2019. április 5.

Budai Lotti - A párizsi gésa

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Miután ​hazájából menekülnie kell, Mija Párizsban talál új otthonra, ahol hamarosan a város legkeresettebb és legvagyonosabb prostituáltja lesz. Múltja azonban kísérteni kezdi: fenyegető üzeneteket kap és élete is veszélybe kerül. Végzete végül újra Japán partjai felé vezeti. Mikor megérkezik, árulás vádjával börtönbe vetik és kivégzés vár rá. Egykori szövetségese csak egy kegyetlen alku árán menti meg életét, s Mijára újabb megpróbáltatások várnak a háború sújtotta országban. Kalandjai során a császári udvar misztikus és veszélyes világával is megismerkedik, s életében végre újra felbukkan a szerelem. 

Budai Lotti – a hatalmas sikert aratott Ágyas és úrnő című sorozata után – új regényében a 19. századi Japán titokzatos világát tárja elénk, amelyben nyomon követhetjük Kelet és Nyugat találkozását egy rendkívüli fiatal lány szívszorító kalandjain keresztül. Az írónőtől megszokott módon a könyvben ezúttal is szórakoztató formában elegyedik egymással a romantika, a szenvedély és a történelmi hitelesség."

Alig néhány napja jelent meg Budai Lotti legújabb regénye, de én már a végére is értem, ami főként egy indokkal magyarázható: egyszerűen magába szippantott és végig letehetetlen volt. A párizsi gésa egy olyan történetbe repít el bennünket, ahonnan nincs kiszállás, meg akarjuk tudni, mi lesz Ta-Mija sorsa, hogyan végződik A szamuráj lánya sorozat. 
A regény 7 évvel A nyugati szerető után játszódik, ami idő alatt a bátor, fiatal lányból, aki egy számára teljesen idegen világba csöppent bele, nővé érett. Megtanult túlélni, és elfogadni azt, amit a sors az útjába sodort. Bár látszólag megtalálta a helyét ebben az új életben, a lelke legmélyén honvágy gyötri. Ugyanakkor Mija tudja, hogy valószínűleg sohasem térhet haza, hiszen onnan menekült el a rá leselkedő veszélyek elől. Valójában semmi nem köti már őt oda. A családját meggyilkolták, a kislánya is halott és a szerelme sincs már az élők között. Hogyan lelhetne ismét a boldogságra?
Mija visszatekint az eltelt időre, mi történt azóta, hogy a hajó kikötött a francia fővárosban. Egyedül volt egy teljesen idegen környezetben, találkozott a nyugati életvitellel és a város nyüzsgő forgatagával valamint az emberek kegyetlenségével is. Kénytelen volt a testét árulni a mindennapi megélhetésért. A szépségével és egzotikus külsejével hamar felkeltette egy nemes férfi érdeklődését, majd nyerte el barátságát. Lionel mecénásként szárnyai alá vette Miját, aki csakhamar a város egyik leggazdagabb nőjévé és leghíresebb örömlányává vált. Ő lett a párizsi gésa. De egy hazájából érkezett küldöttség valamint egy fénykép megváltoztatja az egész jövőjét, és az útja visszaviszi otthonába, a mesés Japánba. Azonban nemcsak ő maga, hanem szülőföldje is teljesen megváltozott. Belekerül egy polgárháborúba, amely titkokat rejteget a múltjáról. Bosszút akar állni a sógunon a sok elvesztegetett percért és boldog pillanatért, amitől megfosztotta őt.

"Boldogság. Ostoba és megfoghatatlan fogalom, mégis minden ember a földtekén ezt üldözi."
Lenyűgöző történet egy sorsát beteljesítő fiatal nőről, aki meg szeretné találni a boldogságot a harcokkal és ármányokkal teli világban. Ta-Mijának nincsen könnyű dolga. A titkokkal teli császári udvar, a bosszúszomjas rég nem látott ellenfél és az őt körülvevő kétségek akadályokkal kövezik ki útját, azonban ezen nem kell egyedül végigmennie, útitársa lesz egy edzett szamuráj, Szaigó, aki hamar rádöbben, egy oroszlán szíve rejlik Mija testében, bátorsága nem fogható más asszonyéhoz.
Nagyon imádtam Lottinak ezt a könyvét is. Rabul ejtette a szívemet! A legvégén pedig különféle leírhatatlan érzelmek kavarogtak bennem. Egyrészről szomorú voltam, hogy egy fantasztikus utazás végére értem, ugyanakkor megpengette a lelkem húrjait, az az érzés töltött el, hogy minden sora nekem íródott. Bevallom, elmorzsoltam néhány könnycseppet, amelyet ugyancsak ez a kettősség eredményezett. Az utolsó sorok és a megható befejezés.
Nem gondoltam volna, hogy valaha ennyire megszólít majd a kelet egzotikus világa, de megtörtént, és ez egyedül Lotti tehetségének köszönhető. Minden története egy tökéletesen összerakott mestermű. Annyira örülök, hogy megismerkedhettem a munkásságával, hiszen sokkal kevesebb lennék ebben a pillanatban, ha nem olvastam volna az írónő regényeit.
Egy fantasztikus időutazásnak lehettem a részese, aminek minden pillanatát imádtam!
Az idei évem hatalmas kedvencévé lépett elő A szamuráj lánya duológia!

"Amikor az ember minden porcikája a jövő egy adott pillanata után vágyakozik, ezerszer is elképzeli, miként fog beteljesülni végre az álma."

Karakterek:
Mija jellemét összehasonlítva az első könyv nyitófejezeteivel megdöbbenhetünk, mennyit változtatott rajta az eltelt csaknem 10 év. A fiatal 17 éves lányból, aki már akkor kitűnt a vele egykorúak közül, hiszen inkább a kardot forgatta, egy szenvedélyesen szerető, minden fájdalmat túlélő nő lett. Imádtam végigkísérni ezen az úton, hamar megkedvelhető főszereplő, aki bármit megtenne azokért, akiket szeret.
Ebben a kötetben is megjelentek még az első részből ismert karakterek. Egy részükkel öröm volt újra találkozni, míg másoknál elöntött a méreg, de voltak olyanok is, akiket minden emberi ballépésük ellenére sem tudtam nem szeretni.
Azonban az új szereplőkből sem volt hiány, nem árulok el vele újdonságot, hogy Szaigó nagyon hamar a szívemhez nőtt, egy igazi hős harcos, aki még a büszkeségét is félre tudja állítani, ha nagyon muszáj. Tekintélyt parancsoló szamuráj.

Borító:
Ahogyan az előző rész, ez is gyönyörűségesre sikeredett. A rajta lévő lány ugyanaz, csak tükrözve, ugyanúgy megjelenik a legyező képe, ugyanakkor itt minden lila színben pompázik. Ámulatba ejtő, mint maga a történet.


Összességében:
Budai Lotti egy igazán tehetséges, fiatal írónő, aki erre a pályára született. Gyönyörűen, a kornak megfelelően formálja a szavakat, rendkívül széles szókincsével garantáltan leveszi az olvasót a lábáról, és mindezt pehelykönnyedséggel. Mindig el tud varázsolni.
A párizsi gésa tökéletes útitárs az egzotikumok világába! Méltó, szívszorító befejezése A szamuráj lánya sorozatnak!
Teljesen elnyerte a szívemet ez a könyv. Minden egyes betűje helyt talált magának a lényemben, és alig várom már, mit hoz az Édes ébredés és Kuba vidéke.

Oldalszám: 350
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Ta-Mija

Kedvenc idézeteim: 

"– Különös érzéke van hozzá, hogy megfesse az emberi lélek szomorúságát, barátom – mondta Mija, a vásznon az ecsetvonások nyomán szinte életre kelő tekintetét vizsgálva."

*


"A múlt hiába múlt, sajnos akkor is beárnyékolhatja a jövőt…"


*

"Élni néha nagyobb bátorságot követel, mint meghalni."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése