2017. augusztus 31.

Nicola Yoon - A Nap is csillag

HANGULAT                                MOLY                                        2017

"Natasha: ​Olyan lány vagyok, aki a tudományban és a tényekben hisz. Nem a sorsban. Nem a végzetben. Vagy olyan álmokban, amelyek sohasem válnak valóra. Határozottan nem az a fajta lány vagyok, aki New York egyik utcájának emberáradatában találkozik egy aranyos fiúval, és beleszeret. Különösen nem akkor, amikor csak tizenkét óra választja el attól, hogy a családját kitoloncolják Jamaicába. Szerelembe esni nem az én sztorim. 

Daniel: Én vagyok a jó fiú, a jó tanuló, aki annak él, hogy megfeleljen a szülei óriási elvárásainak. Nem a költő. Sem az álmodozó. De amikor meglátom azt a lányt, mindenről megfeledkezem. Van valami Natashában, amitől kénytelen vagyok azt hinni, valami rendkívülit tartogat… mindkettőnk számára.

Az Univerzum: Életünk minden pillanata e felé az egyetlen perc felé vezetett. Milliónyi jövő áll előttünk? Melyik válik valóra? 

Nicola Yoon a New York Times bestsellerírónője, a Minden, minden szerzője. Jamaicában és Brooklynban nőtt fel, és jelenleg Los Angelesben él a családjával. Reménytelenül romantikus alkat, aki hisz abban, hogy egyetlen pillanat alatt beleszerethetünk valakibe, és ez a szerelem örökké tarthat."

Mikor a kiadó beharangozta, hogy az utóbbi időben a film miatt eléggé felkapott Minden, minden c. könyv írónőjétől újabb regény érkezik hazánkba is, elkezdett érdekelni a dolog. Az előző kötetét, nagyon szerettem, aranyos volt, és akkor éppen pont arra volt szükségem. Így amikor A Nap is csillagot a kezembe vettem, voltak némi elvárásaim. 
Mikor belekezdtem, beszippantott. Ez leginkább az írónő laza és fiatalos stílusának köszönhető, nagyon hiányzott ez az előző kötete után. Csak olvastam és olvastam. Bár közben újabb válságot kaptam, mert nagyon be akartam fejezni a Pretty Little Liars sorozatot még nyár vége előtt. És sikerült is. Haha. Így sok ideig miután belekezdtem, nem nagyon vettem fel az ágy melletti éjjeliszekrényről. De mikor eljött az év eleji osztálykirándulás napja, bepakoltam a táskámba három másik könyv társaságában. Na akkor már nem volt mi visszafogjon!
Külön tetszett, hogy Natasha és Daniel szemszögei közé az írónő E/3-ban írt részleteket szúrt, ami az aktuális mellékszereplők rövid élettörténetét tartalmazta, így őket is jobban megértettük. pl. Az ügyvéd vagy annak az asszisztense. Felettébb különlegessé és egyedivé tették ezek a könyvet.
De... Voltak ugyanezek a jelenetek kissé másképp. Mikor nem egy embert és annak élettörténetét vagy annak egy részét mutatták be, hanem mondjuk a hajviseletet mint szokást, vagy önmagában a szemet mint érzékszervet. Ezek nekem olyan Wikipédiásra sikeredettek. Tömény információval látta el az olvasót, akit ez nem valószínű, hogy nagyon érdekelt. Néha bevallom, engem se. A fejezetek végén bár visszavezette a szálat, miként is kapcsolódik a téma a regényhez, mégis számomra ezek zömmel tömény és szinte szótárból másolt információk voltak.
A történet részben a szerelem első látásra témát dolgozza fel, és ezt vegyíti a másság-önmagunk elfogadása problémával és a saját álmaink megvalósítása kérdéssel.
Szerelem első látásra.
"Van egy japán kifejezés, amit szeretek: koi no yokan. Nem azt jelenti, hogy szerelem első látásra. Közelebb áll ahhoz, hogy szerelem második látásra. Az az érzés, amikor megismerkedsz valakivel, akibe bele fogsz szeretni. Talán nem rögtön, de elkerülhetetlenül." 
Nekem ez elég abszurd. Bár romantikus alkatnak mondom magam, ebben én mégsem hiszek. Persze olyan van, hogy az embernek első látásra szimpatikus lesz a másik, érdeklődni kezd iránta, de az még nem szerelem. Meg kell ismernie ahhoz, hogy tudjon róla valamit, amiért szerethetné. Mert csak azért szeretni valakit, ahogyan kinéz az nem elég. Meg kell ismerni őt belülről is, és ahhoz több kell, mint egy pillantás. Tetszés első látásra olyan van, sőt velem többször is megesett, de szerelem... Még nem. Viszont a könyv erre épül, így eléggé elveszti a realitását. Igaz, női főszereplőnknek nincs sok ideje, hogy megtapasztalhassa ezt az érzést, mégis egy nap nagyon kevés, hogy ilyen sok mindenen átessen a kapcsolatuk. Idegenből még aznap szerelmessé. Főleg úgy, hogy a lány nem is hisz ebben az egész felvetésben. Nem gondolja, hogy létezik, ahogy én sem. Teljesen negatívan áll a dologhoz, míg a férfi főszereplőnk, Daniel teljességgel pozitívan, sőt... Ő maximálisan hisz a szerelem első látásra históriában, és úgy gondolja, meg is tapasztalta ezt, mikor meglátta a lány pulcsiján virító Deus ex machina feliratot. Rögtön tudta, hogy ők ketten egymásnak vannak teremtve, ami szerintem meredek. Egyrészt aranyos, mert hát na, de akkor is... Nincs ilyen, hogy egyből tudja. Persze az egymásnak vannak teremtve elméletben teljességgel hiszek, mert remélem, úgy állították össze fent az égiek, hogy mindenkinek megvan a saját tökéletes társa.
Szóval kiemelve a problémám lényegét.
Nagyon gyorsan történt ez a szerelmesdi. A könyv egy nap alatt játszódott le, minden ezalatt valósult meg, túl nagy változás mennek keresztül, hogy ezt el is higgyem.
Mégis azt kell mondanom, hogy azért elgondolkodtató.
Meglibbenti azt a témát is, ami a saját álmainkról szól. Találunk a könyvben pozitív és negatív példákat is egyaránt arra, hogy megéri-e követni ezeket. Meddig nem önzőség mindezt előtérbe helyezni.

Karakterek:
A két főszereplő egymás ellenpólusai. Natasha eléggé negatív személyiség, míg Daniel teljesen pozitívan áll mindenhez. Így a könyv főbb témájához, a szerelemhez is. Azt kell mondjam, hogy egyik se a legjobb. A fiú a fellegekben járt, míg a lány egészen földhözragadt volt. Valahogy meg kellene találni az aranyközéputat a két szélsőség között.
"Hosszú az élet ahhoz, hogy olyasvalamivel töltsd, amit csak úgy elviselsz." 
Borító:
Ez az ami rettentően tetszik. Gyönyörű. Nem nagy dolog, mégis szép és figyelemfelkeltő. Úgy tűnik már a kiadó is jobbnak látta meghagyni az eredeti borítót. Nem csoda, hiszen csodaszép.

Összességében:
Fiatalos, ifjúsági, laza.
A hibái ellenére én szerettem olvasni. Aranyos volt, kiragadott a hétköznapokból, mégis azért megmaradt az irreálissága. Felveti a szerelem első látásra kérdését, továbbá megmutatja, meddig szabad kergetni az álmainkat.
Azoknak ajánlanám leginkább, akik egy kedves, ifjúsági történetre vágynak, szeretnének kiszakadni egy kicsit a megszokott rutinból egy pár száz oldal erejéig.

Oldalszám: 364
Kiadó: GABO

Kedvenc karakter: -
Kedvenc idézet: 
"[…]  A szív
Nem törik darabokra
 A szív
 Nem esik szét
 A szív nem törik össze.
 Csak megszűnik ketyegni. 
[…]"
"Megfigyelésen alapuló tény: Mi magunk vagyunk a varázslat!" 
*
 "Egy igazán jó almás pitéhez szükség van a művészetre."

4 megjegyzés:

  1. Ajj, nehéz helyzetbe hozol, sis' xD Hogy van az, hogy így látom meg felfogom, hogy nem tökéletes a könyv, de mégis sikerül úgy írnod róla, hogy erős késztetést érezzek adósságba verni magam azzal, hogy rögtön megvegyem? xDD Adj erőőőt, még ki kéne bírnom kicsit xD

    Ezer puszi,
    Your Malec sis'

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Haha, majd akkor kíváncsi leszek a véleményedre! ;) <3

      Törlés
  2. jajj drága.. ma fejeztem be a minden, mindent - mint láttad is. Így, hogy elolvastam az értékelésedet.... KELL a Nap is csillag! Holnap! Azonnal! Most!
    - s halkan megjegyzem, én sem hiszek a szerelem első pillantásban, mégis a saját bőrömön tanultam meg, hogy létezik. Andrisnak olyan kisugárzása volt, ami mellett én nem tudtam volna elmenni. Megláttam, szerelembe estem, s két nap után összejöttünk. Mindjárt ünnepeljük a 4,5 éves évfordulónkat - mint jegyesek. (De ezt már úgy is tudod! )
    Imádlak *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttam, babó! Láttam! ;)
      Jó de hát a ti sztoritok tündérmese! Én is akarok olyaaaat! <3

      Törlés