2018. augusztus 22.

Courtney Cole - Ha velem maradsz

HANGULAT                                MOLY                                        2018

"Nem mindegy, hogy az ágyában vagy az életében.
A huszonnégy éves Pax Tate egy igazi vadbarom. Tetovált, kőkemény rosszfiú, szemét hozzáállással. Persze minden oka megvan rá: hétéves volt, amikor az anyja meghalt, így Pax magára maradt az apjával, és rengeteg szorongással. Azóta drogokkal és nőkkel próbálja elnyomni a fel-feltörő sötét múltat, amivel nem akar szembenézni, mint ahogy a lelke kongó ürességéről sem vesz tudomást. Ha úgy tesz, mintha nem lenne benne sivárság, akkor nincs is, nem igaz? Tévedés. Amikor megismerkedik a kedves és gyönyörű Mila Hill-lel, úgy érzi, a lány gyógyír lehet a be nem hegedő sebeire. Mila az igazi és az egyetlen, aki megmentheti Paxet saját megsebzett szívétől, akinek hatására megoldhatja a gondjait. De csak akkor, ha a férfi felhagy a szemétkedéssel, és engedi, hogy segítsék. Az öntörvényű Pax mindezt jól tudja, és dolgozik a változáson. Vajon ennyi elég ahhoz, hogy ne veszítse el Milát?"

A történetről már a sorozatcím is nagyon sokat elmond, nem árul zsákbamacskát, könnyen rájöhetünk, mégis mit tartogat számunkra. Megtört lelkek.
Sokat köszönhetek ennek a regénynek, hiszen egy mély olvasási válságból segített kilábalni. Nem állítom, hogy tökéletes volt, mégis a világa magába szippantott, és nem eresztett el.
Nagyon sok hasonló megtört múltú karakterről szóló könyvet olvastam már, mégis állíthatom, hogy a Ha velem maradsz egy különleges darab. Egyrészt simán el tudom képzelni, hogy ez akár meg is történhetett a való világban, és ahogyan az írónő később le is írja az utószavában, valamelyest azon is alapul. Ez pedig külön tetszett. Másrészt pedig a lelki tartalma is hihetetlenül csodálatos. Nem egy hosszú regény, azonban tele van megrendítő sorokkal. Én pedig nagyon szeretem a hasonló könyveket, így nem is hihetetlen, hogy ennyire a szívembe zártam ezt a sorozatot már az első kötettel.
Kemény jelenettel indít az írónő, így akik nem bírják az erotikát, már rögtön az első oldalon le is teszik, hiszen megismerkedhetünk Pax életvitelével, amely se nem ártatlan, se nem tiszta. A múltja megbélyegezte őt, és nem ereszti. Egy éjszaka majdnem túladagolja magát, és ebben az állapotban talál rá a művész lány, Mila, aki megmenti a 24 éves srác életét, és ez pedig egy bimbózó kapcsolat kezdetét eredményezi. Hamar meg lehetett kedvelni ezt a szeretetteljes lányt, aki önzetlenül képes segíteni egy embertársán. Ez cselekedet Paxben is elindít valamit, és lépésről lépésre kezdi a jó irányba terelni. Bűntudata támad és ki akarja egyenlíteni a számlát, hiszen Mila megmentette őt attól, hogy feldobja a pacskert. Ez pedig azért még a Pax-féle emberekben is nyomot hagy.

"„A szeretet nem szűnik meg soha.” Nagyot nyelek. Ugyanakkor, a szerelemnek néha bokszkesztyűt kell húznia, hogy túlélje a nehéz időket." 

A regény ezzel elindul egy olyan szálon, amely az olvasóból empátiát hoz ki, együttérez a szereplőkkel, és a sorok között ragad akaratlanul is. Bár az túlzás lenne, ha azt állítanám, hogy a legizgalmasabb könyv, amelyet valaha olvastam, sőt nem mondok újat azzal, hogy az epilógusban történtekre teljességgel számítani lehetett, azonban tartogatott nem várt fordulatokat és izgalmat annak ellenére, hogy leginkább az olvasója érzelmeire alapoz, mint a kiszámíthatatlan jelenetekre.
Nem egy világmegváltó történet, ezt nem bírom elégszer hangsúlyozni, de mégis közel áll a szívemhez. A megjelent klisék ellenére is ezt tudom mondani, hiszen megadta azt nekem, amelyre éppen szükségem volt. Egy délutáni kikapcsolódásra, visszatérésre az olvasás nyújtotta birodalomba, egy lelki hegymászásra, és ezt Paxszel és Milával tudtam elérni.

Karakterek:
Már a fülszövegben feltűnik, hogy Pax nem a kimondott jófiú, akit néhány randi után bemutatnánk a szüleinknek, hiszen a tetoválásai már az első pillanatban elrettentené őket, ha pedig kinyitja a száját, az őrző-védő édesapa rögtön a szekrényben rejtegetett vadászpuskáért menne, hogy elriassza szegény flótást a lányától. Teljes joggal, megjegyzem. Hiszen a srác 0-24-ben vedel, drogozik vagy éppen egy bár női vécéjében kefél egy erre könnyen kapható nőcskével, Mila pedig éppen ezért óvakodott tőle már az elején is, és nem vetette rögtön a karjába magát. Itt pedig azért megemeltem a képzeletbeli kalapomat, hiszen azért sok NA karakter nem éppen így viselkedett volna. A vonzalmuk nem csak a semmiből jött, egy jól felépített kapcsolat volt az övéké, ezért pedig az írónőé az érdem.


"– (…) Néha nehéz hátrahagyni a múltat. – Ez igaz – ismerem el. – Igazad van. Néha, a legrosszabbkor, a múlt visszatér, élénken."  

Borító:
Szerintem szépen és ízlésesen lett megoldva. Ami különösen tetszik, az a színösszeállítás. Személy szerint én mindig is szerettem a kéket, így engem már ez is rögtön levett a lábamról. Felkelti a célközönség figyelmét, azonban mégsem egy pettingelő gerlepár képét látjuk az elején, így nem éreztem rá késztetést, hogy elrejtsem akár tömegközlekedésen a kíváncsi szemek elől, akár a szüleim leskelődő tekintete elől.


Összességében:
A Megtört lelkek sorozat első kötete egy mérhetetlenül szívszorító regény, megindítja az olvasóját és elgondolkodtatja az olvasottakon. Nem tökéletes, de pont ezzel sikerült kihúznia az olvasási válság mély gödréből. A karaktereit hamar meg lehetett szeretni, a története pedig akár valóságon is alapulhatna.
Rövid, de nem elsietett, szívhez szóló és csodálatos.
Az ember lelkéhez szól, de tartalmaz nem várt fordulatokat is.
Használd ki, hogy tart még a nyár! Tölts el egy délutánt te is a Ha velem maradsz-szal!

Oldalszám: 320
Kiadó: Libri

Kedvenc karakter: Pax Tate és Mila Hill
Kedvenc idézetem:

"– Mindenáron okot akarsz találni arra, hogy miért lettem egy seggfej? Az ok… hogy egy seggfej vagyok. Vannak dolgok az életben, amiket nem lehet megmagyarázni. Pont. A seggfejek seggfejek. A szivárvány szép. A cicák aranyosak. A romantikus filmek szomorúak. Ez a világ rendje, erre nincs magyarázat."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése