, az édesanyja pedig néhány napon belül bevonul a börtönbe. A férfi magára vette az óvodás illetve kamasztestvéreinek nevelését - hirtelen a kötelessége és a vágyai összeférhetetlenné váltak egymással. Hogyan sikerül Emmának feloldozást találnia a múltja sebeire? Hogyan kaphatja meg Justin egyszerre a szerelmet és gondoskodhat a családjáról? 

Az Átkozottul szeretlek valóban egy könnyed, nyári történet, ugyanakkor égető, hétköznapi kérdések sokaságát teszi fel, melyek által az olvasó is átértékelheti a saját életét. Imádtam!

Borító:
Az Álomgyár kiadó megtartotta a könyv eredeti borítóját. Igazi színkavalkád ez a kép: a lemenő nap a horizonton, ami keveredik a hegyek zöldjével és a víz kékjével. Az előtérben láthatunk egy boldog párt, akik a vízben futnak, mögöttük pedig egy kiskutyát. Szerintem teljes mértékben kapcsolódik a történethez, és könnyen megtalálja a célközönségét. Itt viszont pluszban lamentálnék még egy kicsit a címen. Az eredeti regény Just for the summer (~ Csak egy nyárra) címet viseli, ami Justin és Emma csupán néhány hétre szóló megállapodását tükrözi, és ami mondat el is hangzik a regény végén. Ugyanakkor a magyar fordításban rejlő lehetőségek nekem jobban tetszenek: az átkozottul kifejezésben ugyanis megjelenik a történet motorja, az átok, ami miatt Emma és Justin beszélgetni kezdtek és végül találkoztak. 

Összességében:
Abby Jimenez felkerült azon szerzők sorába, akitől bármikor szívesen fogok olvasni a jövőben. Az Átkozottul szeretlek egy könnyed, humoros, romantikus történetnek tűnik első látásra két harmincfelé közeledő fiatalról, akik balszerencsések a szerelemben. Ugyanakkor ennél sokkal több lakozik Emma és Justin történetében. Mai, mindennapos belső küzdelmeket dolgoz fel a regény, a humoros oldala mellett fontos mondanivalókat is tartalmaz a könyv.

Azoknak ajánlom, akik szeretik a könnyed, romantikus, vígjáték-szerű történeteket, melyek ugyanakkor kortárs problémákat is feszegetnek, amikről fontos beszélni.

Oldalszám: 448
Kiadó:
Álomgyár

Kedvenc karakter: Justin és Emma
Kedvenc idézeteim:

"Az FBI több nőt is felvehetne. Ösztönös nyomozók vagyunk."

*

"– Miért nem bocsátottam volna meg? Egy olyan világban, ahol választhatod a haragot vagy az empátiát, mindig az empátiát válaszd, Justin!"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése