2020. november 28.

A fantasy a képzelet szabadsága - Interjú Spirit Bliss írónővel

Bevallom, már évek is elteltek, hogy ezzel a különleges írónővel alkalmam nyílt beszélgetni. Azóta ez az interjú kicsit elveszett a sok bejegyzés között, mégsem szeretnélek megfosztani benneteket az eredményétől, és bátorítalak benneteket, hogy ha fantasy zsáner kiemelkedő magyar alkotójától szeretnétek olvasni, akkor legyen az Spirit Bliss!

Spirit Bliss


1.) Volt olyan esemény, ami az írói pályára terelt? Miért döntöttél amellett, hogy író szeretnél lenni?
Amikor 13 éves voltam, egy unalmas biológia órán elkezdtem írni egy történetet. Óra után odaadtam azt a pár oldalt néhány osztálytársamnak, akik elolvasták, és követelték tőlem a folytatást. Ezután mindennap írtam nekik egy keveset a történethez otthon, ők pedig másnap az iskolában elolvasták. Láthattam olvasás közben az arcukon az érzéseiket, hallhattam olvasás után a gondolataikat a történetemről, és akkor jöttem rá, hogy én ezt akarom csinálni egész életemben. Hatni más emberek érzéseire és gondolataira. Így eldöntöttem, hogy ha törik, ha szakad, bármilyen nehéz is ez a pálya, író leszek. 

2.) Immár a hetedik könyvet olvashattuk tőled, eddig két befejezett trilógiát tudhatsz magadénak. Milyen érzés volt lezárni az egyik és másikat? 
Az Árnyékvilág ért véget először, és mivel ez volt az első könyvsorozatom, az első gyermekem, és három könyvön át kísértem figyelemmel a karaktereim életét, ezért nagyon furcsa, megható érzés volt lezárni a történetet. Kicsit szomorú voltam miatta, másrészről viszont jó érzés volt, hiszen elmondhattam, hogy képes voltam megírni egy könyvtrilógiát. A Démoni érintés lezárása is elszomorított kissé, de amellett ott volt az izgalom érzése, hogy most valami új történetbe kezdhetek bele.

3.) Nagy változás volt a könyveid terén. Eddigi műveid leginkább a romantikus fantasy kategóriába sorolhatók, most mégis egy krimit vehetünk a kezünk, ami a tolladból származik. Hogy jött ennek az ötlete?
Az Árnyékvilág és a Démoni érintés trilógiákban is volt némi krimi szál, és a szerkesztőm mindig azt mondogatta nekem, hogy én ebben vagyok nagyon jó, próbáljak meg igazi krimit írni. Az észjárásom elég csavaros és jó a logikám, azt hiszem, ezek a legnagyobb erősségeim íróként. Csak kellett egy jó alapötlet egy krimi történethez, és amint megszületett a fejemben, máris nekiláttam az írásnak. Így készült el A Szem első könyve.

4.) Mivel ez a két műfaj nagyban különbözik egymástól, megkérdezném, melyik tetszett jobban? Melyikben tudtál jobban kiteljesedni?
Íróként nagyon szeretem a fantasyt, mert hatalmas szabadságot ad az ember fantáziájának, teljesen új világot építhetünk fel benne, és kiszakadhatunk egy kicsit a valódi világból. De azt hiszem, a krimit egy hajszállal jobban szeretem. Nagyon klassz, amikor az ember apró nyomokon agyalhat, azon gondolkozhat, ki legyen a rosszfiú, hogyan csinálta, miért csinálta, és milyen módon jöjjenek rá erre a főszereplők. A krimi olyan, mint egy kirakós játék, vannak az apró darabkák, amiket helyes sorrendben kell összeraknod, hogy kiadjanak egy gyönyörű, egész képet.

5.) Van olyan zsáner, amiben szeretnéd még kipróbálni magad?
Nem olyan típusú író vagyok, aki kiválaszt magának egy zsánert, abban kényelmesen érzi magát, és ezért egész életében csak az adott zsánerbeli könyveket ír. Én az a típus vagyok, aki mindig valami újban akarja kipróbálni magát. Kell az izgalom, kell a kihívás. A tudat, hogy képes vagyok erre is, arra is. Persze, van olyan műfaj, amiben magabiztosabb vagyok, és időről időre visszatérek hozzá, de emellett folyamatosan próbálkozom új irányokkal is. Most például A Szem második könyve mellett egy disztópiát írok, amely remélhetőleg jövőre megjelenhet majd.

6.) Van kedvenc karaktered, akit te alkottál meg? Miért ő, vagy ha nincs, akkor miért nincs?
Az Árnyékvilágból Peter. Nem tudom, miért, de amint elkezdtem az ő szemszögéből írni a Kígyók sziszegését, azonnal ráéreztem a karakterére. Egyáltalán nem tökéletes, rengeteg hibája van, mégis szerintem ő A Férfi. Becsületes, bátor, önfeláldozó és igazi feminista, aki nem nyomja el a nőt, hanem hagyja kiteljesedni. Számomra ő a legélőbb, legjobban eltalált és legkedvesebb szereplőm.

7.) Ha választhatnál a saját magad megalkotott karaktereid közül, kinek a bőrébe bújnál, és mit tennél?
A leginkább Camillára hasonlítok, ezért ha egy kellemes, békés napra vágynék, akkor az ő bőrét ölteném magamra, és elmennék egy romantikus vacsorára Adammel. De ha azért akarnék valaki más lenni egy kis időre, hogy kiszakadjak a saját, megszokott életemből, akkor Julie-t választanám. Az ő bőrében biztosan kalandos napom lenne, amit nagyon élveznék. Annyi biztos, hogy a Szem tagjai közül senki sem lennék. Nagyon szeretem a tevő és értő karaktereimet, de az ő életük túl veszélyes, én pedig jobb szeretem a biztonságot. :)

8.) Tételezzük fel, hogy adaptációt készítenek a könyveidből. Melyiket hogyan tudnád elképzelni? Párrészes filmként, vagy inkább több évados sorozatként? Esetleg melyik színészek testesítenék meg a főszereplőidet?
Az Árnyékvilág trilógiát három nagy mozifilmként tudnám elképzelni. Peter mindenképpen Collin Firth lenne, Julie-nak pedig Altair Jarabót választanám, mert kinézetre pont olyan vagány csajnak tűnik, mint Julie. Adamet anno Robert Pattinsonról mintáztam, de azt hiszem, őt és Camillát is inkább egy teljesen ismeretlen, kezdő, de tehetséges színésszel játszatnám inkább.
A Démoni érintést pedig sorozatként látom magam előtt. Abban annyi a történés, meglepetés, fordulat, hogy izgalmas fantasy sorozatot lehetne csinálni belőle. Akár több évadon keresztül. Azon viszont még nem gondolkoztam, hogy kikkel játszatnám Katie-t, Casimirt, Paytont és a többi karaktert, de szívesen fogadom az ötleteket bárkitől. :)
A Szemet, mivel nagyon karakterközpontú, szintén sorozatként látnám szívesen, de úgy vagyok a színészválasztással ebben az esetben is, hogy szívem szerint még teljesen ismeretlen, de nagyon tehetséges színészeknek adnám a szerepeket.

9.) Miben lett más az életed a könyvkiadás után?
Rengeteg olyan élmény ért, amit egyébként, átlagemberként sosem tapasztalhattam volna meg. Részt vehettem könyvbemutatókon, dedikálásokon és egyéb eseményeken, megismerhettem egy csomó kedves, érdekes embert. Vagyis néha kiszakadhatok az egyébként teljesen átlagos és szürke életemből. Kicsit olyan, mintha két énem lenne, az év nagy részében egyszerűen csak egy átlagos nő vagyok ugyanolyan örömökkel és problémákkal, mint akárki más, de az év néhány napján átvedlek Spirit Blissé, és ilyenkor igazán izgalmas dolgokat élhetek át. :)

10.) Mi a legjobb neked abban, hogy író lettél?
Egyfelől azzal foglalkozhatok, ami igazán boldoggá tesz. Szeretek írni, szeretem használni a fantáziámat. Az írás kemény munka, rendesen megmozgatja az agyamat, mégis kikapcsolódást nyújt. Másfelől így van lehetőségem hatni más emberekre. Van, akinek segíthetek, hogy egy unalmas munkanap után egyszerűen csak pihenve szórakozhasson, de olyan is, akinek valóban nagy hatással lehetek az életére. Adhatok ihletet, taníthatok. Átadhatok érzéseket, elveket, gondolatokat. Ha csak egy kicsit is, de jobbá tehetem a világot és néhány ember életét. És ez nagyon jó érzés!


Spirit Bliss elérhetőségei:

A kép forrása: x

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése