2018. április 5.

Karina Halle - Bűnbe született

HANGULAT                                MOLY                                        2017

"A visszautasíthatatlan ajánlat… 
Ellie Watt megelégeli, hogy lopással, csalással szerezzen pénzt, ezért több év távollét után hazatér Californiába, hogy új életet kezdjen. Reméli, hogy volt gimnáziumi osztálytársa, a tehetséges tetoválóművész, Camden McQueen, még mindig gondol rá, azzal azonban nem számol, hogy a fiún mély sebeket ejtett a régi, viszonzatlan szerelem. Ellie meglepetten tapasztalja, hogy McQueen megváltozott: erősebb lett, igazi rosszfiúvá vált. Amikor a fiú rájön, hogy egykori szerelme át akarja verni, váratlanul visszautasíthatatlan ajánlatot tesz neki. A szabadság azonban áldozatokkal jár, és komoly veszélybe sodorhatja mindkettőjüket."

A fülszöveg első olvasásra megfogott magának. Rettentően érdekelni kezdett a történet, és köszönöm az Álomgyár kiadónak, hogy lehetőséget nyújtottak a könyv elolvasásához. 
Ami először feltűnt, miközben a regényt lapozgattam, hogy a stílus rettentő jó, teljesen átvette a főszereplő lányét, Ellie-ét, a tipikus badass csajsziét, aki borzalmas családi háttere miatt szó szerint a bűnbe született, így értelmet is nyer a magyar cím. A szülei nem kimondottan tartoznak a helyi elismert díszpolgári körhöz, sőt csellel rászedik az embereket, elemelik a pénzüket, és legtöbbször ehhez a fiatal lányuk segítségét is kérik. Emiatt Ellie is megbélyegezve éli az életét, meneküléssel telnek a mindennapjai, vonzza a bajt, vagy a baj vonzza őt. A történetünk idején már 26 éves, de jövőkép híján férfiakat szed rá, rabol ki, aztán lép meg. Két kezén se tudná megszámolni, hány személyazonosságot használt már fel, de egy félresikerült rablási kísérlet után úgy dönt, ideje visszamenni szülőhelyére, ahol nagybátyja várja. De nem csak a rokonával találkozik, hanem egy régi ismerőssel is összefut egy kávézóban, aki egykoron a legjobb barátja volt. Ő Camden McQueen. A gimiben a gót stílust képviselő, csenevész kissrácból egy teletetovált, szexi pasi lett, akinek saját szalonja nyílt a kisvárosban. Úgy tűnik, az újra egymásra találás boldog végkifejlethez fog vezetni, de akkor még nem tudunk semmit a könyvről. 
Az egész történet hihetetlen fordulatos. Az első pillanattól kezdve beszippantott a világa, és nem eresztett el a végéig. Izgalmas, kiszámíthatatlan, különleges. Ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni a könyvet. 
Nem mindennapi romantikus történet, sőt a romantika csak egy mellékszála, jelen van, de nem olyan mértékben, mint egy átlagos könyvnél, ami ilyen témában íródott. Inkább megy rá az eseményekre. Hihetetlenül akciódús, nem lehet tudni, mi vár ránk a következő oldalon. Végigizgultam mind a négyszáz oldalát, végig még többet és többet akartam belőle.
Eszméletlen egy könyv.

"– Te nem vagy rossz, Ellie. A világ rossz, és te csak megpróbálsz túlélni benne." 

Nem egy sima romantikus regény, amiben néhol megjelenik erotika is. Végig ott lapul a háttérben a két karakter analizálása, a kérdések: Mégis mi vezeti őket belülről? Mi tette őket azzá, amivé? Ezekre pedig választ is kapunk, mivel a történet felépítése szerint ugrál az időben. E/1-ben láthatjuk Ellie szemén keresztül a jelent, és az írónő még azzal is elválasztja a múltat, hogy külső szemlélőként írja le nekünk.
Imádtam olvasni, alig bírtam letenni. Viszont egy hatalmas függővéggel zárul a kötet, de már a kezünkbe vehetjük a másodikat! Kíváncsi vagyok, mit hoz majd az a rész!

Karakterek:
Ellie-nek nehéz sors adatott, nem könnyű gyerekkora volt, annál nehezebb tinédzserkora, és végül felnőttként ő is belevágott a bűnözők világába. Van egyfajta megfelelési kényszere, szülei soha nem szerették rendesen, végül el is hagyták, így az iskola hierarchiájában szeretett volna feljebb mászni, ehhez viszont a gimis diákok által felesleges súlyokat el kellett magától löknie, mint Camdent is, aki akkoriban a gót stílus képviselője volt, erősen sminkelte magát, a legtöbben pedig homoszexuálisnak bélyegezték meg őt emiatt. A fiúban viszont ez mély sebet hagyott, amit az idő sem tudott kellőképpen begyógyítani. Azért sikerült őket megkedvelnem, mert egyikük sem volt tökéletes. Mind testileg, mind lelkileg voltak hibáik, ami egy teljesen normális emberré tette őket, mintha az utcán is összefuthatnék velük.

Borító:
Mivel a külföldi teljesen más, mint a magyar borító, így összehasonlítanám a kettőt. Különböző részeit emelik ki a regénynek. Az eredeti kétféle külsővel is megjelent, bevallom, nekem a színei nagyon tetszenek, a kék keveredve a zölddel, és ez alkotja a hátteret, amin először egy pár található elég intim helyzetben, a másikon pedig egy tetovált nő, aki akár a könyvben szereplő Ellie is lehetne. Valószínűleg a modell volt ugyanaz, vagy photoshop mester csinálta a borítókat, de mindkettőn megjelenik a lányon a tetoválása, ami a történetben a múltjához köti főszereplőnket, és az eredeti cím a Sins & Needles is utal a "tűk" szóval a tetoválóművész srácra. Így itt inkább ez van kiemelve, míg a magyar borítón tetkók nem szerepelnek, inkább a lány megkötözöttségére próbáltak fókuszálni. Hogy Ellie meg van kötözve egyszer átvitt értelemben a bűnei és a múltja miatt, másrészt meg tényleg szerepel ilyen jelenet a könyvben. De viszont a betűtípus nagyon hasonló, ha nem ugyanaz, ami viszont nagyon tetszik, teljesen illik a regény hangulatához.

Összességében:
Karina Halle egy lenyűgöző, izgalmas és szenvedélyes regényt tett le az olvasói elé, amiből egyszerűen soha nem elég. Fordulatos, kiszámíthatatlan. A történet mellékszála igazából a románc, pont annyi szerepel benne, amennyi egy romantikus-lelkű olvasónak szükséges. De emellett televan akcióval, eseményekkel, történéssel. Minden oldalon érkezik valami új, ami feltüzeli az olvasót, és csak úgy falja a sorokat. Én is így tettem. Elkezdtem, és nem volt megállás.
Hihetetlen ez a regény. Imádtam.
Azoknak ajánlanám, akik egy váratlan, fordulatos történetre vágynak egy csipetnyi romantikával és szenvedéllyel, némi pszichológiai belelátással a karakterekbe.
Alig várom, hogy mihamarabb a kezembe vehessen a folytatást, egy ilyen függővég után, ki ne vágyna erre?

Oldalszám: 410
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Ellie Watt 
Kedvenc idézetek: 

"A dac volt a tüzelőanyag, amivel az ember jóváteszi a rosszat. De mint tüzelőanyag, el is emészthet."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése