2019. május 4.

R. Kelényi Angelika - Mennyei bűnök 2.

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"1860. ​Róma. 
Blanca egy gazdag, nápolyi kereskedő lányaként, álnéven – életét kockáztatva – nyer felvételt a Sant'Ambrogio zárdába. Marco Fiore, a volt vatikáni nyomozó azzal bízza meg, hogy szerezzen bizonyítékot Maria Luisa zárdafőnöknő gyalázatos tetteire. Blancának nincs más választása, a tét a szabadsága és a húga jövője. Miközben a lány elviseli a megaláztatásokat, a zaklatásokat, a testi és lelki kínokat is a küldetés érdekében, Marco igyekszik a Vatikán magas rangú hivatalnokairól lerántani a leplet. 
Nyomozásuk során olyan mocskos titkokra derül fény, melyeket korábban a sokat megélt Fiore is elképzelhetetlennek tartott. Mire képes egy meggyötört, fiatal nő, ha szembekerül a sátáni kegyetlenséggel? Vajon születhet-e szerelem a Gonosz árnyékában? 
A történetet valós események ihlették. "

Húha! A történelmi romantikus regények királynője ismételten nagyot alkotott! Az előző résznél úgy éreztem, ennél jobban már nem vehet le a lábamról, azonban R. Kelényi Angelika minden alkalommal megmutatja, hogyan képes felülkerekedni a felülkerekedhetetlenen is.
A Mennyei bűnök 2. részére már kibontakozott minden előkészület, megismerhettük Marco Fiorét, a kiugrott egyházi nyomozót, aki barátja hívására beleásta magát egy utolsó ügybe és Blanca Rivát, akinek a törvény elől menekülve nincs más választása, segítenie kell a férfinak, és be kell épülnie egy női zárda falai mögé, hogy egy erkölcsileg romlott világban helyreállítsák a morális viszonyokat, és megbüntessék azokat, akiknek kijár a büntetés.
Blanca Christina Riveraként bekerült a Sant'Ambrogio kolostor novíciái közé, hogy kutakodhasson a főnővér, Maria Luisa és segítői, egyházi előkelőségek, papok és bíborosok után. Sötét felleg lebeg Róma felett, és a bűnös fertő kész ellepni az egész várost. Blancán múlik, hogy sikerül-e megállítani a perverzióit kiélő nővért és bűntársait. Amit eddig a lány alig akart elhinni, immár saját szemével láthatja, hogy igaz. Sőt még rosszabb, át is kell élnie.

"Minden bűnöst lelepleznek, és megkapják a büntetésüket. Döntsd el, melyik oldalon akarsz állni, amikor Őszentsége ítéletet hoz…"

Az egész könyv egy izgalmakkal teli nyomozás, az olvasása közben pedig nem egyszer kilengett a szívritmusom, annyira megrettentett és felcsigázott. Minden oldalon történt valami, ami miatt nem akartam letenni!
Míg Blanca a kolostor falai között keres bizonyítékokat, addig Marco Fiore kintről próbál meg segíteni a lánynak, és megforgat minden követ, hogy tanúkat találjon, akik a felgöngyölített ügy végén vallomást tesznek a Sant'Ambrogióban folyó ügyekről, esküiket megszegő papokról és nagy mértékű pénzmosásról.  Ez azonban nem megy olyan egyszerűen, mint várta, hiszen ha az ember önmaga védelmében cselekszik, bármire képes, és akikkel jelenleg szemben állnak, nem tántorodnak meg semmitől. A regényt olvasva rá kellett döbbennem, hogy ezekből a főgonoszokból, akik az egyház emberei, az egyik vallási alappillér veszett ki, a humánum. Ebben a megteremtett világban az erkölcsi normák kifordultak, a hit elöljárói váltak morálisan romlottá, míg az olvasó egy törvényszegővel szimpatizál. Ezt a fordulatot is csak R. Kelényi Angelika tudja kigondolni!
Rabul ejtett. Elnyerte a szívemet, hiszen nemcsak szórakoztat, hanem el is gondolkodtat. A világról, az életről, az értékrendekről, a bizalomról. Izgalmakban gazdag, megrendítő regény, amely összetöri az olvasó szívét, és ha akarja, ha nem, hat rá.
Ilyen egy tökéletes regény! Nemcsak a lelked húrjait pengeti meg, hanem a gondolataidat is kitölti.
Nem is kell mondanom, hogy mindkét rész hatalmas kedvencem lett, hiszen lerí a soraimból, de azért leírom: Nincs mese, új kedvenc regényt avattam, és még hol van az év vége!

Karakterek:
Blanca már az eddigiekben is, de főként ebben a részben tesz tanúbizonyságot hatalmas lelki erejéről. Testvérei védelme inspirálja, készteti, hogy tartson ki, még a legsötétebb időkben is. Szeretetből cselekszik, gondolatait kitölti Leona és Nella biztonsága, és annak ellenére, hogy a lavina elindítója a középső testvér hiúsága volt, Blanca haragja elpárolgott, és helyét újból a testvére iránti óvó szeretete vette át. Ugyanakkor a lány már nemcsak családja megmentéséért, hanem elköteleződésből nyomoz. Elhatározta, hogy mindenáron megmenti a novíciákat. Blanca Riva az egyik legbátrabb főhősnő, akiről valaha olvastam. Nehéz döntéseket kell hoznia, összetört szívébe tőrt mártanak, fizikai és lelki kínokat kell elszenvednie, sokunk feladnánk a küzdelmet a helyében.

"És milyen furcsa is a lélek! Alkalmazkodik az új körülményekhez, megváltozik, megerősödik vagy összetörik. De az erős lélek csak még erősebbé válik a csapások nyomán."

Úgy éreztem, a második kötetre Marco Fiore karaktere kiteljesedett. A titkait hordozgató, kiugrott egyházi ember az életről is lemondó lelkében Blanca kedvessége és elszántsága elültette magját, ami erre a részre kihajtott. Marco teljes erőbedobással nyomoz, felszállt a kényszer köde, ő is elköteleződött az ügy mellett. Ugyanakkor eközben Blanca védelme jár a fejében, az ölelése, a belőle áradó jóság.

Borító:
A beltartalomhoz mérten gyönyörű és csodálatos. Meseszép a színek összhangja, a bordó különböző árnyalata. Átment néhány változtatáson a véglegesítésig, de azt mondom, teljesen megérte.


Összességében:
A Mennyei bűnök második része egy lehengerlő regény tele izgalommal és bátor főhősökkel. Sokszor összetört, a padlóra küldött, de hát egy jól megírt történet ezt teszi az olvasójával: teljesen átjárja a lényét. Ahogy velem is tette R. Kelényi Angelika legújabb mesterműve.
Örülök, hogy részese lehettem, hogy a kezembe vehettem, mivel kevesebb lennék a könyv nélkül.
Lélekindító, megdöbbentő, elgondolkodtató alkotás!
Ajánlom mindenkinek, akik szeretnének egy izgalmas nyomozás részesei lenni, megismerni két bátor főhőst, akik mindent feláldoznának szeretteikért, és egy olyan történet végére járni, ami garantáltan levesz a lábadról.

Oldalszám: 378
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: Blanca Riva, Marco Fiore
Kedvenc idézeteim:

"Nem hitt a szeretetben. Soha nem érezte igazán, hogy szeretik – talán csak a nagyanyja mutatott felé némi gyengéd érzelmet – így nem tanulta meg, milyen az, ha valakinek a boldogulását a magunké elé helyezzük. Milyen érzés, amikor szétszakítja az ember bensőjét a fájdalom, ha azt, akit szeret, szenvedni lát."

*

"Jóindulatot ritkán tapasztalt az emberekben, és már régen rájött arra, hogy aki túlságosan nyájas, az később mindig benyújtja a számlát."

*

"Nemcsak azok a jó emberek, akik jobbá tudják tenni a világot, hanem azok is, akik törekszenek rá."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése