2024. október 18.

Mona Kasten - Ments meg

  HANGULAT                                MOLY                                        2024

"A ​rosszfiú találkozása a jó kislánnyal…

Pénz, luxus, partik, hatalom – mindez a 17 éves Ruby Bellt nem is érdekelhetné kevésbé. Már hétéves kora óta egyetlen vágy hajtja: az oxfordi egyetemen szeretne továbbtanulni. Mindössze még egy évet kell kibírnia a Maxton Hallban, Anglia leghíresebb és legdrágább magániskolájában. Amióta megszerezte a vágyott ösztöndíjat, Ruby megpróbál láthatatlanná válni, és a lehető legkevésbé feltűnni az iskolatársainak. Mindenekelőtt James Beauforttól, az iskola legnépszerűbb srácától tartja távol magát. James túl arrogáns, túl gazdag, túl vonzó, és megtestesíti mindazt, amit Ruby ki nem állhat a felső tízezerben.Szerencsére a fiúnak sejtelme sincs arról, hogy Ruby egyáltalán létezik – legalábbis mostanáig. Amikor Ruby rájön egy súlyos titokra, James már egészen pontosan tudja, hogy ki is ő, és mindent feltesz arra, hogy elérje: a lány ne tudja tönkretenni a családja hírnevét. Ruby élete fenekestül felfordul, részint azért, mert James hirtelen mintha mindenhol felbukkanna, ahol ő is. De főként azért, mert egyre nehezebben tudja figyelmen kívül hagyni a közöttük vibráló érzelmeket. James Beaufort az utolsó srác, akihez vonzódnia kellene. Ezt Ruby is tudja. De a szíve lassan nem hagy a számára választást…" 

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában olvashatjuk Mona Kasten legújabb könyvsorozatának nyitókötetét: Save Me - Ments meg címmel. A történet a belőle készült adaptáció miatt már elnyerte világszerte a rajongók szívét, de itt az ideje, hogy még közelebbről megismerhessük James Beaufort és Ruby Bell szerelmét és világát. Ne feledd, a turné végén kisorsolunk egy példányt a könyvből!

🕮🕮🕮

Amikor megtudtam, hogy a Könyvmolyképző Kiadó leszerződött Mona Kasten nemcsak az Újrakezdés sorozatára, de a Maxton Hallra is, nem volt kérdés, hogy el fogom olvasni. A kötetből készült egy nagysikerű adaptáció az Amazon Prime streaming felületére, és nem hazudok, ha azt mondom, hogy minimum tízszer láttam... És egymás után. Egyszerűen nem tudtam szabadulni James Beaufort és Ruby Bell hatása alól. Ezért kíváncsi voltam, milyen az alapjául szolgáló könyv - elárulom, egyáltalán nem kellett csalódnom!

Ruby Bell világéletében igyekezett távol tartani az iskolai életét a családjától. Nem akarta, hogy a szeretetteljes fészket megmérgezze a pénz és az álszentség, mely a Maxton Hall csarnokait jellemzi. Ebbe az elit iskolába jár London krémje, többek között a fiatal Beaufort-ikrek: James és Lydia, akik a Beaufort divatház vagyonos örökösei. Rubynak egy pék lányaként sosem jutott ki a fényűzésből, de sokkal fontosabb, hogy szerető, támogató légkör veszi őt körül. A családja az ő valódi menedéke, ezért mindent megtett, hogy a Maxton Hallt csupán egy átmeneti időszakként kezelje az életében, egy szükséges lépésként, hogy elérhesse az álmait, hogy az Oxfordon tanulhasson. Ez egészen az utolsó tanévük elejéig nagyszerűen is ment: ám egyszer annak lesz szemtanúja, aminek nem kellett volna, ezért hirtelen félrecsúszik róla a láthatatlanná tévő köpenye. A Beaufort-család célkeresztjébe került.

James Beaufort élete amióta az eszét tudja egy előre megírt forgatókönyv szerint halad. Maxton Hall, Oxford, majd a családi vállalat vezetése. De még mielőtt a kötelességei maguk alá temetnék őt, van egy utolsó éve arra, hogy teljesen kibulizza magát. Vagyis ezt hitte, amíg Ruby Bell - akit eddig még hírből sem ismert - rá nem nyitott a testvérére és a tanárukra. James előveszi a jól bevált eszközöket arra, hogy lakatot tegyen a probléma szájára, de arra nem gondolt, hogy abban az anyagias világban, melyben a fiú él, Ruby csak látogató, és nem utazik sem a pénzére, sem arra, hogy együtt tölthessen vele egy éjszakát. De akkor mit akar a hallgatásáért cserébe? James elhatározta, hogy megkeseríti a lány életét, de egy félresikerült akció során le kell mondania a szenvedélyéről, a lacrosse-ról, és Ruby mellett kell segédkeznie az iskolai rendezvényszervező csoportban. Vajon mi történik, ha kettejük világa összemosódik? 

"– Ha velem vagy, az az érzésem, hogy mindenre képes vagyok."

Bevallom, annyiszor láttam már a sorozatot, hogy a könyv kevés meglepetést tudott okozni számomra, ennek ellenére élveztem, hogy közelebbről megismerhetjük Ruby és James életét. Meg kell hagyni, az adaptáció rendkívül könyvhűre sikeredett, ami miatt őszintén hálás vagyok - nagyon rossz lett volna több hónapnyi rajongás után csalódni benne. Sőt a könyv kicsit tovább is megy a film zárójelenetén, így azért maradtak izgalmak a beavatott szemeknek is. De leginkább azt szerettem benne, hogy a lelki dinamikákat nagyszerűen ábrázolja, jellemileg és érzelmileg kiegészíti mindazt, amit a képernyőn látunk vagy amit ott nem lehetett volna jól átadni. Ezek után nincs mit tenni: epekedve várom a folytatást, de addig is újranézem az első évadot. 

Borító:
Hogy én mennyire örülök, hogy a Könyvmolyképző a különleges kiadás mellett tette le a voksát - ami a borítót illeti! Imádom! A kék alapon bézs szimbólumokat láthatunk, melyek kapcsolódnak a történethez, és megvillantják azt az eleganciát és bájt, amit a Maxton Hall a felszínen képvisel. Ezzel szemben a csillogást a másik borító is megragadja, de szemben a különleges kiadással - itt ez nagyon kevésnek hat.

Összességében:
A Maxton Hall trilógia nyitókötete egy elit gimnázium falai közé kalauzol el bennünket, ahol minden a pénz, a felszín és a csillogás. De a valódi értékek elvesztek a mélyben. Ebben a közegben jelenik meg az egyszerű családból származó, ösztöndíjas Ruby Bell, akinek leghőbb álma az Oxfordba felvételizni. Ehhez pedig szükséges egy olyan nívós iskolai háttér, amit a Maxton Hall képvisel. James Beaufort vele szemben mindezt az utat kényszerből járja végig: de valójában nem akarja azt a jövőt, ami már generációk óta a családjuké. Hogyan lehet megtörni a sémákat? Hogyan írja az élet a legjobb forgatókönyveket?
Mona Kasten egy kedves, bájos történettel mindezt prezentálja, de közben rámutat fontos, társadalmi problémákra is, melyekről - akár egy ilyen könnyed, fiatalos, szerelmi regényben, de - beszélni kell.

Azoknak ajánlom a Maxton Hall nyitókötetét, a Ments meg-et, akik szeretik az ifjúsági, gimis történeteket, melyben ugyanakkor emberközi kérdések is megbújnak a felszín alatt.

Oldalszám: 384
Kiadó:
 Könyvmolyképző
Beleolvasóx

Kedvenc karakter: James Beaufort
Kedvenc idézeteim:

"– Nagyon szép vagy.
A gyomromban valami szárnyra kap, és nagyot nyelek.
– Már láttál ebben a ruhában.
– Ez semmit nem változtat azon a tényen, hogy szép vagy benne."

*

"Az otthonom és a Maxton Hall két külön világ, amelyek nem tartoznak össze."


Nyereményjáték

A regényből készült egy adaptáció Maxton Hall - A világ, ami elválaszt címmel. A nyereményjáték során ehhez kapcsolódóan teszünk fel kérdéseket, Nektek pedig nincs más feladatotok, mint megválaszolni őket. A megoldást írjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Az állomás feladványa:
Melyik színész játssza James Beaufort szerepét a sorozatban?

A turné állomásai:
10.18. Kitablar
10.20. Insane Life
10.22. Kelly és Lupi olvas

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése