2018. május 23.

Romantika a fegyverek kereszttüzében - Interjú Carrie Cooper írónővel


Mint a címből is kiderülhetett számotokra, mára egy interjúval készültem, mégpedig egy olyan írónővel, akinek a regényei teljesen levettek a lábamról. Mondhatom, ő a magyar romantikus krimi koronázatlan királynője. Képes mindig egy újabb fordulattal elakasztani a lélegzetemet, a szívemet őrült módon megdobogtatni. Ez az írónő nem más, mint A szemtanú és az Ügynök tűsarkúban sikerszerzője...

Carrie Cooper


Az írónő
1.) Mesélj egy kicsit magadról! Ki vagy, amikor éppen nem Carrie Cooper vagy?
Anya, feleség, gyógypedagógus. És mindhárom szerep rendkívül fontos az életemben. Az egyik legcsodálatosabb dolog, ami történet velem, hogy anya lettem. A kislányom egy fantasztikus kis ember, tele szeretettel, humorral, vidámsággal. Bearanyozza a napjaimat! Ugyanilyen fontos, hogy feleség is vagyok, immár majdnem 12 éve. És annak ellenére, hogy a tökéletes házasság titkos receptjét nem ismerem, de állíthatom, hogy a szeretet mellett a nevetésnek igazi összetartó ereje van! Mi a férjemmel hihetetlen sokat röhögünk együtt… még mindig... A gyógypedagógia fiatal korom óta a szenvedélyem. Tele van kihívással, megoldandó feladatokkal, újabb eszközök keresésével, kitalálásával, hiszen minden gyerek más és más, és ettől lesz ez a hivatás igazán színes. Az oktatási-nevelési feladatokon túl még fontosabbnak tartom, hogy megtaláljuk az utat minden egyes gyerekhez, hogy olyan kapcsolatot tudjunk teremteni, ami a bizalmon és a hiten alapszik. Bízunk egymásban, és hiszünk abban, hogy rengeteg dologra vagyunk együtt képesek! És az az érzés, amikor sikerül elérni valamilyen célt, az leírhatatlan, közös öröm a gyerekeknek és nekem is.

2.) Hogyan kezdtél el írni?
Egy este váratlanul magamhoz ragadtam a laptopom, és ütni kezdtem a klaviatúrát. A kislányommal akkor egy betegség miatt már hetek óta be voltunk zárva a négy fal közé, és kezdtem kissé becsavarodni az ingerszegény környezettől és monotonitástól. Terápiaként, na meg érdekes tévéműsor híján írni kezdtem egy történetet a saját szórakoztatásomra. Aztán kiderült, hogy mások számára is legalább annyira szórakoztató. Én voltam a legjobban meglepve!

3.) Hogyan jött a regényednek, A szemtanúnak az alapötlete?
Tulajdonképpen már évek óta bennem motoszkált Lili első kalandja. Egyszerűen csak megjelentek a képek, és beindult a fejemben a film. Agyilag inaktív tevékenységek közben (értsd: házimunka) ezzel ütöttem el az időt. Amikor elkezdtem írni, már teljes egészében bennem volt a történet, és csupán néhány dolog változott út közben (pl. Johnt jóval ellenszenvesebb figurának képzeltem, de aztán nem hagyta magát, és egy sokkal szerethetőbb karakterré vált).

4.) Mi inspirál az írásban?
A „hogyan tovább” kérdése, illetve a szálak logikus összekapcsolásának kihívása. Nincs annál izgalmasabb, mint megtalálni az összekuszált fonalak közös nevezőjét, amitől minden értelmet nyer. Mivel én sem mindig tudom, hogyan fog folytatódni egy történet, hogy mi lesz a következő fejezetben, sokszor én is kíváncsian várom, mi fog történni. Egyszerűen hagyom, hogy a szereplők vigyenek a saját stílusuknak megfelelően. Néha még én is kapkodom a fejem, hogy: „Hát itt meg mi történt??!!!”.

5.) Miközben a könyvet olvassuk, Lili karakterében valamilyen szinten téged is megismerhetünk?
Bár határozottan állítom, hogy Lili nem én vagyok, tagadhatatlanul van közös bennünk, hiszen általam született. Alapvető hasonlóság, hogy mindkettőnk haja barna színű, illetve hogy én is egy nagy adag tejeskávéval indítom a napot. De tulajdonképpen az összes szereplőben benne vagyok, kinél jobban, kinél kevésbé. És ettől lesz igazán izgalmas az írás: mint egy színész, mindenféle típusú ember bőrébe bebújhatok, hiszen ahhoz, hogy reális karaktereket alkossak, egy kicsit mindegyiknek kell lennem, át kell éreznem a személyiségüket.

6.) Miben változott meg az életed azután, hogy megjelent az első regényed?
A legnagyobb különbség, hogy sokkal kevesebb a szabadidőm, de cserébe olyan új élményekkel gazdagodtam, amiért érdemes dolgozni. Egészen más világ az írás, mint az iskolai tanítás, egy teljesen ismeretlen világba csöppentem. De igyekszem tartani a lépést, bár néha azt sem tudom, hol álla fejem! Kár, hogy csak 24 órából áll egy nap!

7.) Lili a történetben nem arról híres, hogy elkerüli a bajt. Volt olyan, hogy te is hasonló szituációba kerültél?
Dehogy! Szerencsére a suliba menet-jövet nem futok bele bérgyilkosokba vagy maffiózókba, el sem raboltak, és bunyóba se keveredtem még. Nekem azért kevésbé izgalmasak, illetve sokkolóak a napjaim! Talán éppen ezért történik Lilivel annyi minden.

8.) Esetleg gondoltál már rá, hogy a Lili Green sorozat után valami másba is belekezdj? Esetleg más zsánerben is kipróbálni magad?
Elkezdtem már írni egy új történetet, amiben egyelőre még nincsenek krimis elemek, bár ki tudja, mit hoz a jövő… A fejemben pedig több történet van (a Lili Green-sorozat 4. és 5. epizódján kívül), és ezek közül van, amelyik kifejezetten krimi, de van, ami csak párkapcsolati témákat boncolgat. Mostanában leginkább azok a történetek motiválnak, ahol valamilyen érzelmi csomót kell kibogozni, amelyekben az emberi döntések és azok következményei köré épül a történet. Érdekel, mi minden zajlik le bizonyos helyzetekben az emberek lelkében, és hogy az életükben megélt események milyen módon hatnak a döntéseikre, viselkedésükre. Hmm… mintha a pedagógus beszélne belőlem…

9.) Gonosz kérdés, de van kedvenc idézeted az eddigi könyveidből? Vagy olyan jelenet, amit nagyon szerettél írni?
Egyáltalán nem gonosz a kérdés! Inkább azt mondom, hogy nehéz erre válaszolni. Egy könyvben több olyan jelenet is van, amit nagyon élveztem, ami kifejezetten szórakoztatott. Kifejezetten szerettem írni a Lili-John párbeszédeket. Egyszer, az első rész végén megpróbáltam őket összeboronálni, de teljes kudarcot vallottam, mert akármilyen helyzetbe is tettem őket, mindegyikben annyira összevesztek, hogy képtelen voltam párként összerakni a két szereplőt. És természetesen a Lili-Nikosz részeket is imádtam! Bár be kell vallanom, hogy a romantikus részek írása okozza mindig a legnagyobb gondot, azokon rágom magam a legtovább.

10.) Mesélj nekünk, mik a terveid a jövőre nézve? Olvashatunk még a tolladból?
Szeptemberben fog megjelenni az új, két részes könyvem első fele. Ugyan ennek a kalandnak is Lili Green a főszereplője, de ez inkább romantikus könyv lesz, mint krimi. Ezúttal nem valamilyen FBI-akció áll a történet középpontjában, hanem egy érzelmi konfliktus. Elég mélyen belemászom a bonyolult női lélek rejtelmeibe!

11.) Mi a legjobb neked abban, hogy író lettél?
Egyértelműen az olvasók! Hihetetlen erőt és lendületet tudnak adni a folytatáshoz azok a kedves üzenetek, mondatok, amiket kapok! Leírhatatlan érzés, hogy a papíron megfogalmazott gondolataimmal, történeteimmel kikapcsolódást, szórakozást, élményt tudok nyújtani az olvasóknak, és el tudom repíteni őket egy kicsit a mindennapokból egy egészen más világba.

Nagyon köszönöm az írónőnek, hogy időt szánt rám és a kérdéseimre, csodálatos válaszokat olvashattunk!:)

Carrie Cooper elérhetőségei:
FACEBOOK CSOPORT

Ha pedig szereted a romantikus krimi zsánerét, akkor a Lili Green sorozat a neked való!
BOOKLINE
LIBRI
ÁLOMGYÁR KIADÓ
BOOK24

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése