2020. január 26.

Baráth Viktória - Az igazság ára

HANGULAT                                MOLY                                        2019

"Hannah élete legnehezebb ügyével néz szembe, amikor egyik pillanatról a másikra a saját jövője lesz a tét. Egy napsütéses reggelen minden összedőlni látszik, és ő az egyetlen, aki ezt megakadályozhatja. Munkája már eggyé vált a magánéletével, nem szabadulhat a döntései súlya alól. Most mindent kockára kell tennie. Nem menekülhet tovább a múltjában elkövetett hibái elől. Vagy mégis?
Te mit tennél, ha az életedről kiderülne, minden csak hazugság volt? Harcolnál a szerelemért még akkor is, amikor már te magad sem vagy biztos az érzéseidben? Meddig mennél el, hogy megvédd a saját családodat?

A többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt Baráth Viktória nagy sikerű Igazság-trilógiájának befejező része olyan meglepetéseket tartogat, melyekre az olvasó nem is számít."

Alig vártam, hogy folytathassam az Igazság trilógiát, főleg a második rész hatalmas függővége után. Amikor azt hittük, elérkezett a boldog befejezés, mindenki élheti a tökéletes életét, akkor újított be Baráth Viki egy akkora csavarral, hogy szó szerint leesett az állam. Ám ebben az utolsó kötetben a megszokott izgalmakon kívül inkább az érzelmek dominálnak. Hannah az utálat és a szerelem közti hosszú skálán halad végig a regény folyamán, egyszer egyik, másszor másik végponthoz közeledve. 
Egy reggel Hannah és Jason élete fenekestül felfordul. A rendőrség váratlanul betoppan, és a férfit úgy, ahogy van, pizsamában letartóztatják emberölés vádjával. Hannah nem tudja, mit cselekedjen, lesokkolták a látottak, értetlenül áll az események színterében, de egy valamiben biztos: a férje nem gyilkos. Vagy mégis az lenne? 
Az ügyvédnő mindent felforgat, hogy kihozza párját a rácsok mögül, ám legnagyobb meglepetésére pont Jason az, aki az egésznek ellenáll. Viszont ami ezután következik, arra senki sem számít. Az igazság fájdalmas következményekkel jár, Hannah pedig nem tudja, hogy a szívének higgyen vagy az eszének. Az egész élete, házassága egy hatalmas hazugságra épült volna?

"A csend talán még az igazságnál is ijesztőbb."
A történet, a két főszereplő most egészen más kontextusban jelenik meg előttünk, mint az eddigi két kötetben. Eddig mindketten a vádlottak padján kívül álltak, de most fordult a kocka. Az írónő minden kétséget kizárólag egy különleges alapkoncepcióba helyezte Hannah és Jason történetét. Már nem a lángoló szerelem kapja a hangsúlyt, hanem a mögötte megbújó különféle mély érzelmek, tartalmak: ragaszkodás, kétely, kötődés. Felvetődik a kérdés a sorok között: Mi mit cselekednénk hasonló helyzetben? Hannah hozta megszokott karakterét; bölcsen megfontolta minden tettét, felmérte a következményeket, és úgy döntött. Hideg fejjel gondolkodott, ami egy hasznos tulajdonság egy ilyen helyzetben. Jasont pedig a kimondott szavai ellenére sem tudtam gyűlölni. Őszintén, engem nem igazán sikerült átvernie, lehet, nem kéne ennyi időt töltenem a Netflix előtt romantikus filmeket és sorozatokat nézve, akkor könnyebben meglepődnék a szerelmes regények fordulatain. Ezért, hogy számomra kiszámíthatóak voltak a cselekedetek, nem tudtam annyira élvezni, mint a korábbi köteteket. Nagyon szerettem az új helyzetet, az írónő ismételten megcsillogtatta tudását, de a hatalmas csavarokat hiányoltam belőle. Mintha kihunyt volna a végére a fény.
Mégis két dolgot tanít meg ez a könyv: méghozzá azt, hogy akiket szeretünk, azokért a végsőkig harcolni kell, másrészt azt, hogy az igazságnak mindig ára van. Egy rossz döntés, egy impulzív lépés, és romba dőlhet a gondosan felépített kártyavár.

"Mert végső soron ez a legfontosabb: értékelni, amink van, és kiélvezni minden pillanatot, amíg még megtehetjük."

Borító:
Gyönyörűen illik az eddigi kompozíciók sorába! A sárga és a kék szín után most a piros került összhangba a fekete alappal. Tökéletesen el lett találva ez a párosítás! De vessünk egy-egy pillantást a kép két főmotívumára: a nőre és a börtöncellára. A fenti nőt összehasonlíthatjuk az első kötet tetején szereplővel, amelyet összeköttetésbe hozhatunk Hannah Jones lélektani és szerepköri változásával. Míg Az igazság nyomában sorai mögött egy csábító ügyésznő bújt meg, addig ebben a részben már egy felelősségteljes anyáról olvashatunk, akinek a gyereke az első. Ez a két nőn is látszik, hiszen ez utóbbi bár ad a megjelenésére, elmarad a tökéletesre beállított haj, a csábítani vágyó öltözék. A börtöncella pedig a másik félre, Jasonre utal, aki kötet egy részét egy hasonlóan borongós helyen tölti, és Hannah-n a világ szeme, hogy meg tudja-e menteni a férjét az életfogytiglan súlyától.

Összességében:
Baráth Viki ezennel is megadta azt, amire nekem éppen szükségem volt: egy gyorsan haladós, izgalmas regényre. Ismételten kirángatott a szürke hétköznapjaimból, és egy rejtély közepébe helyezett bele, és ezennel nem kevesebb a tét, mint az igazság.
Összességében azt mondanám, hogy egy érzelmekkel teli lezárása egy izgalmas trilógiának, mégis az első kötetet átlengő atmoszféra, a szívritmust növelő izgalom hiányzott nekem ebből a részből.
Azoknak ajánlom, akik egy három köteten át tartó szenvedélyes történet részesei szeretnének lenni, és együtt nyomozni Hannah-val és Jasonnel, és végignézni, ahogyan egy mély szerelem legyűri a legnehezebb akadályokat is.

Oldalszám: 344
Kiadó: Álomgyár

Kedvenc karakter: JasonWilburn
Kedvenc idézeteim:

"Elegem van a titkolózásból, és hogy mindenki mindent a szőnyeg alá akar söpörni. Beszéljünk végre nyíltan!"

*

"Konkrétan az életem alappillérei inogtak meg, nekem pedig most az a legnagyobb feladatom, hogy amit eddig felépítettem, ne dőljön össze egy pillanat alatt."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése