2024. augusztus 17.

Csoma-Lőrincz Tamara - Hádész, az alvilág tini kalandora

 HANGULAT                                MOLY                                        2024

"– Miben segíthetünk, Alex?
– Ok…. Huh. Mondom, csak elkezdeni nehéz. Kikészít a suli, meg hogy az apám folyton a nyakamban liheg. Otthon elég gáz a szitu, csajom meg persze hogy nincs, akihez átmehetnék. De ha ez még nem lenne elég, letöltötte magát egy elpusztíthatatlan app a telefonomra, ami azt állítja, hogy én lettem Hádész, az alvilág ura. Tiszta őrület, de már kezdek hinni neki. Az a legdurvább, hogy azóta olyan alakokat látok, akik nem is léteznek. Mégis jobban megértenek, mint bárki a suliból. Állítólag élet és halál ura lettem, de én csak azt érzem, hogy egyszerre két világ súlya nehezedik rám. Gondolom zártosztály…
– Nyugodjon meg, Alex! Javasoljuk, foglaljon mielőbbi időpontot a Psziché Lélekközpontba, szakképzett pszichológusaink közel 3000 év tapasztalattal állnak rendelkezésére." 

Most különösen görög mitológia-lázban égek, ezért Csoma-Lőrincz Tamara debütálóregénye azonnal felhívta magára a figyelmemet. Nagyon kíváncsi voltam, mégis mi kerekedik ki egy olyan történetből, ahol a mitológia keveredik a kortárs problémákkal. Így, a regény végére érve pedig meg kell hagyni, hogy rég szórakoztam ilyen jól egy ifjúsági könyvön, ami mindemellett megnyitja az olvasónak a különböző kulturális horizontokat is.

Alex egy végzős gimnazista fiú, akinek különösen szívügye a görög mitológia, a filológia. Egyik nap a buszon viszont érdekes dolog történik vele: a telefonjára került egy applikáció, ami azt állítja, hogy ő a legújabb Hádész, vagyis az alvilág ura. Egészen odáig figyelmen kívül hagyja mindezt, mígnem az őt érő furcsaságok hatványszerűen megnövekednek, és hirtelen valóban az alvilágban találja magát segítőivel: Mortimerrel, Nüxszel és Medúszával. 

A fiú végül kap az alkalmon, hogy kiszabadulhasson saját, viszontagságos hétköznapjaiból, majd útnak indul, hogy megmentse a birodalmát a széthullástól és a Földet a Tartarosz lakóitól, akik feldúlnák a való világot. Mindeközben megtanulja legyőzni a saját félelmeit, megtapasztalni önnönmaga és a barátság erejét, és a próbák során Alex ráébred, hogy milyen félrevezető is lehet, ha valakit csupán a felszín alapján ítélünk meg. 

"Soha nem gondoltam volna, hogy együttérzek majd egy olyan lánnyal, akinek kígyóhaja van."

A Hádész, az alvilág tini kalandora egy alapvetően ifjúsági regény, amit ugyanakkor korhatár nélkül ajánlanék mindenkinek, aki egy kis minőségi szórakozásra vágyik. A könyv valódi kultúrsokk volt - és mindezt a lehető legjobb értelemben írom. Csoma-Lőrincz Tamara lendületes, fiatalos nyelvezettel alkotta meg a kötetet, és mindig megtalálta a legjobb utat arra, hogyan elegyítse a mitologikus történetek varázsát a kortárs helyzetekkel. Ugyanakkor a görög mitológia karakterei mellett helyet kaptak nemcsak magyar- és világirodalmi kiemelkedő alakok (mint Szabó Magda, Mary Shelley vagy Tolkien), hanem történelmi, művészettörténeti és popkulturális szereplők is, akiket rendkívül elegánsan szőtt bele az írónő a kalandregény sodrába. Imádtam minden ilyen jelenetet! A másik fontos eleme a könyvnek pedig az egyedi humor, amin akaratlanul is felkuncog az ember olvasás közben. Pszichiátria az alvilágban? Jósda a Westendben? Szellemek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban? Biztos vagyok benne, hogy a budapesti helyszínek mellett már nem ugyanúgy fogok elmenni, mint mielőtt olvastam volna a könyvet.

Úgy gondolom, hogy Tamarának sikerült megszólaltatnia egy olyan tini fiú hangját, akivel könnyen lehet azonosulni kortól, nemtől függetlenül, hiszen sokan érezhettük már magunkat egyedül, kirekesztve, és találtuk meg olyan helyen a támogató közeget, amire sosem gondoltunk volna. Az írásmódja egyszerre közvetlen és választékos, a lendülete sodor végig magával, mígnem arra eszmélsz hirtelen, hogy a kaland végére értél. Több hasonló, mondanivalóval teljes és egyben szórakoztató kötet kellene a könyvpiacra, mely azonnal megszeretteti az olvasást bármilyen korosztállyal.

Borító:
A regény borítója megragadja a lényeget: a négy fő karaktert láthatjuk, akiket megvilágít az okostelefon fénye. A háttérben pedig összedőlni látszó, görög oszlopok vannak, melyek az alvilág szétesését mutatják be. 

Összességében:
Csoma-Lőrincz Tamara debütálóregénye megmutatja, hogyan lehet vérprofin ötvözni a kulturális sokszínűséget a humorral. A Hádész, az alvilág tini kalandora egy olyan ifjúsági történet, melyet előszeretettel ajánlok bárkinek, aki egy különleges kikapcsolódásra vágyik.
Alex, a végzős gimnazistafiú élete egyik pillanatról a másikra fenekestül felfordul, amikor egy applikáció jelenik meg a telefonján, és üzenetekkel bombázza arról, hogyan praktikus irányítani az alvilágot. Ahhoz, hogy nemcsak a holt lelkek birodalmát, de a való világot is megmentse, ahhoz el kell foglalnia a helyét Hádészként, és társaival számos próbát kell kiállniuk, hogy megelőzzék az alvilág teljes összeesését.
Fordulatos, humoros és közben szélesíti az olvasó perspektíváját. Egyszerűen imádtam! Szívesen olvasnék majd a későbbiekben Tamara tollából!

Oldalszám: 420
Kiadó:
Eleven Kiadó

Kedvenc karakter: Medúsza, Psziché, Alex
Kedvenc idézeteim:

"Néha az ember egészen váratlan helyeken találja meg az otthonát, és egy olyan helyről, melyet sokáig az otthonának hitt, váratlanul kiderülhet, hogy mégsem az."

*

"– A görög mitológiában a legtöbb dolog csapda – morogta Mortimer. – Vagy halálos veszedelem."

*

"Kiskorom óta ügyeltem rá, hogy ne legyen semmim, ami elvehető, ami elpusztítható – ez egyike volt azon kevés eszköznek, amivel meg tudtam védeni magam." 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése